5 kontinens 5 pályája: a leghíresebb lóversenypályák a világon

A lóversenyek és a lovaglás mindig is nagyon népszerűek voltak nemcsak hazánkba, de a világ szinte minden szegletében. Mind a sport, mind a versenyek körül kialakult tradíciók máig nagy tömegeket vonzanak számos országban. A legszebb és legizgalmasabb futamok és helyszínek így nem egy helyen koncentrálódnak össze. Most öt kontinens öt legizgalmasabb pályáját gyűjtöttük össze az Olvasóknak, hogy láthassuk: a látványos lóversenyekért mindenhol oda vannak az emberek. Ha pedig inkább a fogadás része érdekelne bennünket, akkor egy alternatív link segítségével azt is könnyedén megtehetjük az otthonunk kényelméből.

Amerika: Saratoga

A saratogai pályát a legrégebbi pályának tartják az összes sportág között Amerikában. Történelmi jelentősége így tagadhatatlan a kontinensen -főként egy olyan országban, ahol a sport alapvető és rendkívül népszerű szerepet játszik a mindennapokban is. 16 Grade 1-es versenyt tartanak itt évente, így számtalan sztori is kapcsolódik a helyszínhez, azonban kettőt emelnék ki ezek közül. Az egyik, hogy Saratoga volt az egyetlen helyszín, ahol a legendás Man O’ War valaha futamot vesztett volna. A másik pedig a híres saratogai harangszó, amelyet minden futam előtt 17 perccel kongatnak meg. Ezzel jelezték annó a zsokéknak a verseny kezdetének közeledtét, s bár máig hasonló funkciót lát el, ma már inkább csak hagyománykövetés céljával szokták megszólaltatni a harangot.

Afrika: Greyville Racecourse

Dél-Afrika természetesen az erős brit hatás miatt hosszú történelemre tekinthet vissza a lóversenyzés tekintetében. Az egyik leghíresebb pálya az afrikai kontinensen is itt található: a Greyville Racecourse 2800 méteres köralakú pályája már csaknem 150 éve ad otthont a lovasoknak. KwaZulu Natal pályája két nagy versenynek szokott helyszínt biztosítani, a Durban July Handicapnek és a Greyville Gold Cupnak. Látogatói a világ minden pontjáról jönnek; a brit királyi család tagjai is többször ellátogattak már ezekre.

Távol-Kelet: Tokió

A „lóversenypályák lóversenypályája”-ként is ismert tokiói helyszín garantáltan viszi a pálmát a távol-keleti versenyek körében. A pálya 1933 óta tart versenyeket, jelenleg februártól novemberig nyolc Grade 1-es megmérettetést rendeznek. A szurkolói élmény elképesztő szokott lenni. Nemcsak, hogy a világ egyik legnagyobb kijelzőjén élvezhetik a rajongók az izgalmas versenyt, de mivel 220 ezer ember befogadására alkalmas a pálya, a hangulat is garantált.

Európa: Epsom Downs

Ha lóversenyről beszélünk, nem hagyhatjuk ki az egyik legnagyobb és leggazdagabb versenyhelyszínt sem a listánkról. Epsom Downs legendás a lóversenyek körében, hiszen 1661 óta tartanak itt versenyeket. S bár maga a pálya is rengeteg izgalmat rejt, az egyik legnagyobb különlegessége a versenynek, hogy a pálya körül elhelyezkedő területek nyitva állnak a nézők előtt teljesen ingyenesen.

Közel-Kelet: Meydan

Bár az öt kontinens ígéretünkbe nem teljesen illeszkedik bele a két ázsiai versenypálya, azonban a távol-keleti izgalmak mellet a Közel-Kelet is bővelkedik kiemelkedő helyszínekben. Ezek közül is az egyik legizgalmasabb a dubai lóversenypálya. Míg a legtöbb pálya történelmi jelentősége miatt kiemelkedő, és a legtöbb esetben több száz éves hagyományra tekinthet vissza, Meydan pályája elképesztően új. Mindössze 2010 óta rendeznek itt versenyeket. Ennek ellenére az elképesztően modern pálya mindennel rendelkezik, amit csak el tudunk képzelni egy lóverseny esetében, így mindenképpen megérdemli az említést listánkon. A versenyek közül ráadásul itt lehet a legmagasabb díjazásokat bezsebelni, így a résztvevők számára is különösen izgalmas a pálya.

 2021.01.04. Vincent Nowacki

Hozzászólások