„OTTO állja a próbát!”

 


Tesztelési módszerek a lovardatalajba beépítésre kerülő gumilemezekhez:
győződj meg róla saját szemeddel!

Speciális dilatáció fontossága

Mivel a lovardatalajba épített műanyag és gumilemezek a nagy hőingadozás miatt jelentősen tágulnak és összehúzódnak, ezért a megfelelő dilatáció kialakítása elengedhetetlen.

Amennyiben a dilatációs hézagok a használat, vagy az építés során kaviccsal vagy homokkal töltődnek fel, jelentősen csökken a hatékonyságuk. Előnyös, ha a dilatációs hézagok minél laposabbak, azaz a csatlakozási helyeken a gumilemez és annak mintázata minél vékonyabb. A hőmozgás során, csak a kis magasságú hézagokból tud kiszorulni a bekerülő (megfelelő szemcseméretű) töltőanyag. Amennyiben a magas szerkezeti vastagságú hézagokban a hőmozgás kapcsán a bekerülő töltőanyag bent marad, a dilatációs hézag elveszti a funkcionalitását és a vízszintes irányú erőket továbbítja. Ez a gumi vagy műanyag réteg hullámosodásához vezet, ami a lovaspálya felületén is megjelenik. Az alakváltozás kapcsán a lemezek alá egyenetlen módon homok kerül, ami tartós alakváltozást, és akár a lemez töréséhez is vezethet.

Az OTTO-perforált gumilemezek vastagsága és dilatációja úgy lett kialakítva, hogy a hézagokba kerülő töltőanyag ne gátolja a hőtágulását a lemezeknek. 

Lépésbiztonság

A csúszásveszély elkerülése érdekében, a gumilemezen optimális kialakítású felületi struktúrájú “bordázat” szükséges. Az a felület, aminek csekély a profilozása, az nem nyújt megfelelő tapadást a taposórétegnek, ezáltal a lovak számára csúszós lesz a talaj.

Egy termék megfelelő profilozottságát úgy lehet ellenőrizni, hogy egy mintadarabot szemmagasságba teszünk és a felső felületén megnézzük a profilozást. Ez könnyen bárki számára kipróbálható.

Az OTTO-perforált gumilemezek a felső oldalukon kimagasló bütykökkel és üreges kis tálcákkal rendelkeznek, melyek a vizet is tárolják. A profilozás 2,6 cm magasságú!

Ütéscsillapítás

A talajnak az egyik fontos tulajdonsága a ló lába szempontjából, hogy a talajban beépített gumilemez el tudja vezetni az ütési energiát a pata talajfogásakor. Ahhoz, hogy a rugalmas gumilemez a mozgási energiát el tudja nyelni, az anyagnak nagy testsűrűségűnek (nehéznek) kell lennie.

A rugalmasságot, alaktartósságot ellenőrizni lehet, úgy hogy egy mintadarabot meghajlítunk különböző irányokban, és megnézzük mennyire könnyen hajlítható, el tudjuk-e törni, a hajlítások után visszanyeri-e eredeti formáját vagy nem. A testsűrűség egyszerűen ellenőrizhető, az ugyanakkora felületű termékek súlyának összehasonlításával. Minél nehezebb a gumilemez annál jobb az ütéscsillapítása.

Az OTTO-perforált gumilemezek a ló patájáról a talajba érkező ütési energia 40%-át nyelik el! 

Víztároló képesség

A talaj egyik fontos tulajdonsága a nedvesség tartalom! Amennyiben víztároló képességgel rendelkezik a gumilemez, akkor az jelentősen csökkenti a gyors kiszáradását a taposórétegnek, mivel alulról nedvesen tartja a talajt. Hasonlítsa össze a gumilemezek egy négyzetméterre eső víztároló kapacitását!

Az OTTO-perforált gumilemez egy négyzetméter felületen 4 liter vizet tárol!

Átépíthetőség

Amennyiben a lovaspályát a későbbiek során karbantartás vagy átépítés, áthelyezés miatt meg kell bontani, fontos szempont, hogy bármely részt fel lehessen szedni könnyen és roncsolás mentesen.

Karbantartásra szükség lehet esetleges altalajsüllyedés, dilatációs hézag vagy vízáteresztő részek elkoszolódása (pl. agyag vagy szerves anyag lerakódás) miatt. Az egymáshoz rögzített gumilemezek gyakran roncsolás mentesen nem szedhetőek fel, vagy csak nagy nehézségek árán építhetők újra össze.

Az OTTO-perforált gumilemezek nincsenek egymáshoz rögzítve, így a gumilemezek a pálya bármely részén könnyen, roncsolás mentesen felszedhetőek. Az OTTO-perforált gumilemezek stabilitását a nagy önsúly és a homokzáró gyűrűk csúszás biztos alsó felülete adja.   

Garancia

A legtöbb lovardatalajba építhető műanyag és gumilemezhez a gyártó csak a törvényben előírt 2 év garanciát biztosítja. Javasolt nem csak a forgalmazó által a katalógusban feltüntetett garanciát ellenőrizni, hanem a termék gyártója által biztosított gyári garanciát is. Esetekben a kettő eltérhet.

Az OTTO-perforált gumilemezekre a gyártó cég 20 év garanciát biztosít! 


Az OTTO cég által gyártott és Magyarországon a PannonExpert Kft. által forgalmazott lovaspálya talajokból eddig közel 20.000 m2 került beépítésre. Hazánkban az idei évben eddig 8100 m2 lovaspályához választották az OTTO termékeket.  Dönts Te is körültekintően és válaszd az OTTO termékeket!

Írta: Tasnádi Gábor, OTTO Sport und Reitplatz GmbH
Hivatalos Magyarországi Képviselő
www.pannonexpert.hu
2013.08.29.

OTTO Sport und Reitplatz GmbH
OTTO Sport und Reitplatz GmbH • Am Umspannwerk 6 • D-90518 Altdorf
Telefon: +49 (0) 9187 / 97 11-0 • Fax: +49 (0) 9187 / 44 36
www.ottosport.com  •  E-Mail: info@ottosport.de
Hivatalos Magyarországi Képviselő: PannonExpert Kft.
Kapcsolat: Tasnádi Gábor építészmérnök
www.pannonexpert.hu • Tel: +36 20 924 94 89  info@pannonexpert.hu

Hozzászólások