Ez történt a Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság első napján

Az idei Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság A/1 nyitószámban a bátraké volt a szerencse: a tempósan, merész furdulókkal lovagló versenyzők győzedelmeskedtek. A második versenyszámban, A/2*-ban Ifj. Szabó Gáboré lett az első hely Timpex Emlékkel, majd a harmadik versenyszámot, az OB elődöntőt is megnyerte Timpex Bölcsész nyergében.

Bátrak győztek a nyitószámban

37 induló nevezett a 2014. évi Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság első verseny programjára, az A/1 nyitott és fiatal lovas versenyszámra. Remek, napsütéses idő, szélcsend várta a párosokat a 125 cm magasságú akadályokkal nehezített, 470 méter hosszú versenypályán. Eltérő taktikát választottak a lovasok. Volt, aki higgadt, már szinte séta lendülettel, de biztos akadályvételre törekedett és volt, aki nagy tempót lovagolt, merész fordulókkal. A győztes az utóbbi felfogásból került ki. Ifj. Petrik Béla BalouDu G-vel, szinte viharzott a Tattersall homokszínű talaján és magabiztosan győzött.

Ifj. Petrik Béla elmondta: „Megnéztem a pálya vonalvezetését és bevállaltam a merész, hajtű éles kanyarokat, időt, távolságot nyerve ezzel. Így terveztem és Balou Du G jó partnerként viselkedett. Precízen vette a gátakat, az egyébként szerintem könnyű vonalvezetésű pályán.”

A fiataloknál is a bátor versenyzés hozta meg a sikert. Ebben Szuhai Péter, Zaferah nyergében lovagolt a legmerészebben. Péter egyszerű receptet alkalmazott. „Egyenletes, de tempós lovaglással hajtottam előre és bíztam Zaferah hibátlan akadályvételében.”

1. vrsz. A/1 nyitott első három helyezettje:

1. Ifj. Petrik Béla, BalouDu G, Sion Security Kft. 0 hp, 58,71 mp
2.Janik Attila, Lüsi-N, Colonado Lovasiskola, 0 hp,59,73 mp
3. Técsy Attila, Sólyom, Nyíregyházi Főiskola SE, 0 hp, 62,18 mp

1. vrsz. A/1 fiatal lovasok első három helyezettje:

1. Szuhai Péter, Zaferah, Gyulafarm Miskolc LSC, 0 hp, 62,58 mp
2. Mráz Tamás, Rakéta Remény, Castília Kft., 0 hp, 62,87 mp
3. Erdős Jázmin, Amazon, Hubertus LK Győr, 0 hp, 65,91 mp

Bal oldalon a fiatal lovasok versenyszám győztese, Szuhai Péter,
jobbra Ifj. Petrik Béla, anyitott kategória nyertese


Ifj. Szabó Gáboré Timpex Emlékkel az A/2*

A második versenyszám, az A/2* forduló pályáját 130 cm magasságú akadályokkal építette meg Erdélyi Magdolna pályaépítő és csapata. A pálya hossza 410 méter volt, az alapidőt 71 másodpercben határozták meg. A versenyszám elbírálása időre és egyszeri összevetéssel történt. A 33 startoló közül 9 hibátlan eredmény született, de többen visszaléptek, így az összevetésben hatan próbáltak szerencsét. A végjátékban elsőként startoló Vindeczker Alexandara 34,73 mp-s, hibátlan lovaglással feladta a leckét az utána következőknek, de ők állták a versenyt. Végül az utolsó összevető, Ifj. Szabó Gábor Timpex Emlék nyergében nagyon összeszedett, higgadt, tempós lovaglással biztosan nyerte meg az összevetést és ezzel a versenyszámot.

A Timpex Nyíregyháza győztes lovasa elégedetten nyilatkozott az eredményhirdetést követően. „Jó pályát építettek. Tetszett, hogy a fiatal lovak felmérhették magukat, mennyire belovagoltak. Az alappályán nyugodt tempóban biztosan hoztuk Timpex emlékkel az összevetésbe kerülést. Utolsóként tudtam kontrollálni a versenyt és lovam jókedve is belefért.”

A versenyszám első három helyezettjének eredménye:

1. Ifj. Szabó Gábor, Timpex Emlék, Timpex Nyíregyháza LK, 0 hp, 30,84 mp
2. Faluhelyi Ádám, Larina, Ceglédi LK, 0 hp, 32,84 mp
3. Técsy Attila, Aforizma, Nyíregyházi Főisakola SE, 0 hp, 33,15 mp

A képen: Szabó Gábor és Timpex Emlék


Ifj. Szabó Gábor duplázott

A Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság első napjának utolsó versenyszámában 42-en indultak, közülük 37-en a felnőtt elődöntő résztvevői voltak, amelyben már a fődíjért, a Fiat 500-asért léptek pályára a lovasok. A pályáját 12 darab, 140 cm magasságú akadállyal nehezítették és vizesárok is várt a párosokra, amelynek szélessége 3,5 méteres volt (a lovak egy része tart ettől az ugrásfajtától szerk.). A számot a vadászugratás szabályai szerint értékelték, tehát iparkodni kellett a versenyzőknek, lehetőleg verőhiba nélkül. Verőhibája ugyan lett ifj. Szabó Gábornak, azonban jól iparkodtak Timpex Bölcsésszel, így nyertek. A felnőtt magyar bajnokságért a nyíregyházi lovas áll a legjobban, az átszámításokkal hiba nélkül néz a középdöntő elé.

A versenyben sokáig Horváth Balázs PM Balougraffal vezetett egy verőhibával, gyors lovaglással, aztán jött ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész, akik szintén ütöttek egy akadályt, de gyorsabbak voltak és nyertek. Érdekesség, hogy az ezüstöt érő helyet Horváth Balázs szerezte meg PM Jumping Lady-vel (a tavalyi magyar bajnok kettős) ráadásul verőhiba nélkül, de a tempó kevésnek bizonyult.

A győztes Ifj. Szabó Gábor szerényen nyilatkozott. „Technikás pályát építettek, kifejezetten a mezőnyre szabva, amelyben benne volt a hibázás lehetősége. Timpex Bölcsész jól vette a fordulókat, mentünk előre, de kellőképpen vigyázott is.”

A versenyszám első három helyezettjének eredménye:

1. ifj. Szabó Gábor, Timpex Bölcsész, Timpex Nyíregyháza LK, 0,00 hp, 68,26 mp
2. Horváth Balázs, PM Jumping Lady, Airvent LK, 0,34 hp, 68,94 mp
3. Czékus Zoltán, Hercegnő, Morris Lovas SE, 1,01 hp, 70,27 mp

2014.08.29. Kovács Iván, Forrás: Dijugratoob.hu
Fotó: Dijugratoob.hu , Canva
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások