Környezetbarát lovaglás – 5 tipp, hogy jól csináld!

Hallottál már a környezetbarát lovaglás fogalmáról? A következő sorokban bemutatjuk, hogy hogyan legyél környezettudatosabb lovas.

Az ember lóháton megtapasztalhatja, hogy milyen őzekkel vágtatni a legelőn, milyen, amikor a szarvas érdeklődő tekintettel csak áll és nézi a lovast a szűk ösvényen. Ezek hihetetlen pillanatok, amit a természetnek köszönhetünk, a lovasok többsége éppen ezért alapvetően környezettudatos. Mégis lehet egy-két apróság, ami talán eddig elkerülte a figyelmedet, mégis sokat tehetsz vele Földünk megóvásáért.

fogjuk össze mi, lovasok és Védjük együtt a környezetet!

Lovagláskor az ember valójában nem csak a lóval, de a természettel is harmóniába kerül. Vegyük sorba mi is kell ahhoz, hogy amikor a lovadhoz igyekszel, illetve a lóval való foglalkozás során környezetbarát módon élvezhesd a lovas élet örömeit.

Előzetesen mindenképpen leszögeznénk, hogy a környezetbarát lovaglás nem okoz több kiadást, sőt többlet energiabefejetést se igényel.

  1. Gondold át a lovagló napjaidat – kezdve onnan, amikor elindulsz otthonról. Mindig szervezd úgy a napod, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomod.
  2. Lovagláskor mindig legyen nálad táska, amibe elhelyezheted az általad termelt hulladékot (például papír zsebkendőt vagy műanyag palackot). Miért fontos ez? Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy miért veszélyes lovadra az eldobált szemét.
  3. Használj kulacsot! Kerüld el az egyszer használatos műanyag termékeket, például a pet palackokat.
  4. Ne vegyél felesleges termékeket a lovagláshoz! Kerüld az olyan termékek megvásárlását, amire igazából nincs is szükséged. A mindennapi életünk során keletkező hulladéknak egy jelentős része a felesleges vásárlásaink miatt keletkezik.
  5. Ha lehetőséged van rá, járj tömegközlekedéssel vagy pattanj biciklire és úgy közelítsd meg kedvenc lovardádat! Ezzel is csökkentheted az utazásaid környezetterhelését. Sőt, még egy kicsit mozogsz is, ami valljuk be, nagyon egészséges.

Ha ezt az 5 alapdolgot betartottad, már rengeteget tettél környezetünkért!


Csatlakozz a Paci trashtag kihíváshoz!

Felvettél egy műanyag palackot a földről, eltakarítottál néhány törött üveget, esetleg elszállítottál néhány zsák hulladékot?

Posztold közösségi csatornáidon #pacitrashtag és a #horsetrashtag használatával a lovaglás alkalmával talált szemetet és az ott általad kitakarított helyszínt.

Részt kívánsz venni a programban? Köszönettel várjuk képeidet, videóidat a szerkesztoseg@lovasok.hu e-mail címre!

2019.06.17. Szebenyi Péter Lovasok.hu külső szerkesztő,
Frisch Andrea Lovasok.hu főszerkesztő

Hozzászólások