Tippek használt lószállító vásárlásához

Tippek használt lószállító vásárlásához

Egy új lószállító utánfutó megvásárlásához képest egy használt modellhez hozzájutni tiszta haszonnak tűnhet. Mindazonáltal bizonyos dolgoknak fontos utánanézned, ha egy olyan lószállítóhoz szeretnél hozzájutni, ami garantálja lovad biztonságát, és amit nem kell rögtön a szerelőhöz vinni.

Számos lótartó kénytelen lószállítót vásárolni, hiszen rengeteg olyan alkalom van, amikor ez nélkülözhetetlen. Aki például rendszeresen versenyeken, vagy bemutatókon vesz részt a lovaival, annak általában nincs más választása, mint hogy utánfutóval szállítsa őket.

Lószállítót találni nem különösebben nehéz, hiszen interneten az új és használt lószállító utánfutók széles választékára bukkanhatsz. Ennek ellenére a választás nem könnyű. A szállításhoz ugyanis egy olyan lószállítót kell találni, ami valóban megbízható. Ennek a követelménynek azonban sajnos nem mindegyik használtan hirdetett utánfutó felel meg. Ha tehát egy ilyen vásárlását tervezed, akkor nagyon fontos pontosan utánajárni a dolgoknak. Több mint kellemetlen, ha a megvásárolt lószállító már rövid idővel a vásárlás után csütörtököt mond, vagy éppen balesetveszélyessé válik.

Erre figyelj a választás során

Mielőtt keresgélni kezdesz, tisztában kell lenned azzal, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie a szállítónak. Mindenekelőtt azt vedd figyelembe, hogy egy, vagy két lovat szeretnél-e az utánfutóval szállítani. Fogathajtók számára lehet fontos kérdés, hogy az utánfutó esetleg alkalmas-e egy hintó, vagy lovaskocsi szállítására is.

Figyelembe kell venned, hogy a vontatásra használt gépkocsival milyen össztömegű utánfutót vontathatsz, illetve azt is, hogy a gépkocsi és az utánfutó összekapcsolásával létrehozott járműszerelvényt egyáltalán vezetheted-e a zsebedben lapuló jogosítvánnyal. Ugyanis ha az autó és az utánfutó össztömege átlépi a megengedett határt, akkor a szokványos B kategóriás jogosítvány már nem elegendő hozzá.

Át kell gondolnod, hogy milyen kivitelű lószállítót szeretnél. Fából, műanyagból, vagy épp feémből készüljön? Ponyva, vagy műanyag tetővel? Ha lehetőséged van arra, hogy fedett helyen tárold majd lószállító utánfutódat, egy fából készült modell is tökéletes lehet ponyva tetővel. Ha azonban túlnyomó részt a szabadban áll, kitéve az időjárás viszontagságainak, akkor érdemes egy keménytetős műanyag futót választanod.

Sarkalatos szempont a lószállító állapota. A legfontosabb, hogy a tengelyek, a fék, vonófej a gumiabroncsok és a világítás is rendben legyenek. A vonófejnek nem lehet semmiféle sérülése, különben nagy valószínűséggel új műszaki vizsgát kell tennie. A fékeknek is kifogástalanul kell működniük, és az abroncsprofilnak is megfelelőnek kell lennie – különben kénytelen leszel új gumiabroncsokat is beszerezni.

Akinek nincs nagy tapasztalata a lószállító utánfutók terén, annak nehéz a dolga a vásárláskor. Ilyenkor érdemes a lószállítót egy próbakör során rögtön szakemberhez vinni egy gyors ellenőrzésre. Ez a néhány ezer forint mindenképpen jó befektetés, hiszen lovad és a te biztonságodról van szó.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a szállító padozatára és felépítésére. Fontos a rámpa ellenőrzése, ugyanis ez van a legnagyobb terhelésnek kitéve. Az utánfutó padozatán nem lehet lyuk, vagy repedés, különben azt hamarosan javíttatnod kellene.

Végül, de nem utolsó sorban figyelembe kell venni a további tartozékok beszerzésének lehetőségeit. Új elválasztó falat vagy kárpitot utólag is lehet vásárolni, de ezeket nem minden modellhez könnyű beszerezni, továbbá megvásárlásuk magas költségekkel is járhat. Ezért érdemes inkább egy kompletten felszerelt lószállító utánfutó mellett dönteni.

2013.08.26. Veszelka Réka, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.04.19.
Fotó: Canva

Hozzászólások