Visszaköltöztek a NOÉ-ba az idős érdi lovak

Ajtony, Váratlan, Topáz és a Noé Állatotthon közös története még 2010. júliusában kezdődött, ők voltak azok a lovak, akik az érdi lógyilkosság kapcsán kerültek a menhelyre.

A három igen csak nyugdíjas korú ló 2011. novemberében nagy lehetőséget kapott. Egy kedves, már évek óta hazánkban élő angol házaspár úgy döntött, hogy szeretne tőlünk néhány mentett lovat befogadni, és választásuk az érdi hármasra esett. Korábbi életükhöz képest paradicsomi körülmények közé kerültek. 24 órás figyelem, 40 hektár dús legelő, tágas istálló és persze ami a legfontosabb, rengeteg szeretet várta őket.

A nyugdíjas lovak a Noé Állatothonban

Már a költözésükkor sem voltak éppen fiatalok, és a korábbi sanyarú életük és borzasztó tartási körülményeik is nagyon megviselték őket, ám Karin és Paul tanyáján megfiatalodtak, új erőre kaptak. Kivirultak, meghíztak és nem győztünk csodálkozni, hogy milyen gyönyörű lovakat varázsoltak belőlük. Ha valaki rájuk nézett, biztosan nem gondolta volna, hogy három igazi nyugdíjaskorú lóval van dolga.

Mindennek ellenére sajnos sem a szeretet, sem a dús legelő, sem a kényelem és kényeztetés nem tud dacolni az idővel. Az a bizonyos vasfog erősen rágásba kezdett az utóbbi időben, őket is menthetetlenül utolérte az öregkor, és az ezzel járó ilyen-olyan nyavalyák. Az egészségükkel kapcsolatos nyugtalanító hírek egyre szaporodtak, egyre gyakrabban volt szükség állatorvosra. A csodás vidéki életnek ez az egy igazi árnyoldala van, ugyanis a környékükön egyszerűen nem volt elérhető közelségben lóspecialista állatorvos, akinek minden megfelelő eszköze, műszere meglenne a lovak megfelelő ellátásához. A problémák pedig egyre csak sokasodtak, mostanra mind a hármuknak szinte állandó orvosi felügyeltre van szüksége.

Az egészségük érdekében muszáj volt meghoznunk egy fájó döntést és kiszakítanunk őket a paradicsomukból, így a héten hazaköltöztek a NOÉ Állatotthonba. Most átmenetileg az istállóban kaptak helyet, igaz nem volt egyszerű helyet szorítani nekik. Egyelőre csak úgy tudtuk megoldani, hogy Topáz és Váratlan beköltöztek a nagy bokszba együtt, Ajtony (mivel ő külön élelmet és ellátást fog kapni) pedig elfoglalta Barbie lovunk téli bokszát. Ez semmiképpen nem végleges megoldás, de rajta vagyunk az ügyön, hogy külön bokszot tudjunk nekik készíteni.

Mindhárman nagyon jó állapotban vannak, hiszen az egész nyarat legelőn töltötték. Furcsa hármas az övéké, látszik minden mozdulatukon, hogy teljesen összeszokott banda. Miután megérkeztek, Váratlan elég “gonoszul” viselkedett, csipkedte és piszkálta a másik kettőt, de azok ezt egy „ezhülye” vállrándítással rá is hagyták, nyilván ez megszokott viselkedés nála. Ajtony fogproblémái ellenére azonnal nekiesett a bokszában elhelyezett szénának, illetve még a szalmából is hozzáválogatott, így némileg megnyugodtunk, hogy most éppen nem fájnak a fogai és tud rendesen enni (később még néhány répát is gond nélkül bepuszilt, bizonyítva ezt).

Mindent összevetve mozgalmas, pozitív és negatív érzelmekben egyaránt bővelkedő napokon vagyunk túl. Kimondhatatlanul hálásak vagyunk Karinnak és Paulnak, hogy minden nehézség ellenére három éven keresztül gondját viselték a három öregcsontnak.

Az érdi öreg lovak visszaérkezése számunkra is komoly kihívásokat jelent. Egyrészről az egészségügyi és mentális állapotuk miatt szinte állandó felügyeletet igényelnek. Speciális élelmezésre szorulnak, az istállót még a tél beállta előtt át kell alakítanunk, hogy mindenkinek legyen kényelmes, biztonságos saját helye. A betegségeiket ki kell vizsgáltatnunk, kezeltetnünk, és mindannyiuknak szüksége lenne egy-egy strapabíró, vízálló lótakaróra is. Arról nem beszélve, hogy még a többiek körmölésére sem gyűlt össze a pénz és most már velük is számolni kell, a drágább, bódítós verzióban.

Ezért arra kérünk támogasd a NOÉ Állatotthon Lómentését, minden apróság nagyon sokat számít nekünk! Ezt megteheted többféleképpen is:

Közvetlen bankkártyás utalással
http://adhat.hu/niok/online-donation/163662
Bankszámlaszámunk:
11710002-20083777

Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU62 1171 0002 2008 3777 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPV-HU-HB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.

EURO számla:
11763103-13106883
Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU15 1176 3103 1310 6883 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPVHUHB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.

PayPal utalással
info@noeallatotthon.hu

2014.08. 29. Forrás: noeallatotthon.hu
Frissítve: 2022.07.23.

Hozzászólások