Praktikák: Lómosás

Praktikák: Lómosás

Ahogy a profik csinálják

 

A nyár a legtöbb lovas kedvenc évszaka. Különösen azért, mert ilyenkor megszabadulhatnak a lópucolás fáradalmaitól, egy gyors fürdetéssel helyettesítve azt. Fele annyi idő alatt kétszer olyan tiszta lesz a ló, és a szürke lovak tulajdonosai is végre társuk eredeti színében gyönyörködhetnek.

De mi a teendő, ha lovunk nem tűri a fürdetést, és addig képes tolatni, amíg víz éri a testét? Erre a kérdésre először a Suttogó, Monty Roberts, majd a többszörös olimpiai bajnok Nicole Uphoff válaszol nekünk.

Monty Roberts: “Lassan, de biztosan.”

Ahhoz, hogy a ló hozzászokjon olyan dolgokhoz, amiktől fél, tudatosítani kell benne, hogy az a dolog nem okozhat neki fájdalmat. Ha ön szép lassan szoktatja hozzá lovát az idegen dolgokhoz, segít neki abban, hogy legyőzze a félelmét. Tanuljon meg a lovak nyelvén! Minél inkább megtanul lovával kommunikálni, annál könnyebben értheti meg, hogy miért fél a víztől vagy a slagtól. Ami a legfontosabb, ne vessen be erőszakot, hiszen a lónak ezt élveznie kell. Ha egy technikával nem ér el célt, változtasson módszert, de semmiképp ne erőltesse rá ugyanazt többször.

Íme egy módszer, ami a legtöbb lónál beválik:
1. Készítsen egy téglalap alakú elkerített részt a ló számára. Ne kösse ki ide, hanem kérjen meg valakit, hogy fogja meg, és ha a ló mocorog, engedje lazábbra a vezetőszárat.
2. Kezdje a spriccelést először oldalról, a patáknál. Innen haladjon fölfelé, de csak akkor, ha a ló már nyugodtan áll. Ezt kénytelenek vagyunk kivárni, még ha hosszú ideig tart is. Ha a ló nagyon nyugtalan, zárjuk el a vizet, amíg megnyugszik, és kezdjük az egészet elölről.
3. Így szép lassan eljuthatunk a váll, a mar, a nyak, a hát és végül a fej lemosásáig is.

Nicole Uphoff: “Dicsérettel és nyugalommal.”

Egyik lovam sem fél a fürdetéstől, még a fejüket is hagyják lemosni. Ennek nem más az oka, mint az, hogy lassan, sok dicsérettel és lócsokival szoktattam hozzá őket. Fiatal lónál mindig megkérem a segítőmet, hogy fogja meg, majd együtt lassan bevisszük a patamosóba. Itt addig dicsérjük, simogatjuk, míg meg nem nyugszik. Ha már nyugodtan áll, kinyitom a vízcsapot. Csak akkor emelem fel a slagot, és kezdem el a mosást a ló lábánál, ha már a folyó víz sem zavarja. Figyelni kell arra, hogy a víz nagyon enyhe sugárból jöjjön. Én körülbelül három nappal ezután szoktam csak erősebbre állítani a vizet, és ekkor szoktam a ló többi testrészét lemosni, persze ekkor is segítőm jelenlétében, hiszen ha már rögtön kikötném a lovat, tartanék attól, hogy megrémül, és ki akarja tépni magát.

Ha egy lónál már azzal is problémát okoz, hogy bemenjen a patamosóba, van egy trükköm, ami általában használ: a tolatás. A hátralépésnél oly mértékben magukra koncentrálnak a lovak, hogy nincs idejük félni. Freudentanz nevű lovamnál, aki mellesleg Nadine Capellmann lovának az apja – ez a módszer sokat használt a fedelesbe való bemenetelnél.

Ha hosszú ideig is tart, a lovakat akkor is türelemmel és következetesen kell minden új szituációhoz hozzászoktatni. A következetesség nagyon fontos, a ló tudja, hogy mi az, amit megtehet, és mi az, amit már nem. Ha ezt a határvonalat átlépi, finoman, de egyértelműen meg kell büntetni.

 

Írta: Zimmermann Barbara
(A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2003. augusztusi számában.)
Frissítve: 2023.05.04.
Fotók: Canva

Hozzászólások