Hurrá gyarapodunk!

Itt a tavasz ellenek a kancák. Sokunknak első élménye ez, tele szorongással aggódással. Ezek lazítására, segítésére szolgálnak az alábbi sorok, képek.

Elsősorban a kedvtelésből lótartókhoz szólok, akik nem az állattartásban nőttek fel, de szép lassan belemélyültek már a lótartásba és úgy döntöttek, hogy csikót nevelnek. A lovas lapokban előfordul, hogy egy-két fotó kíséretében részlegesen szólnak az ellésről, előtérben tartva az állatorvost, de mit tegyünk, ha a doki nem elérhető? Miután itt a lehetőségek tágabbak, mint a nyomtatott sajtóban, egy elég részletesen illusztrált ellési folyamatot láthattok, olvashattok majd.

Hurrá gyarapodunk!

Lovamat először sikerült “tetten” érni, köszönhetően talán az utóbbi évek szabad tartásának. Az születő csikó a negyedik csikója. Gina elég kényes volt mindig, lévén, hogy sok a telivér benne, gyakorta kólikázott, az ellést pofátlanul mindig rejtette előlem, hiába figyeltem. Aldátó apaságú, Merengő anyaságú a származása, csak alacsony maradt, ezért sikerült megszerezni 13 éve. Kicsit sovány mindig, de lelőhetetlenül megy, dolgozik. Kedves intelligens ló.

Kancáink ellése általában misztikus volt a múltban is. Azzá tette gyors és főleg éjszakai lefolyása, a hosszú vemhességi idő is. Még az aránylag tapasztalt lóhoz értők közül is többen kevésbé ismerik az ellés folyamatát, az elletést. Éppen ezért fontos, hogy mindenki, aki kancáját befedezteti ismerje meg az ellési előkészületeket és ellés levezetését, segítését.

Az elléshez szükséges tárgyak, anyagok leírását a lovas szakirodalom olyan részletesen ismerteti, ami egy állatorvosi beavatkozáshoz szükséges. Ez bár mindenki számára elérhető, de nyilván senkinek nem jut eszébe magától gátat vagdosni például, ezért itt most csak a simán zajló ellés folyamatához szükséges kellékekről szólok. Ha bármilyen probléma van, akkor azonnal állatorvost kell hívni. A ritka komolyabb probléma esetén viszont állatklinikára kell szállítani a kancát.

Az elléskor kell majd:

 • Betadinba áztatott fonal olyan, amit bőrvarráshoz használnak a bőrösök pl.
 • Fásli a ló farkára ha szükséges
 • Egy flakon Klisztír. Állat gyógyszertárban szabadon vehető!
 • A köldök fertőtlenítéséhez Betadint esetleg olyan fertőtlenítő sprayt, ami távol tartja a legyeket.
 • A köldökzsinór szétroncsolására emaszkulátor helyett egy nem túl éles, steril harapófogót.
 • Tiszta vederben kézmosáshoz kb. 10 l meleg víz, amilyet a kezünk elbír, amibe öntsetek egy decinyi betadint, vagy egyéb fertőtlenítőt.
 • Néhány tiszta nem műszálas fehér rongy, vagy törölköző.
 • Egy műanyag eldobós pohár némi vattával.
 • Betadin.
 • Bála madzag, mely ekkor is remekül használható, pedig utálatos dolog. A távozni még nem akaró magzatburok felkötéséhez.
 • Olló.

A fedeztetés idejének pontos feljegyzése tájékoztat az ellés várható bekövetkezéséről. A kancák általában 336 napig hordják vemhüket: a gyakoribb eltérés +/- 10-14 nap. (Az ettől eltérő nagyobb vemhességiidő-módosulás ritka).

A közeli ellésre következtethetünk a megváltozott küllemi alakulásokból és a viselkedésből. Az ellés előtti héten a horpaszok üresek, a faroktő a farok két oldalán besüpped, a csecsek megduzzadnak. A csecsbimbó végén először sárgás-mézes viaszcsepp jelenik meg, majd tejcsepp is észlelhető. Amikor a csecsek tejjel teljesen megtelnek, a külső nemi szervek bővérűek és duzzadtak, 1-2 napon belül várható az ellés. Előfordulhat, hogy jól tejelő kancák napokig csepegtetik a tejet, ellés meg sehol! Tehát itt is érvényes amit a lovak kapcsán emlegetni szoktam, hogy nem lehet mindenre bérletet váltani.

Ha a kanca gyakorta lefekszik és felkel, idegesen topog, hasa felé vág, hátra-hátranéz, szinte kólikás fájásokat árul el, akkor az ellés néhány órán belül bekövetkezik. (Ezek az utóbbi tünetek a vemhességi idő letelte előtt vagy vetélést, vagy valóban kólikát jeleznek).

A kanca megizzadása, a méh izomzatának összehúzódása az előkészítő fájások megindulását jelzik. Az ellés várható ideje előtt két héttel tágasabb boxba (9-12 m2 alapterületű) helyezzük el a kismamát. Azért kell előre idevezetni, hogy megszokja új helyét, és ne közvetlenül elléskor kerüljön szokatlan körülmények közé. Az is szabály, hogy ekkorra a patkókat vegyük le.

Ettől kezdve jó, ha nyugodt körülményeket teremtünk. Ehhez fontos tudni, amit én csak később tapasztaltam meg, hogy nem kell minden lóbarátunkat a kanca elé engedni, hogy megnézze és, hogy neki felesleges kérdéseket tegyen fel, a szülés várható idejét megtudni. Úgy sem fog válaszolni, csak feleslegesen zaklatjuk. A boxba a szakirodalom szalmát rendel, de remekül megteszi a tiszta faforgács is. Lehetőleg ne túl feltűnően figyeljük az elleni készülő lovunkat. Fontos tudni és elfogadni, hogy az ellésnél jelen lenni, az kizárólag a mi törekvésünk. Ezt a kanca nem igényli, sőt!

Hogy miért jó ha mégis ott vagyunk?

Mert bár érvényes a tetanusz oltása a lovunknak, mégis jobb, ha azonnal tudunk köldök csonkot fertőtleníteni, észrevehetjük, ha mégis bármi probléma van, amiben tudjuk segítjük az ügymenetet, végül de nem utolsó sorban, kispapai büszkeséggel számolhatunk be barátainknak a dologról. Persze ha sikerül elcsípni a dolgot már akkor jó ha figyelünk arra, hogy farával ne a falnak fordulva feküdjön le, mert ez akadályozná az ellésben, a segítségnyújtásban. Ez sem biztos, hogy sikerül persze, mert tavaly például Angi lova ennek dacára csak így feküdt le, kisebb nehézségeket okozva, a falnak nyomódó gyereknek, nekem!

Sok kanca rávár az egyedüllétre, az éjszakára vagy szokatlan időpontra és elég gyakori az állva ellés is. Ne siettessük az ellést, idő előtt ne avatkozzunk be, ne húzzuk a magzatot feleslegesen, mert kárt tehetünk az anyában, a csikóban. De ha rendellenesség mutatkozik, tétovázás nélkül avatkozzunk be.

Az ellés alatt általában három időszak különböztethető meg.

Az előkészítő fájások, a nyitófájások tartama 0,5-2 óra, néha 0,5-2 nap. A méhben lévő magzat a háti fekvésből hasi fekvést vesz fel és a kinyújtott elülső lábával, rajta a fejjel, a szülőútba kerül.

A tolófájások megindulásával először a vízhólyag jelenik meg a pérarésben. Ez tágítja, síkosítja a szülőutat, ezért idő előtt felszakítani nem szabad. Rendszerint magától felszakad és a szalmasárga színű magzatvíz elfolyik (a zavaros, a sötét színű, véres magzatvíz valamilyen rendellenességre utal). Ezután feltűnik a pérarésben a lábhólyag. Ebben már kivehető a magzat két lába és látszik, hogy azok első lábak, tehát rendben folynak a dolgok. A szülés kritikus pontja: a fej, a vállak, a medence. A fej s a nyak az elülső végtagokra nyúlva nyomul előre. Várjuk meg, amikor erőt ad a kanca, s csak akkor segítsünk, ha feltétlenül szükséges. Tiszta, száraz törülközővel fogjuk át a lábat és húzzuk a magzatot a csecsek felé (tehát lefelé).

Persze jó, ha el tudjuk hívni az állatorvosunkat, mert akkor felügyelet mellett tudunk tevékenykedni, tapasztalatot szerezni. Nekem szerencsém volt annak idején, mert két ellést is, ebből egy kissé problémás volt, így sikerült segítenem. A doki állt a boxon kívül és onnan dalolta a szükséges tennivalókat.

Ha a fej a világra került, a vállak könnyebben kicsúsznak. A vállak után kis pihenés következik, majd a far okoz még erőlködést, ezután a magzat szinte kilökődik a méhből.

Hurrá gyarapodunk!

Előfordulhat, hogy oly gyors a szülés, hogy az amnion fel sem szakad s a magzat burokban jön a világra. Ilyenkor késedelem nélkül fel kell szakítani, szigorúan csak kézzel, semmi olló meg ilyenek! A tolófájások tartama negyed-, illetve félóra. Ennél hosszabb csak rendellenes elléskor fordulhat elő.

Az utófájások alatt távozik a kancából a magzatburok, amelynek összeköttetése az anyai méhhel a kanca esetében a leggyengébb. A magzatburok egy-két óra alatt kicsúszik. Rálépés, kiszakítás elkerülése végett csomóra kell kötni és bálamadzaggal a farokrépához kötözni. Ha a magzatburok egy nap alatt nem távozik el, úgy állatorvosnak kell kiszednie. Amikor a magzat kiesik az anyjából, a köldökzsinórt a csikó hasaljától öt ujjnyira, a steril fogóval egy-két perc múlva roncsoljuk szét. Ez jobb, mint az éles késsel ejtett vágás, mert a roncsolt érfal visszatüremkedik és akadályozza a vérzést.

