Lovakról – könyvajánló

A könyv írója, Istenes Csilla licenszes western és licenszes MLSZ western szakági bíró, EXCA bíró. Több évtizednyi lovas tapasztalattal rendelkezik, 11 évesen angol stílusban kezdett el lovagolni, olyan tanítómesterek keze alatt, akik mindörökre megszerettették vele a lovat és a lovaglást, majd miután megismerkedett a western stílussal, olyan kiemelkedő lovasoktatók segítették útján, akiktől valóban megtiszteltetés volt tanulni. Immáron bátran állíthatjuk, hogy olyan magas szintű tudásra tett szert, hogy ma már az ország legismertebb western lovasedzői közé tartozik. Pedagógus és lovas-sportedzői végzettségének, valamint hatalmas tapasztalatának köszönhetően rendkívül magas színvonalú oktatásban részesülhetünk nála, könyve pedig hatékonyan előkészíti a gyakorlati tanulást.

Természetesen mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy pusztán könyvből nem lehet megtanulni lovagolni, mert a gyakorlati tudást, az „ÉRZÉST” írott anyag nem tudja 100%-ban átadni, azonban olyan széleskörű és mélyreható ismeretet szerezhetünk Istenes Csilla művét olvasva, és értelmezve, amelynek segítségével a gyakorlatban is gyorsabban és eredményesebben haladhatunk, ugyanis érthetővé válik számunkra mit miért teszünk.

Könyvében megismerkedhet az olvasó a western lovaglás és a bizalmon és tiszteleten alapuló lóhoz állás alapelveivel és alapfogalmaival, a könyv segít elsajátítani a lovakkal kapcsolatos etológiai alapismeretektől kezdve egészen a magasabb szintű speciális western feladatokat is, mint a reining vagy pleasure. Irányt mutat a lovas számára tanuláshoz és lova képzéséhez. Rámutat a hiányosságokra, vagy éppen a már meglévő helyes ismereteket erősíti meg, illetve foglalja rendszerbe. Könnyen érthető, szemléletes és logikus magyarázatokkal, példákkal, ábrákkal és fotókkal segíti a megértést és a helyes út kiválasztását a lóval a földről való kommunikáció és a lovaglás során.

Istenes Csilla művét jó szívvel ajánljuk kezdő lovasoktól egészen a profi versenyzőkig minden a western stílus iránt érdeklődő lovasnak, hiszen mindenki számára egyformán szükséges a tanulás, továbbképzés, legyen az profi sportlovas, vagy amatőr szabadidőlovas. Mindezek mellett nem csak westerneseknek érdemes elolvasni a könyvet, ugyanis Istenes Csilla szavait idézve:

„Elsősorban nem a lovas és/vagy a ló felszerelése, vagy a ló fajtája határozza meg a stílust! Hanem sokkal inkább az a mód, ahogy az állattal foglalkozik, az a cél, az az elvárás, amit a lovas a lóval való kommunikációjában, illetve a lovaglás során követ.”

2020.12.30. Thirring Lilla, Lovasok.hu

Hozzászólások