NÉBIH – Lovak gyógyszerezése

A NÉBIH honlapján megjelent egy cikk a lovak gyógyszerezéséről.

Milyen kötelezettségei vannak a kezelő állatorvosnak egy ló kezelése előtt?

Kezelés előtt el kell kérnie a ló útlevelét, ez alapján azonosítja a lovat, valamint megállapítja az emberi fogyasztásra alkalmassági státuszát. Ha a ló nem azonosítható, a kezelést meg kell tagadni, kivéve, ha az állat élete veszélyben van. Ez esetben azonban fel kell hívni a figyelmét az azonosítási kötelezettségre.

Mit tegyen az állatorvos, ha a kezeléskor nem elérhető az útlevél vagy a ló nem rendelkezik lóútlevéllel?

Ha a ló tartási helyén nem elérhető a lóútlevél, akkor az állatorvosnak azt kell feltételeznie, hogy a ló emberi fogyasztásra szánt, ezért csak olyan hatóanyagot szabad felírnia vagy alkalmaznia, amely élelmiszertermelő állatok számára engedélyezett.

Életveszélyes állapotban, ha nincs más alternatíva, akkor élelmiszertermelő állatokon nem alkalmazható hatóanyag is használható, de ilyen esetben ki kell tölteni a mellékelt adatlapot, valamint a tiltott szer használatáról értesíteni kell a központi lóadatbázis kezelőjét, a NÉBIH Lóútlevél Irodát (loutleveliroda@nebih.gov.hu) 14 napon belül 110/2013 Kormányrendelet 9. § c) pontja értelmében.

Ha a ló egyáltalán nem rendelkezik lóútlevéllel, akkor az állatorvosnak tájékoztatnia kell a ló tulajdonosát vagy tartóját, hogy be kell szereznie a Lóútlevelet a megfelelő kiadó szervezettől, illetve hatóságtól.

2018.01.01-től a hatóság kizárólag ún. „másodlat” lóútlevelet, illetve „helyettesítő okmányt” állít ki azokra az egyedekre, amelyeknél az azonosítás, illetve a lóútlevél kiváltás nem az előírt határidőkön belül történik, vagyis 1 éves koron túl. Az ezen okmányokkal rendelkező lovakat automatikusan kizárja az emberi fogyasztásra vágható állatok köréből. Részletesen erről ebben a  cikkben olvashat: Fontos változások lépnek életbe 2018. január 1-jétől a lóútlevél kiadás rendjében.

Milyen hatóanyagokkal kezelhetőek a lovak? Mi jelent a „gyógyszerezési kaszkád”?

A lófélék alapvetően az adott indikációra lófélék számára engedélyezett állatgyógyászati készítményekkel kezelhetők.

Amennyiben lófélék valamely bántalmának kezelésére az adott országban nem áll rendelkezésre törzskönyvezett állatgyógyászati készítmény, az ellátó állatorvos – személyes felelősségi körében – az állat elfogadhatatlan mértékű szenvedésének elkerülése érdekében kivételesen alkalmazhat:

  1. más állatfajra vagy lófélék más bántalmának a kezelésére engedélyezett állatgyógyászati készítményt.
  2. emberi alkalmazásra engedélyezett készítményt vagy úgynevezett eseti engedéllyel rendelkező állatgyógyászati készítményt (ugyanazon indikációra más EU-s tagállamban engedélyezett és a NÉBIH engedélyével rendelkező készítményt)
  3. FoNo, FoNoVet, illetve a hatályos Gyógyszerkönyvek előírásainak megfelelően előállított officinális készítményt vagy magisztrális készítményt.

Ez az úgynevezett „kaszkád”, és a kaszkád alapján történő alkalmazás minden esetben az állatorvos felelősségére történhet, függetlenül attól, hogy saját maga vagy hozzájárulásával egy másik személy adja be a készítményt.

Élelmiszertermelő állat alapesetben a kaszkád alapján csak abban az esetben kezelhető, ha a készítmény hatóanyaga(i) szerepel(nek) a  37/2010-es bizottsági rendelet mellékletének 1-es táblázatában ( „Engedélyezett hatóanyagok” ), tehát ha valamely más élemiszertermelő faj valamely célszövetére már állapítottak meg maximális maradékanyag határértéket. Ilyen esetben a kezelést végző állatorvosnak elő kell írnia a megfelelő élelmezés-egészségügyi várakozási időt az adott kezelés vonatkozásában,

  • és ez ehető szövetek esetében nem lehet kevesebb, mint 28 nap,
  • tej esetében nem lehet kevesebb, mint 7 nap.
  • Azon homeopátiás állatgyógyászati készítmények esetében, amelyek hatóanyagai szerepelnek a 37/2010-es bizottsági rendelet mellékletének I-es táblázatában, az állatorvos által előírt élelmezés-egészségügyi várakozási időt 0 napban kell megállapítani.

Kifejezetten lovak esetében van lehetőség olyan hatóanyagok alkalmazására, amelyeknek nincs meghatározva maximális maradékanyag határértéke. A 122/2013/EU bizottsági rendelettel módosított 1950/2006/EK bizottsági rendelet a 2001/82-es irányelv 10. § (3)-vel összhangban megállapítja a lófélék kezelése szempontjából fontos hatóanyagokat és a járulékos klinikai előnnyel járó hatóanyagokat tartalmazó jegyzéket ( „Lófélék számára fontos hatóanyagok” ). Az ebben a jegyzékben szereplő anyagok a nem emberi fogyasztásra szánt lovakon kívül az emberi fogyasztásra szánt lóféléknél is alkalmazhatók legalább 6 hónapos élelmezésügyi várakozási idő betartásával.

A 6 hónapos várakozási időt, valamint az utolsó alkalmazást a kezelést végző állatorvosnak fel kell tüntetnie a lóútlevél „gyógyszerelési napló” szakaszában!

Olyan hatóanyagok, amelyek szerepelnek a a  37/2010-es bizottsági rendelet mellékletének I-es táblázatában, nem szerepelhetnek a „Lófélék számára fontos anyagok” jegyzékében.

Forrás: nebih.hu
Frissítve: 2022.08.06.
Fotó: Canva