Némely szakirodalom szerint, bizonyos régebbi nézetekre hivatkozva azt ajánlja, a köldökzsinórt addig amíg pulzál (olyan 9 perc), semmiképp ne szakítsuk el, mert a csikó ezalatt még viszonylag sok vért kap az anyjától; a legjobb megvárni amíg magától elszakad.

A kissé vérző köldökcsonktól nem kell megijedjünk, mert a vérzés hamarosan megszűnik. Ha erős, lüktető vérzést találunk, úgy a fertőtlenített fonallal kössük el a csonkot. A köldökcsonkot a műanyag pohárba elkészített vattafészekre öntött betadinba tunkoljuk. Majd a fertőtlenítő spray-val a későbbi fertőzés útját zárjuk el. Eközben a kanca pihengethet is, de lehet, hogy folyamatosan izgul a gyerekért. Adjunk lehetőséget, hogy az anya letisztítsa magzatát, ha nem tenné, száraz, tiszta ruhával töröljük le. A száj és az orr esetleges nyálkáját távolítsuk el. A pata talpának körömkocsonyáját tilos piszkálni!

Előfordulhat, hogy a magzat farral jön a világra. Ilyenkor a szülőútba jutott magzatot gyorsabban segítsük megelleni, mert az elszorult köldökzsinór miatt fulladás állhat be. Ha egyik vagy mindkét váll, vagy a fej visszamarad, akkor a hátramaradt láb vagy fej szülőútba igazításával segítsünk. Ezeket a rendellenességeket ügyes kezű segítség helyrehozhatja.

Az újszülött csikó körüli teendők

Az újszülött csikó igen hamar megpróbál felállni, és vékony rogyadozó lábai alighogy elbírják testét, máris a csöcsök felé kap és szopni akar. Én igyekszem támogatni a felállást finoman. Attól nem kell megijedni, hogy először nem találja meg a tejleadó helyet. Előfordul, hogy elöl akar szopni, vagy sehogy sem sikerül bekapni neki a cumit. Ebben az igyekezetében is segítem. Előfordulhat olyan kanca, aki először ellik, és nem szívesen tűri első csikója szopását esetleg csiklandós. A csikó mindenképpen szopja ki a föcstejet, mert nagy a vitamin-ellenanyag- és fehérjetartalma.

Az egy darabig figyelem a csikót meg az anyját is, hogy rendszeresen szopik-e. Ha igen, úgy már nem lesz vele probléma. Amint áll a lábán benyomom neki a Klisztirt, hogy segítse a bélszurok távozását. A csikó, ha nem figyeltek rá, erős fájások között simán elpusztulhat bélszurok kólikában, de ezzel az anyaggal nagyon hamar kijön a szurkos kaki, szinte néhány perc múlva.

Nézni kell még az újszülött szemhéjszélét, hogy az szabályos-e és nincs-e befelé fordulva. A befelé fordult szemhéjszélt egy kis nyomással helyre lehet hozni. A hatodik-kilencedik nap között az újszülött csikónak hasmenése lesz, de ez nem betegséget jelez, hanem rendszerint az anyja ellés utáni első sárlását jelzi, így a csikó hasmenése a sárlás befejeztével azonnal elmúlik.

Néhány általános tanács:

Először ellő kancánál, figyelni kell, hogy megfelelően viselkedik-e, mert előfordulhat, hogy nem vigyáz annyira a kanca a csikóra, rálép, átgázol rajta stb. Normális a természetes szelekció, de ha lehet, ne nálunk realizálódjon.

Ha csiklandós a kanca meg kell kötni, míg simává nem válik a szopás.

Egy fontos, nagyon fontos dolog!

A csikós kancát soha egy pillanatra sem szabad mással megkötni, mint csikófával. Erre van elég idő készíteni, mert vásárolni nem lehet. Ez egy kb. 70 cm hosszú, kb. 8 centi széles 2 centi vastag erős, csomómentes akác, vagy erős keményfa deszka, aminek a végét le kell kerekíteni, éleit lecsiszolni. A két végétől 5 centire kell egy-egy lyuk amin átmegy a kötél. Ez megakadályozza a kötél nyakra csavarodását a csikónak.

Minél előbb adjunk vizet az anyának, mert szomjas. Az egész ellés és a későbbiek idején is fontos, hogy ne látsszon a mozgásunkban az izgalom. A boxnak olyannak kell lennie, hogy véletlenül se tudjon a csikó lába kikeveredni valahogy, végig kell tapogatni mindenhol, nincs-e kiálló szegfej, egyéb.

A köldökcsonkot néhány napig figyelni kell, hogy szárad-e le szép lassan. A sprayvel lehet még kezelni a legyek végett.

2004. április 10.
Realcowboy – Nádai Péter
Frissítve: 2022. 07. 22.
Képek: Canva
A képek és a videó a frissítés során került a cikkbe.

 

Hozzászólások