Nyugat-nílusi láz: már 22 ló betegedett meg

Idén eddig kilenc megyében betegített meg lovakat a Nyugat-nílusi vírus. A NÉBIH és a lógyógyász állatorvosok arra hívják fel a lótartók figyelmét, hogy a betegség bejelentésköteles, a bejelentés pedig akár emberéleteket is menthet.

Járvány nincs, csak nagyobb odafigyelés

Augusztus és november között gyakran jelentkeznek a lovaknál idegrendszeri megbetegedések, amelyek leggyakoribb oka a Nyugat-nílusi vírusfertőzés. Idén augusztus második hetétől szeptember közepéig 22 igazolt esetet regisztráltak 9 megye 17 településén.

Járvány nincs, egészen egyszerűen csak jobban odafigyelünk a betegségre. Idén szerencsére a korábbi években megszokottnál jóval több minta érkezik a NÉBIH laborjába az idegrendszeri tüneteket mutató lovakból.

Ez azért is fontos, mert a NÉBIH tartja a kapcsolatot a humán egészségügyben dolgozó szakemberekkel is. Így azokon a területeken, ahol a lovak megbetegedését észleljük, a háziorvosok is jobban odafigyelnek a hozzájuk influenzaszerű tünetekkel érkező betegekre.

Az idegrendszeri tüneteket mutató lovakból az állatorvosok továbbra is állami költségre tudnak vért küldeni a NÉBIH laborjába – ez könnyebbség a lótartóknak is, hiszen nem nekik kell állniuk a laborvizsgálat költségeit.

Fontos kiemelni, hogy a Nyugat-nílusi lázat a szúnyogok terjesztik, a betegség lóról lóra, emberről emberre és lóról embere sem terjed” – hívja fel a figyelmet Dr. Vladár Dorottya, a NÉBIH munkatársa.

 

Kattints a képre és töltsd le az infografikát >>

Amit látunk, az csak a jéghegy csúcsa

“Talán úgy tűnhet, hogy valójában nincs is sok eset. Amit azonban látunk, az csak a jéghegy csúcsa. A valóságban ennél jóval több lehet a megbetegedett lovak száma, de nem minden esetben derül fény arra, hogy a Nyugat-nílusi lázzal állunk szemben.

Másrészről az emberek esetében leírt nyugat-nílusi láz előfordulása lovakban szintén elképzelhető, de mivel csak átmeneti rosszulléttel, lázzal, teljesítménycsökkenéssel jár, a lótartók valószínűleg nem is sejtik, hogy mi okozza a tüneteket.

Lovasként, lótartóként sose felejtsük el: a statisztikában a mi lovunk csak egy szám, nekünk viszont, ha elpusztul az személyes katasztrófa és a veszteséghez nem rendelhető hozzá statisztikai valószínűség” – mondja Dr. Kutasi Orsolya PhD. egyetemi adjunktus, az európai kollégium lóbelgyógyász specialistája, lóegészségügyi szakállatorvos.

A nyugat-nílusi láz megelőzésének egyik alapja a rendszeres vakcinázás, amit akár már féléves korban el lehet kezdeni. A lónak 3-5 hét időkülönbséggel két oltást kell kapnia. A védőoltást ezután évente egyszer kell ismételni, célszerű ezt a tavaszi időszakban, még a szúnyogok tömeges megjelenése előtt elvégeztetni az állatorvossal. A járvány előfordulásának időszakában vakcinázott lovak a járvány időszakában már csak részleges védelemben részesülnek.

Most van szezonja a betegségnek

A betegséget terjesztő szúnyogok aktivitásának és a kórokozó sajátosságának köszönhetően a lovakban és emberekben kialakuló megbetegedések előfordulásában szezonalitás figyelhető meg. A legtöbb megbetegedés hazánkban augusztus és november között jelentkezik.

Az Országos Epidemiológiai Központban július végétől szeptember közepéig összesen 20 hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak. A betegek életkora 55-85 év között változott, négy beteg állapota intenzív terápiás ellátást igényelt.

Ingyenes vizsgálat jár az idegrendszeri tüneteket mutató lovaknak

Minden lónál, amely a július és november közötti időszakban idegrendszeri tüneteket mutat, fennáll a Nyugat-nílusi láz gyanúja. A betegség bejelentési kötelezettség alá tartozik, a lótartóknak értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégezteti az azonnali és térítésmentes szerológiai (IgM ELISA teszt) vizsgálatot. Mivel a betegség lóról lóra nem terjed, a jogszabályok semmilyen forgalmi korlátozást nem írnak elő.

Az Állatorvostudományi Egyetem Járványtani és Mikrobiológiai Tanszéke a Nyugat-nílusi vírus kórjelzésével kapcsolatos kutatásokat végez. Ezért a hatóság kéri, hogy az állatorvosok gyanús esetekben – a vér mellett – vizeletmintát is juttassanak el a tanszékre. Tovább információ és tájékoztatás: kutasi.orsolya@univet.hu.

Kattints a képre és töltsd le az infografikát >>

 

2016.09.13. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: NÉBIH
Az adatokat a NÉBIH és az MLGYÁE közös munkacsoportja szolgáltatta.
Fotó: Olli Ronimus, Canva
Grafika: Maksa Eszter, Lovasok.hu

Hozzászólások