A következő 1 hét: Borult, ködös, őszies idő.

A következő 1 hét: Borult, ködös, őszies idő.

A következő 1 hétben is a köd és napsütés harca játssza a főszerepet időjárásunkban, mellé pedig olykor esős, olykor szelesebb napok érkeznek.

Kedden reggel sokfelé lesz ködös az idő, elsősorban az Északi-középhegységben, illetve az Alföldön számíthatunk egybefüggő ködtakaróra, de máshol is lehetnek ködfoltok. A hőmérséklet -3, +3 fok között alakul, a hidegebb északkeleten várható, míg a nyugati határ mentén ennél is enyhébb lehet a hajnal.
Napközben a köd, illetve az alacsonyszintű felhőzet ritkul, felszakadozik, így több órás napsütés várható, azonban a nyugati határszélen már több lesz a felhő.
A legmelegebb órákban 10 fok körül értékeket mérhetünk, késő estére +5, +8 fok közé hűl a levegő. A délkeleti szél a Dunántúlon a reggeli óráktól megélénkül, csapadék nem várható.

Összességében: A reggeli párás, ködös idő után napsütéses, kiváló idő lesz, bár főként délnyugaton, illetve északnyugaton az élénk szél ronthat a hőérzetünkön.
Ha tudunk, töltsünk a szabadban minél több időt, akár lovaglással, akár egyéb tevékenységgel.

 

Szerdán a leghidegebb órákban -5, +4 fok várható, ismét a nyugati határszélen lesz enyhébb, északon, északkeleten hidegebb a hajnal. Ezen a napon már több lesz a felhő felettünk, azonban némileg kisebb területen várható köd. Több órás napsütésre csak a keleti határszélen élők számíthatnak, míg délnyugaton záporok tarkíthatják az időjárást. A maximum hőmérsékletek 8 és 11 fok között alakulnak, délkeleten lesz melegebb, északkeleten, északon pedig ennél is hidegebb lehet néhány fokkal.
Késő este -1, +8 fok közé hűl a levegő, a derült északkeleti országrészben lesz a leghidegebb, a borult nyugati határszélen a legmelegebb. A déli, délkeleti szél a Duna-Tisza-köze déli felén élénkülhet meg.

Összességében: Borult, reggel inkább párás, mint ködös idő várható, gyenge légmozgással, az előző napihoz képest alacsonyabb maximumokkal. A légmozgás nem lesz zavaró, de délnyugaton készüljünk fel a záporokra. Aktív időtöltéshez megfelelő lesz az időjárás.

 

Csütörtökön éjjel hidegfront érkezik, ennek hatására erősen megnövekszik a felhőzet, reggel enyhe lesz az idő, -3, +7 fok várható, az előző napokból unalomig ismételt nyugat-kelet kontraszttal. Az északnyugati szél napközben a Tiszától nyugatra megélénkül, helyenként erős lökések kísérik. A maximum értékek ismét 10 fok körül várhatóak, északkeleten ennél 1-2 fokkal hidegebb lehet.
Délután gyenge eső, záporeső várható, északon, északkeleten, elsősorban a hegyekben havaseső, gyenge havazás is lehet. Késő este -2, +5 fokig hűl a levegő.

Összességében: Borult, a Tiszától nyugatra szeles időben lesz részünk, a vastag felhőtakaróból többswzör is eleredhet az eső, így hiába a 10 fok körüli maximum hőmérséklet, alaposan fel kell öltöznünk a szabadtéri tevékenységekhez, vagy kellően erőteljes mozgást kell végezni.
Ajánlott rétegesen öltözködni!

 

Pénteken az erős felhőzet következtében enyhe lesz a hajnal, 0, +5 fok között alakul a minimum hőmérséklet. Csapadék jobbára északon, északkeleten várható, jelentős mennyiségre (5mm felett) nerm kell számítani. Napközben 8, 10 fok közé emelkednek a hőmérők higanyszálai, de északkeleten 3, 5 fok közelében várható a maximum hőmérséklet, itt havaseső, gyenge havazás is lehet.
Napközben a nyugati, északnyugati szél megélénkül, északnyugaton erős lökések kísérhetik. Késő estére +5, +8 fokig hűl a levegő, északkeleten ennél valamivel hidegebb lehet.

