Hasznos tippek, jótanácsok lószállításhoz

A ló nyereg alá tanítására, belovaglására mindenki sok időt és energiát szokott szánni, de ez sajnos a lószállítóra szoktatásról nemigen mondható el, holott a biztonságos szállítás érdekében ugyanolyan fontos lenne ezt is hasonlóképp megtanítani lovadnak.

Ugyanúgy az alapfokú általános lókiképzés részét kellene képeznie. Ne gondold, hogy ez csupán a versenysportra szánt lovak képzésénél fontos, hiszen hobbiló esetén is előfordulhat, hogy szállítani kell. Különösen sajnálatos lehet a képzés elmaradása, ha lovadat netán betegség miatt szükséges szállítani és kedvenced élete pont emiatt válik kérdésessé.

A lószállítóra szoktatást sokan kezdik úgy, hogy abrakkal, vagy jutalomfalattal próbálják meg együttműködésre bírni a lovat. Ez a kezdetekben hasznos módszer lehet az első lépésekhez, de később ezzel a módszerrel az a probléma merülhet fel, hogy egyrészt stresszhelyzetben nem működik, másrészt bizonyos lovakat abrakkal egyáltalán nem lehet motiválni. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy ezzel a módszerrel azt tanítod meg lovadnak, hogy a lószállítóra akkor megy fel és akkor jön onnan le, amikor neki jólesik és nem feltétlenül akkor, amikor te szeretnéd. Ezért szükséges az, hogy inkább egy szisztematikus jelrendszer alapján működjön a ló, aminek eredményeképp lovadat nem csak otthon tudod majd feltenni a lószállítóra, hanem az első szállítások után és idegenben is stresszmentesen szállítható marad.

Lovad lószállítóra szoktatását érdemes hosszútávú befektetésként kezelni, hiszen pl. versenyló esetén nem mindegy mennyi időt kell a futóra rakással tölteni és milyen állapotban érkezik a ló a helyszínre. Bármilyen célból is tartasz lovat, annak betegsége esetén pedig egyenesen életet menthet, ha lovadat a legrövidebb idő alatt orvoshoz tudod szállítani.

Ebben tud segítséget nyújtani Tisza Zoltán lószállító fóbia specialista, akár azoknak, akik még soha nem szállították lovukat de szeretnék megtanítani rá, vagy azoknak, akik már lószállító fóbiával rendelkező szállíthatatlan, vagy nehezen szállítható lovat szeretnének átképezni.

Szerző: Tisza Zoltán
2017.11.03.
Frissítve: 2022.09.11.

Hozzászólások