Leégett a Kabakán Lovarda: a cecei istálló segítséget kér

Leégett a Kabakán Lovarda: a cecei istálló segítséget kér

Számlaszám: 70500095-15227328
Pillich Ferenc Szakiskola Simontornya

2013. április 15-én, hétfő éjszaka a Fejér megyei Cecén megtörtént az, ami minden lovas és lótartó legrosszabb rémálma: tűz ütött ki a KaBaKán Lovardában.

A több mint 1200 négyzetméteres nádtetős istálló teljesen kiégett, a tetőszerkezet leomlott. A lovarda dolgozóinak és a tűzoltóknak mintegy harminc lovat sikerült kimenteni, de hat ló sajnos elpusztult.

A KaBaKán Lovarda Cece külterületén, a Simontornyai Pillich Ferenc Szakiskola gyakorló lovardájaként működött. Gyermekek részére lovas foglalkozásokat tartottak valamint lovasterápiák helyszínéül is szolgált. A KaBaKán Lovarda a Dunántúl kiemelkedő oktató központja, ahol bármely lovas szakmákban teljesíthető a szakmai gyakorlat, megfelelő oktatók támogatásával.

A tűzben a lovarda egyik dolgozója is megsérült, akire az állatok kimentése közben egy égő gerenda zuhant rá. A lovakat a helyszínre siető fiatalok is próbálták menteni, akik hetente három napot töltenek a lovardában – de testi épségük érdekében a tűzoltók nem engedték be őket az égő épületbe.

A helyiek szerint gyújtogatás történhetett, a hivatalos tűzvizsgálatnak még nincs eredménye. Ilyen esetekben azonban hosszú idő, míg lezajlik egy tűzvizsgálat, megállapítják a tűz okát, a felelős, vagy felelősök személyét –  persze, ha valóban volt ilyen. Amíg nem tisztázott minden körülmény, addig a biztosító nem fizet.

Kajos László, Badics János és Kántor Mónika, tulajdonosok, akik létrehozták a Dunántúl egyik legjelentősebb lovas oktató központját most tehetetlenek. Minden eszköz és a takarmány is odaveszett a tűzben.

Itt az alkalom és a lehetőség, hogy megmutassuk, összetartó család a lovasoké és a bajban kiállunk egymás mellett. Arra kérnénk Benneteket, hogy akinek erre lehetősége van, akár pénzzel, akár eszközzel segítse az összefogást és a KaBaKán Lovardát.

Leginkább anyagi támogatással tudtok segíteni, de természetesen szálas és abraktakarmányra, lófelszerelésekre, itatóvödrökre, etetőkre, vasvillákra, fűnyíróra, fűkaszára,  lapátokra, talicskákra, kazal takaró fóliákra is nagy szükség lenne. A felajánlások már most is folyamatosan érkeznek, de természetesen szükség van minden segítségre!

Egy ottani bértartó, Károsi Anikó írta a következőket:

“Számunkra hatalmas tragédia történt április 15-én hétfő éjjel: leégett szeretett istállónk Cecén, a Kabakán lovardában. 6 sajnos ló bennégett; köztük a kancám csikója is: Amina (Dallam); lovászunk Zsolt welsh pónija Menthol; a gyerekek nagy kedvence Tomi, a 20 éves oktató ló és 3 további bértartott ló Pálfáról és Gántról. Mindenünk odaveszett!

Én ott bértartó voltam így nekem is lett károm, de az elvész a lovarda kára mellett ami százmilliós nagyságrendű. Nyergek, kantárok, kötőfékek, vezetőszárak, vödrök stb. és az összes takarmány odalett a tűzben, a lovainknak hetekig karámban kell élniük. Meg vannak ijedve, nem tudják mi történt…

Nagyon szépen kérünk mindenkit aki tud valahogy segítsen! Akár még 500 Ft is sokat jelenthet számunkra – lófelszerelés, takarmány, építőanyag, villanypásztor szalag és izolátorok, egyszóval minden ami jól jöhet és lovak javát szolgálja. Akár egy megosztással is sokat tudtok segíteni!” 

Kapcsolat:
7081 Simontornya, Szent István u. 2.

Számlaszám, ahová az adományokat várják:

70500095-15227328 Pillich Ferenc Szakiskola Simontornya

Kántor Mónika kanari29@freemail.hu Tel.: 06-20-261-12-93
Kapoli István Tel.: 06-30-482-02-50

2013.04.17.
Forrás: Dr. Fehér Károly, Magyar Lovassport Szövetség
Kálmán Andrea, bértartó
Kép: Canva
Frissítve: 2024.03.06.

Hozzászólások