Iskolalovaglás: Művészet vagy szabadidőlovaglás?

Az iskolalovast céljai különböztetik meg a sportlovastól. Míg a sportlovas lova teljesítményének fokozását, az eredményességet célozza meg, addig az iskolalovas lova együttműködő készségét (együttműködési szándékát és képességét), valamint hosszú használati élettartamát.

Az iskolalovas nem izomból és izzadságszaggal, hanem a dolgok természetéből fakadó egyszerűséggel, mondhatnám családiassággal keresi lovával a harmóniát. Ezért van az, hogy az iskolalovasnak nem feltétlenül van szüksége különleges adottságú lovakra. Az iskolalovas az “átlagos” lóban is megtalálja a csodát, az átlagos lóval is eljut a végletes összeszedettségig, a sportlovasok álmaiban szereplő legmagasabb feladatokig: a sorozatos ugrásváltásig, a vágtaperdülésig, a piaffe-ig, a passage-ig.

Persze ehhez bizonyos tulajdonságok feltétlenül szükségesek. Ilyen például a lovas igényessége önmagával, környezetével és lovával szemben. Vagy a nyitottság a ló érzései, gondolatai megismerésére. Vagy a kíváncsiság az elmúlt évezredek lovas tapasztalatainak elsajátítására.

Erre pedig mindenki képes! A 30, 40, 50 éves lovasok, de akár az idősebbek is. Az iskolalovaglás nem erősport, az iskolalovaglás észt és ügyességet kíván.

Az iskolalovas a harmóniát kívánja a végleteki fejleszteni. Az iskolalovaglás valójában egyszerre művészet és szabadidőlovaglás. Éppen ezért lesz az iskolalovaglás a 21. század lovas stílusa. Az iskolalovaglás a modern kor lovaglási stílusa. És mindezekért van az is, hogy az iskolalovaglás egyben klasszikus lovaglás is.

Moys Elemér mondataival kívánok mindenkinek boldog új évet:

“A lóidomítás útvesztőjéből az elméleti tudás, a szorgalom, a következetesség, a tapasztalat, a lovaglóügyesség magukban nem vezetnek a boldogulás útjára. Lovas szívből jövő igaz szeretet, alkalmazkodó megértés és megérző jóakarat is szükséges, mellyel a szépséges, nemes és hozzánk ragaszkodó munkatársunkat és fegyverbarátunkat, a lovat megbecsülnünk és értékelnünk kell.” .

2014.01.02. Forrás: Zabla&Kengyel Blog
Frissítve: 2022.08.04.
Fotó: Canva

Hozzászólások