Előrejelzés hétvégére: Jelentős felmelegedés!

Előrejelzés hétvégére: Jelentős felmelegedés!

Melegfront érkezett ma hajnalra, enyhe lesz a hétvége!

Pénteken reggelre 0 és 5 fok közé hűlt a levegő, északon, északkeleten gyengén esett az eső, máshol borult ég várta a korán kelőket. Míg a nyugati határszélen kissé felszakadozott a felhőzet, a Tiszántúlra csapadékot adó felhőtömbök érkeznek észak, északkelet felől. A nyugati, északnyugati szél napközben megélénkül, északon valamint a Dunántúl északi felén megerősödik, helyenként viharos lökések kísérik.
A maximum hőmérsékletek jellemzően 10, 13 fok között alakulnak, de északkeleten csupán 6, 8 fok várható. Késő estére 5, 10 fok közé csökken a hőmérséklet, északnyugaton lesz enyhébb az idő, míg északkeleten, délnyugaton némileg hűvösebb.

Összességében szabadtéri programokhoz ma egyételműen a délnyugati határszél a legalkalmasabb, a nap is kisüt és a légmozgás is gyenge marad. Keleten az eső keseríti meg napunkat, északon, északnyugaton az olykor viharos szél.

 

Szombaton hajnalban szintén megosztott lesz az ország hőmérséklet tekintetében, északkeleten, vqalamint a derül nyugati, délnyugati tájakon csupán +1, +3 fokot mérhetünk, másutt +5, +10 fok között alakul a minimum hőmérséklet.
Északon, valamint a Dunától nyugatra továbbra is élénk, erős lesz a szél, ami csak a délutáni órákban veszít erejéből. A felhőtakaró napközben többször felszakadozik, csak északkeleten várható egész nap borult idő, míg a Tiszától nyugatra több órás napsütés is lehet, melyet felhőátvonulások tarkítanak. A maximum hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak, északkeleten 6, 8 fok várható, míg az ország többi táján 11-13 fokig melegszik a levegő. Csapadék csupán északkeleten lehetséges, jelentéktelen szitálás formájában. Késő estére a levegő hőmérséklete 5, 8 fok között alakul.

Összességében szombaton az ilyenkor megszokottaknak megfelelő lesz az időjárás, a péntekinél enyhébb, kisebb területre kiterjedő légmozgással, lényegesen szárazabb idővel. Lovagláshoz, túrázáshoz alkalmasak lesznek a terepviszonyok, de vigyázzunk a talaj felső része felázott, csúszós lehet!

 

Vasárnap is folytatódik az enyhe, tavaszias időjárás, kora reggel a keleti, borult tájakon 4, 6 fokot mérhetünk, míg a kevéssé felhős középső és nyugati országrészekben fagypont körül alakulnak a minimumok. A légmozgás délies lesz, jellemzően gyenge, mérsékelt marad, északkeleten, illetve északnyugaton egy-egy élénk lökés kíserheti.
Napközben felhőátvonulásokra számíthatunk, de a szombati naphoz igen hasonlóan a Dunántúlon, illetve a Duna-Tisza-Köze déli felén több órára is kisüthet a nap, míg északkeleten borult lesz az idő.
A maximumok 10 fok körül alakulnak, északkeleten, illetve északnyugaton lehet ennél kicsit hűvösebb. Csapadék nem várható, a hőmérséklet késő este 5 fok körül várható országszerte.

Összességében a hétvége legjobb időjárású napja lesz a vasárnap, ha csak egy napunk van kimozdulni, ekkor tegyük! Az enyhe légmozgás, illetve a jellemzően naposabb időben minden szabadtéri tevékenység jól fog esni, ha megfelelően felöltözünk hozzá!

 

Összefoglalva:
A hétvégén egyre szárazabb, egyben melegebb légtömegek érik el hazánkat, 10 fok körüli, időnként azt meghaladó maximumokkal, jellemzően fagypont feletti minimumokkal, egyre enyhébb légmozgás kíséretében. Használjuk ki a jó időt, hamar visszatérhet a köd!

Az előrejelzés pontosságáért a MetKép felel!
Előrejelző: Paróczai Attila, meteorológiai tanácsadó.

Hozzászólások