Nyugodt hétköznapok, csapadékos folytatás!

A következő napokban anticiklonális hatásokat tapasztalhatunk, de már látszik a csapadékos, ciklonos időszak kezdete is!

Holnap reggel is hideg lesz az ország nagy részén, -3 és +6 fok között mérhetünk a kora reggeli órákban. A leghidegebb északon, északkeleten várható, ott a fagyzugos helyeken -5 fok alatti hőmérsékletek is előfordulhatnak, míg a legmelegebb a Duna-Tisza-köze déli részén, valamint a Dunántúli-középhegység északi előterében lehet. Helyenként köd képződik, ami a délelőtt folyamán feloszlik.
A Dunántúlon a délelőtti órákban felhősödés kezdődik, ott erősen felhős lesz az ég, máshol gyengén felhős idő valószínű. A déli, délkeleti szél a Kiskunhalas-Tatabánya képzeletbeli vonal széles sávjában megélénkül, máshol gyenge marad a légmozgás.
A legmelegebb órákban 13, 16 fok közé melegszik a levegő, az északi határ mentén ennél néhány fokkal hidegebb lehet. Késő este 5, 8 fok várható.
Sportolásra, kerti munkára kiválóan alkalmas idő lesz!

Szerdán reggel már kisebb területen lesz fagy, -2 és +5 fok közötti minimumokra számíthatunk, kiterjedt fagy északon, illetve északkeleten lehet, a legenyhébb a Dunántúlon lesz a hajnal. Helyenként köd képződik, ami a délelőtt folyamán feloszlik.
Ahogyan kedden, szerdán is zavartalan napsütés várható, ekkor már a légmozgás is mindenhol gyenge lesz, a csúcshőmérsékletek 14 és 17 fok között fognak alakulni, késő estére 5, 10 fok közé hűl a levegő.
Mint előző nap, szerdán is kiválóan alakalmas lesz az idő minden szabadtéri tevékenységhez. Ha tehetjük, tartózkodjunk minél többet a napon, hisz jönnek a ködös, késő őszi napok!

Csütörtökön is felhőmentes időre ébredünk, bár ismét lehetnek ködös területek, de ezek ismét feloszlanak még a délelőtt folyamán. A minimum hőmérsékletek -2 és +6 fok között alakulnak, fagyra északkeleten lehet számítani leginkább. A változó irányú légmozgás gyenge marad, csupán Sopron körzetében élénkülhet meg a keleti, délkeleti szél. A legmelegebb órákban 14, 17 fokot mérhetünk, késő estére 5 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet.
Csak ismételni tudom magam, irány a szabad!

Pénteken kissé nagyobb területen fagyhat, a Dunántúlon lesz enyhébb a hajnal, ott +2 és +5 fok között alakulnak majd a minimumok, máshol -3, +3 fok várható. A keleti, délkeleti légmozgás a Dunántúlon megélénkül, északnyugaton egy-egy erős lökés kísérheti! Ahogyan a hét eddigi napjain, reggel köd képződhet, ami napközben feloszlik, de felhő ezen a napon se takarja az eget. A nappali csúcshőmérsékletek 15 és 18 fok között alakulnak, késő este 8, 10 fokra számíthatunk.
Remek idő lesz ismét, de a Dunántúlon készüljünk fel az erősebb légmozgásra, a hőérzetet már az élénk szél is rontja!

Szombaton hajnalban csak a Tiszántúlon fagyhat gyengén, -2 és +5 fok között alakul a minimum hőmérséklet ezen a napon. Pára, illetve ködfoltok továbbra is képződhetnek, melyek délelőtt feloszlanak. A délkeleti irányú légmozgás ismét a Kiskunhalas-Győr képzeletbeli vonal széles sávjában, valamint északnyugaton élénkül meg, utóbbi területen erős lökések kísérhetik! Felhősödés ezen a napon se várható, a csúcshőmérsékletek 14, 18 fok között alakulnak, késő este 7, 10 fok várható.
Az erősödő légmozgás mellett még mindig nagyon jók a paraméterek a szabadtéri tevékenységekhez.

Vasárnap, október utolsó napján az analóg órákat se felejtsük el átállítani, bár ehhez azért ne keljünk fel hajnali 3 órakor. Kora reggel a Tiszántúlon talajmenti fagy lehet, a hőmérséklet országos viszonylatban -2, +6 fok között alakulhat. Gyenge köd és párafoltok kialakulhatnak, amik a délelőtt folyamán feloszlanak. A déli, délkeleti szél a Tiszától nyugatra élénk, északnyugaton erős lesz, ott viharos lökések kísérhetik! A nappali maximum hőmérsékletek 16 és 18 fok között várhatóak, de a déli határ mentén 20 fok is lehet. A késő délutáni óráktól nyugat felől egyre vastagodó felhőtakaró érkezik, véget ér az anticiklon egyeduralma. Késő estére 8 és 12 fok közé hűl a levegő, északkeleten lesznek az alacsonyabb értékek.
Vasárnap már zavaró mértékben erősödhet meg a szél, ha a szabadban szeretnénk tartózkodni a szelesebb tájakon, keressünk szélvédett zónákat!

Hétfőn reggel sehol nem fog fagyni, 5 és 10 fok között várhatóak a minimum hőmérsékletek, köszönhetően a vastagodó felhőtakarónak. A hűvösebb a kevésbé felhős keleti, északkeleti tájakon lesz. Már reggel is többfelé eshet az eső, napközben nyugat felől több hullámban érkeznek az esőt adó felhők, délután egy záporos, zivataros góc is kialakulhat. Jelentős mennyiségű (5mm feletti) csapadék várható, helyenként 20mm-t meghaladó mennyiség is hullhat 24 óra latt! A déli, délkeleti szél élénk lesz, északnyugaton megerősödik, ott viharos lökések kísérhetik! Késő este északnyugat felől az északi szél erősödik meg, amit szintén viharos lökések kísérhetnek, immár országszerte.
A nappali csúcshőmérsékletek 12, 18 fok között alakulnak, északon, északkeleten lesz a leghidegebb, délkeleten a legmelegebb. Késő estére 10, 15 foki süllyednek a hőmérők higanyszálai.

Összefoglalva:
Vasárnap estig marad a felhőmentes időjárás, lassan gyengülő, megszűnő reggeli fagyokkal, emelkedő maximum hőmérsékletekkel, jellemzően enyhe légmozgással, erősödő ködhajlammal.
Vasárnap este egy hidegfront, illetve egy ahhoz kapcsolódó mediterrán ciklon éri el hazánkat, erős, viharos szelet, ismétlődő, időnként intenzív csapadékot hozva magával. Fontos megjegyezni, hogy a mediterrán ciklon érkeztével (vasárnap estétől) jelentősen nő a bizonytalansága is az előrejelzésnek, amit a nagy időtáv tovább növel!

Agrometeorológia: Vasárnapig az egyetlen akadályozó tényező a reggeli fagy lesz, minden mezőgazdasági munka számára alkalmas idő várható! A lemosó permetezések is elvégezhetőek fagymentes időben, a talajmunkák is folytathatóak, a termőtalajaink többségében még megfelelő mennyiségű nedvesség található ezekhez. Hétfőn érkezik a csapadék, ezt érdemes figyelembe venni a tervezéskor!

Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Az előrejelzést írta: Paróczai Attila meteorológiai tanácsadó.

Hozzászólások