Amit a lovad sem tud megemészteni: kólika

Mi az a kólika?

A kólika egy általános kifejezés, mely a lovaknál előforduló hasüregi problémák minden fajtáját magába foglalja (egy laikus úgy mondaná, hasfájás).

Amíg néhány eset olyan enyhe, hogy szinte észre sem lehet venni, addig a kólika súlyosabb formája vészhelyzetet jelent. A kólika valójában több elhullásért felelős a lovak körében, mint bármely más körülmény.

Fotó: Horses Inside Out

Hoppá! És most mit csináljak?

A legtöbb, amit a lovadért tehetsz, hogy tájékozódsz a témában.  A kockázati tényezők ismeretében óvintézkedéseket tehetsz és változtathatsz lovad takarmányozásán, vagy tartásán. Ha felismered a figyelmeztető jeleket, akkor még időben nyakon csípheted a problémát, így növelve lovad esélyeit a gyógyulásra.

Végül, de nem utolsó sorban pedig számos táplálékkiegészítő létezik, melyek klinikai vizsgálatok során bizonyították jótékony hatásukat az emésztőrendszerre.

Veszélyben van a lovam? 

Az alábbi kockázati tényezők (többek között az Amerikai Lógyógyászok Egyesülete által) bizonyítottan növelik a kólika előfordulásának esélyét.

Kockázat: Több idő az istállóban

Ha a ló hirtelen több időt tölt egy helyben, például mert megsérült és az istállóban pihen, az felboríthatja a normális emésztési folyamatot. 

Amit tehetsz: A normál bélműködés elősegítése érdekében a ló a lehető legtöbb időt töltse a szabadban, mozgással – és ideális esetben legeléssel. Ha nem lehet kiengedni a lovat, akkor próbálj vezetőszáron sétálni vele és hagyd, hogy így kószáljon és legeljen, utánozva a természetes viselkedését. 

Kockázat: Takarmányozásbeli változás

Ha másképp kezded etetni a lovat (változtatsz az abrak típusán vagy mennyiségén), azzal ötszörösére növekszik a kólika kockázata, az etetett széna módosítása pedig megdöbbentő, de tízszeresére növeli a kólika kockázatát!

Amit tehetsz: Lovadat a lehető legkiegyensúlyozottabban etesd. Ha mégis módosítani kell az abrakon vagy a szénán, akkor azt lassan és fokozatosan tedd (az ideális időtartam legalább 7-10 nap), és adj mellé probiotikumokat és enzimeket tartalmazó emésztést segítő készítményt, ami segít fenntartani a bélrendszerben élő mikrobák normál működését az étrend változása alatt.

Kockázat: Paraziták

A lovak belső parazitái alapvetően a vékony- és a vastagbélben élősködnek. A ló kondíciója romlik, szőrzete fénytelenné válik, csikóknál csököttség és vérfogyottság is kialakulhat. A férgek állandó jelenlétüknél fogva nyugtalanítják a gazdaszervezetet, és súlyos fertőzöttség esetén akár a bél üregét, is elzárhatják, aminek a következménye kólika is lehet. A kólikát kiválthatja az is, hogy bizonyos féregtípusok fejlődési alakjai a vérerek falait is megtámadják, ami a bélfal elhalásával járhat. 

Amit tehetsz: A lovat rendszeresen, egyéni igényeinek megfelelően féregtelenítsd.

Kockázat: Változás a mozgás intenzitásában

Emésztési problémákhoz vezethet az is, ha változik a ló napi edzési rutinja, ha hirtelen nő vagy csökken a terhelés. 

Amit tehetsz: Itt is az a fontos, hogy minél lassabban vezesd be a változást, és nem árthat emésztést támogató táplálékkiegészítők etetése sem.

Kockázat: Homok az emésztőrendszerben

A homokos talajon tartott lovaknál előfordulhat, hogy a legelés során homok jut be és halmozódik fel a bélrendszerben, ami emésztési problémákhoz vezethet.

Amit tehetsz: A kutatások szerint az útifű maghéj (psyllium) pre– és probiotikumokkal kombinálva elősegíti a homok kiürülését a széklettel, de számos bizonyítottan hasznos táplálékkiegészítő megtalálható a lovasboltok kínálatában, ami segíti a homok kiürülését a bélrendszerből. 

Kockázat: Kiszáradás

Az egészséges vízháztartás alapvető feltétele az egészséges emésztésnek. Ha a ló nem iszik elegendő vizet, azzal növeli az emésztési problémák kockázatát, és akár bélelzáródáshoz is kialakulhat. A kiszáradás nem csak a nyári kánikulában fenyeget, hanem télen is. Természetes, hogy a hideg idő beálltával természetesen csökken a lovak vízigénye. A veszélyt sokkal inkább az jelenti, hogy hidegben könnyen befagynak az itatóvályúk és önitatók, ráadásul vannak lovak, akik nem szívesen isszák meg a hideg vizet. 

Amit tehetsz: Gondoskodj róla, hogy lovad bármikor hozzájuthasson tiszta, friss vízhez. Ha keveset iszik vagy sokat izzad, akkor egészítsd ki étrendjét sót vagy valamilyen elektrolitot tartalmazó készítménnyel. 

A kutatások szerint…

…a prebiotikumok csökkenthetik a vakbél és a vastagbél rendellenességeket és megakadályozzák a káros baktériumok felszívódását a gyomorban.

 …az emésztőenzimek növelhetik a cukrok és keményítők megfelelő emésztését az előbélben, így csökkentve a gyomorsavtúltengés előfordulásának valószínűségét, ami gyomorfekélyhez, kólikához és patairhagyulladáshoz is vezethet.

…az élesztő segítheti a rostok emésztését és a vakbél jótékony baktériumainak alkalmazkodását a takarmányozás változásaihoz.

Kólikára utaló jelek

 • Kaparás
 • A ló nézi, rugdossa vagy harapdálja a hasát
 • A ló ismételten lefekszik és újra feláll
 • A ló kutya pózban ül, a hátán fekszik, vagy hempereg
 • A felső ajak felhúzása (Flehmen-reakció)
 • Bélhangok csökkenése vagy megszűnése, bélmozgás hiánya
 • A ló nem eszik, nem iszik
 • Nyújtózkodás (vizelő testhelyzet)
 • Felgyorsult légzés
 • Felgyorsult szívverés
 • Izzadás

Bár a lovak helyes és tudatos tartásmódja, takarmányozása és mozgatása fontos a kólika elkerülésében, sajnos a legnagyobb odafigyelés mellett is kialakulhat lovadnál szinte bármilyen kólikás megbetegedés. Ennek oka a ló emésztőszervrendszerének anatómiája, ugyanis a többi emlősállathoz (és az emberhez) képest a lónál lényegesen kevesebb felfüggesztést kapott a béltraktus, a hasüregben szinte szabadon mozog. 

Épp ezért ha a kólikának akárcsak a gyanúja felmerül benned, azonnal hívj állatorvost.

2013.12.09. Kresák Réka, Lovasok.hu
Forrás: SmartPak

Hozzászólások