Összességében: Továbbra is borult lesz az ég, a szél is megélénkül és az ismétlődő csapadék sem kedvez a kinti programoknak, azonban aki ezeken felül tud emelkedni, kellő odafigyeléssel (csúszós lehet a talaj az esőtől!) kellemesen tudja eltölteni napját a szabad ég alatt is.

 

Szombaton reggelre a csapadékzóna elhagyja hazánkat, azonban a felhőzet hatására rendkívül enyhe lesz a reggel, +1, +9 fok várható, északkeleten, illetve -meglepetés!- a nyugati határszélen az alacsonyabb értékekkel. Napközben 12, 13 fok várható, délnyugaton derült lesz az ég, máshol a magasszintű felhőzeten át szűrt napsütéses időben lesz részünk. Az északnyugati szél reggel megélénkül, napközben többfelé megerősödik, északnyugaton, illetve a Bakony északi oldalán viharos lökések kísérhetik! Késő estére +5, +8 fok közé hűl a levegő, ezúttal a derült nyugaton lesz hűvösebb, csapadék csupán kora reggel, északkeleten lehet.

Összességében: A szél miatt inkább délnyugaton, illetve északkeleten lesz alkalmas az időjárás a szabadtéri sportokhoz, programokhoz, bár délkeleten sem lesz erős légmozgás. Esővel ezúttal nem kell számolnunk, de naplemente után a Dunántúlon gyorsan fog hűlni a levegő!

 

Vasárnap reggel változóan felhős lesz az ég, elsősorban a Tiszántúlon, illetve északon ködfoltok is kialakulhatnak, a hőmérséklet -3, +4 fok között alakul a leghidegebb órákban. Napközben felhőátvonulásokra számíthatunk, de mindenhol várható egy kevés napsütés. A maximum hőmérsékletek 10, 12 fok között alakulnak, délkeleten lesz a legenyhébb az idő. Északnyugaton az északnyugati, míg északkeleten a délkeleti szél élénkülhet meg, melyet erős lökések kísérhetnek. Késő estére +5, +8 fok közé hűl a levegő.

Összességében: Változóan felhős, napos idő várható a reggeli köd feloszlása után, északkeleten kiterjedt területen lesz élénk a légmozgás, ezen kívül zavaró tényező nem várható, a hét utolsó napján belevethetjük magunkat a szabadtéri programokba.

 

Hétfőn reggel -4, +4 fok várható, délnyugaton az enyhébb, északkeleten a hidegebb értékekkel. Változóan felhős lesz az ég a reggeli ködfoltok feloszlása után. Az északi szél napközben megélénkül, északnyugaton élénk lökések kísérhetik. Napközben 10 fok körül alakul a hőmérséklet, késő estére +3, +5 fokig hűl a levegő. Csapadék nem várható.

Összességében: Ismét egy igazi, őszi nap, a ködös hajnal után változóan felhős idővel, a szél sem lesz zavaróan erős, így akár a lovagláshoz, akár túrázáshoz is ideálisak lesznek a körülmények.

 

Összefoglalva:
Igazi őszies hét áll előttünk, reggel gyenge fagyokkal, köddel, időnként esővel, északkeleten pedig akár havas esővel, havazással. Napközben még hívogatóan szép időben is részünk lehet, de a szeles napok nem ígérkeznek kifejezetten kellemesnek.

Agrometeorológia:
Az ilyenkor megszokottnál némileg melegebb, szárazabb lesz az idő, ami kedvez az őszi gabonáknak a megerősödéséhez. Napközben alkalmas az idő a metszéshez, a fák lemosó permetezéséhez, illetve a talajmunkák is gond nélkül folytathatóak, egyelőre kedvezőek a talajok felső rétegeinek vízviszonyai.

Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila, meteorológiai tanácsadó.

Hozzászólások