Előrejelzés hétvégére: Jön az utolsó langymeleg hétvége!

Előrejelzés hétvégére: Jön az utolsó langymeleg hétvége!

A következő napok még nagyrészt a kellemes, kora őszies időjárásról fognak szólni, majd alapvető változás áll be időjárásunkban!

Ahogy a felvezetőben is írtam, alapvetően megváltozik az időjárásunk, az eddigi reggel párás, ködös, napközben verőfényes napsütéses, langyos időszaknak vége. Makroszinoptikus méretekben rendeződik át a légmozgás, nem csak hazánkban, de egész Európában! Az eddig felettünk terpeszkedő anticiklon a végóráit éli, hamarosan felmorzsolódik a heves atlanti ciklonok támadásai alatt, előtte azonban még kellemes idővel örvendeztet meg minket.

Pénteken reggel a szokásos forgatókönyv szerint indul a nap, -2 és +3 fok közötti hőmérséklet, párás, ködös idő várható, majd délelőtt feloszlanak a ködfoltok és ragyogó napsütéses idő ígérkezik. A nyugati határszélen némi gomolyosodás lehetséges, de máshol szikrázó napsütésre számíthatunk! A hőmérsékleti értékek a legmelegebb órákban 15, 18 fok között fognak alakulni, délkeleten lesz melegebb, északon lesz hidegebb. A déli, délkeleti szél a Baja-Győr képzeletbeli tengely mentén napközben megélénkülhet, csapadék nem várható. Késő estére 5 és 10 fok közé hűl a levegő.
Nagyon kellemes, tavaszias nap várható, az ország teljes területén érdemes lesz a szabadban tartózkodni!

Szombaton kicsit enyhébb hajnal várható, 0, +5 fok közötti minimum hőmérsékletekkel, keleten lehet csupán gyenge fagy. A köd és párafoltok a délelőtt folyamán feloszlanak, azonban nyugat felől már kicsivel több felhő érkezhet, de még így is alapvetően napos idő várható. A csúcshőmérsékletek 15, 18 fok között fognak alakulni. A délies légmozgás a Kiskunhalas-Győr vonal széles sávjában megélénkül, erős, Győr térségében akár egy-egy viharos lökés is kísérheti, máshol gyenge marad a szél. Késő estére 8, 10 fok közé hűl a levegő, csapadék nem várható.
Szombaton is érdemes lesz a szabadban tartózkodni, hiszen gyönyörű, napsütéses idő várható, azonban a szél, a jelzett területeken behatárolhatja a lehetőségeket.

Vasárnap már megcsap bennünket a változás szele, a nyugati országrészben élők erősen felhős, borult időre ébredhetnek. Ennek megfelelően alakulnak a hajnali minimumok is, a felhővel borított tájakon +5, +7 fok, keleten 0, +2 fok várható. Napközben nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet a Dunántúlon, máshol gyengén felhős marad az idő. A legmelegebb órákban 13, 17 fokot mérhetünk, a hűvösebb idő északkeleten várható. Délelőtt északnyugaton és a Duna-Tisza-köze déli részén megélénkül a déli szél, máshol enyhe marad a légmozgás. Késő estére 8, 12 fokig hűl a levegő, nyugaton a legenyhébb értékekkel. Csapadék ezen a napon sem várható.
Még vasárnap sem lesz rossz az idő, hiszen a hőmérsékleti értékek több fokkal meghaladják az ilyenkor szokásost, azonban a szél és a felhőzet már ősziesebb hangulatot kölcsönöz ennek a napnak. Érdemes ennek ellenére a szabadban tartózkodni, feltöltődni a színes őszi lombok között.

Rendhagyó módon a hétfői napra is megnyújtjuk az előrejelzést, hiszen Halottak napja jön, ilyenkor sokan látogatják meg elhunyt szeretteik síremlékeit.
Szerencsére ez a nap is még nagyrészt nyugodt időjárással telik, a reggel rendkívül enyhén indul a nyugati tájakon, ahol 10 fok körüli minimumokat mérhetünk, keleten azonban ismét gyengén fagyhat, ott 0, +2 fok lesz. A csúcshőmérsékletek 15, 17 fok között alakulnak, dacára a nyugat felől egyre vastagodó felhőtakarónak, amiből a Dunántúlon már napközben is lehet egy-egy jelentéktelen zápor. A déli, délkeleti szél a Szeged-Győr vonal széles sávjában megélénkül, északnyugaton megerősödik, ott egy-egy viharos széllökés is előfordulhat!
Késő délután nyugat felől hidegfront érkezik, kiterjedt csapadékmezővel, a szél pedig északnyugativá válik és jelentősen megerősödik, éjjel viharos erejű lökésekre is számolni kell.
Amennyiben a Dunától nyugatra laknak, tanácsos kicsit hamarabb kezdeni a gyertyagyújtást, hogy még a rossz idő beköszönte előtt hazatérhessenek.

Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila, meteorológiai tanácsadó.

Hozzászólások