Új, biztonságosabb útlevelet kapnak a lovak

Új típusú lóútlevelek kibocsátását kezdte meg a NÉBIH 2017. július 1-től. A korábban kiadott, régi formátumú passzusok továbbra is érvényesek, július elejétől azonban kizárólag az új, megbízhatóbb nyomtatványt állítja ki a hatóság.

Lóútlevél

 

Az elmúlt években tapasztalt hamisítási esetek miatt új típusú lóútlevelek kibocsátását kezdte meg 2017. július 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A frissen bevezetett dokumentumok adattartalmukban és szerkezeti felépítésükben megfelelnek az uniós, illetve a hazai jogszabályi előírásoknak, de mostantól számos, a hamisítást megnehezítő nyomdatechnikai elemet is tartalmaznak.

A nyomtatvány megjelenésében, tipográfiai és egyéb arculati elemeiben jól láthatóan elkülönül más hazai kibocsátó szervezetek által rendszeresített lóútlevelektől. Az új típusú bizonylat további sajátossága, hogy csak a nem törzskönyvezett lovakra vagy azon fajtájú egyedekre vonatkozhat, melyeknek kibocsátó szervei a NÉBIH-et bízták meg a lóútlevelek kiállításával.

Azoknak a lótulajdonosoknak, akik korábban kiadott lóútlevéllel rendelkeznek, nincs tennivalójuk, hiszen a régi formátumú nyomtatványok továbbra is érvényesek. Július 1-jétől azonban a NÉBIH kizárólag új típusú, az eddiginél biztonságosabb kivitelezésű és megbízhatóbb adattartalmú bizonylatokat állít majd ki.

Így néz ki az új lóútlevél

Fontos tudnivalók a lóútlevélről

A lóútlevél kiváltása minden lóféle esetében kötelező. Ez a bizonylat – hasonlóan a személyi igazolványhoz – az egyedet egész életén keresztül kíséri.

Ezzel igazolható az adott egyed azonossága, ide kerülnek bejegyzésre a tulajdonosra vonatkozó információk, a származási adatok, az állategészségügyi kezelések, sőt az esetleges versenyeredmények is.

A ló szállítása, forgalmazása vagy vágása csak ezen bizonylat birtokában lehetséges. Legyen szó tehát akár hobbi, akár versenyzés vagy vágás céljából tartott egyedről, lóútlevélre minden esetben szükség van, mivel ez a dokumentum biztosítja az egyed forgalomképességét Magyarországon és az Európai Unió területén egyaránt.

A lóútlevelek kibocsátásával a NÉBIH-et megbízó egyesületek listája:
  • Akhal-Teke Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete
  • Appaloosa Tenyésztők Egyesülete Magyarország
  • Bardigiano Lótenyésztő Országos Egyesület
  • Fríz Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete
  • Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete
  • Magyar Szamártenyésztők Egyesülete
  • Magyarországi Andalúz Lótenyésztők Egyesülete
  • Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete
  • Magyarországi Quarter Horse Tenyésztők Egyesülete

2017.07.12. Forrás és képek: NÉBIH
Frissítve: 2022.08.02.
Illusztráció: Canva

 

Hozzászólások