Galopp: folytatódik az amerikai álom?

Szombat éjszaka futják az amerikai Hármas Korona második ágát, a Preakness Stakes-t. Always Dreaming, aki május elején megnyerte az első ágat, a 2 millió dollár összdíjazású 143. Kentucky Derby-t, ezúttal is ott lesz a startnál. Vajon tud ismét nyerni és folytatódik az amerikai álom?

Always Dreaming, a 143. Kentucky Derby győztes lova
Fotó: Kentucky Derby

Egész pályafutása legnehezebb hat hetére készülhet az a hároméves telivér, akinek a tulajdonosa azt a célt tűzte ki, hogy a lovával megnyerje az amerikai Hármas Koronát. Ehhez ugyanis a május első szombatján megrendezett 2000 méteres Kentucky Derby után két héttel győznie kell a Baltimore-ban lefutásra kerülő 1900 méteres Preakness Stakesben, majd az utolsó és talán a legnehezebb futamban, a négy héttel későbbi, 2400 méteres new yorki Belmont Stakes-ben is elsőként kell célba érnie.

Ehhez nem elég, hogy egy telivér kiváló képességekkel rendelkezzen, hanem egyebek között jól kell viselnie az utazást, könnyen kell tudnia alkalmazkodnia a különböző helyszínekhez, időjárási körülményekhez és gyorsan kell tudnia regenerálódnia is.

Eddig ez a hatalmas bravúr mindössze 19 telivérnek sikerült, a legutóbb American Pharoah-nak 2015-ban. Erre meglehetősen sokat kellett várni, hiszen előtte utoljára Affirmed 1978-ban tudta megnyerni mind a három versenyt.

Az amerikai Hármas Korona-nyerők

Év
Zsoké
Tréner
Tulajdonos
Tenyésztő
1919
Sir Barton
Johnny Loftus
H. Guy Bedwell
J. K. L. Ross
John E. Madden
1930
Gallant Fox
Earl Sande
Jim Fitzsimmons
Belair Stud
Belair Stud
1935
Omaha
Willie Saunders
Jim Fitzsimmons
Belair Stud
Belair Stud
1937
War Admiral
Charley Kurtsinger
George H. Conway
Samuel D. Riddle
Samuel D. Riddle
1941
Whirlaway
Eddie Arcaro
Ben A. Jones
Calumet Farm
Calumet Farm
1943
Count Fleet
Johnny Longden
Don Cameron
Fannie Hertz
Fannie Hertz
1946
Assault
Warren Mehrtens
Max Hirsch
King Ranch
King Ranch
1948
Citation
Eddie Arcaro
Horace A. Jones
Calumet Farm
Calumet Farm
1973
Secretariat
Ron Turcotte
Lucien Laurin
Meadow Stable
Meadow Stable
1977
Seattle Slew
Jean Cruguet
William, H., Turner, Jr.
Mickey and Karen L. Taylor, Tayhill Stable/Jim Hill, et al.
Ben S. Castleman
1978
Affirmed
Steve Cauthen
Laz Barrera
Harbor View Farm
Harbor View Farm
2015
American Pharoah
Victor Espinoza
Bob Bafert
Ahmed Zayat
Zayat Stables

Nem kisebb ambíciókat dédelget az idei, 143. Kentucky Derby győztese sem. Always Dreaming John Velazquez-zel a hátán Todd Plecher tréner és egy amerikai tulajdonosi társulás számára szélsőséges időjárási viszonyok között, mély sárban nyert a húszlovas mezőnyben Lookin At Lee, Battle of Midway, valamint Classic Empire, a múlt évi Breeders’ Cup Juveline győztese előtt.

A mezőny borzasztóan széthúzódott, az első és utolsó helyezett ló között több mint negyven hossz volt a különbség a célbaérkezéskor. Sokan ezért úgy gondolták, hogy a mezőny jelentős része nem is volt a Derby-be való, azaz elég jó. Ők azonban még így is jobban jártak, mint az egyetlen nem amerikai induló. A világ egyik legnagyobb futtatójának, a dubai tulajdonú Godolphin istállónak a lova, Thunder Snow ugyanis még talán 100 métert sem tudott megtenni a versenyből, amikor feltartották. Ennek az volt az oka, hogy galoppozás helyett csak a bakolásra mutatott hajlandóságot. 

Always Dreaming Bodemeister első évjáratából született és már sikerült apját is túlszárnyalnia, aki maga is nagy reménységnek számított háromévesen és a Kentucky Derby-ben, illetve a Preakness Stakesben is a második helyen végzett 2012-ben. Always Dreaming a Derby előtt elég tapasztalatlan versenyzőnek számított, mivel mindössze négy kisebb verseny után, valamint a Florida Derby megnyerését követően állt starthoz. 

Néhány nappal a Derby-győzelem után a lovat átrepítették a Pimlico versenypályára, a következő verseny helyszínére, ahol a tréner véleménye szerint egyre jobb formába lendült. Íme az egyik utolsó tréningje:

A 1,5 millió dollár összdíjazású Preakness Stakesben a Derbynél jóval kevesebb, összesen tíz telivér nevezett. A Kentucky Derby indulói közül öten állnak itt is starthoz, míg a többiek új reménységek. Always Dreaming talán legkeményebb ellenfeleinek a Derby második, negyedik és hatodik helyezettje, Lookin At Lee, Classic Empire és Gunnevera tekinthető.

2017.05.19. Vonczem Gabriella

Hozzászólások