Miért veszélyes a lovadra az eldobált szemét?

Miért veszélyes a lovadra az eldobált szemét? A most induló #pacitrashtag kihívásunkban bemutatjuk ezt a környezetszennyező problémát.

Ha kicsit jobban belegondolunk nem csak a lovakra, de a lovasokra is fenyegetést jelent a környezetünkben eldobált szemét.

Köztudott, hogy az állatok többsége fél az ismeretlen dolgoktól. Különösen igaz ez a lovakra, akik természetükből fakadóan menekülő állatok. Bizonyosan Te magad is tudnál olyan példát mondani, amikor a lovad megijedt például egy földre dobott szemeteszsáktól vagy egy magára hagyott gumiabroncstól.

Egy illegális hulladéklerakat a budai hegyekben.
Egy illegális hulladéklerakat a budai hegyekben.

Ha a szemétkupacot időben észreveszi, akkor a ló fel tud készülni és nem éri váratlanul a hulladék, azonban nem egyedi, hogy az illegálisan lerakott szemét jól el van rejtve.

Magas a kockázata annak is, hogy a ló esetleg éles tárgyba lép és megsérül!

A ló hirtelen irányváltoztatását, rémült, önfeledt vágtáját pedig csak magas lovastudással lehet kiülni.

Még a legkörültekintőbb lovassal is megeshet, hogy belelépteti a lovát egy növényzet takarta éles, szúrós tárgyba. Ezért is fontos, hogy mindig legyen Nálad elsősegély felszerelés, ha terepre készülsz!

A nemzetközi #trashtagchallange után itt a #pacitrashtag!

Tegyünk közösen a probléma ellen! Bizonyára már Te is hallottál a nemzetközi szinten működő #trashtag-ről, melynek célja, hogy minél többen tegyenek a környezetünk megőrzéséért. Ennek példájára indítjuk most útjára a #pacitrashtag-et (angolul #horsetrashtag), ahol a lovastársadalom most teljes összefogásban mutathat jó példát a társdalomnak.

Hogyan csatlakozhatsz a #pacitrashtaghez?

A legapróbbnak tűnő cselekedettel is már sokat tettél környezetünkért! Lovasként ugyanis olyan helyekre is eljuthatunk, ahova az emberek ritkán járnak. Ezek a helyek később is kerülnek szemétügyileg feltérképezésre. Te azonban felhívhatod rá a figyelmet és már egy maroknyi szemét eltakarításával is hozzájárultál közös céljainkhoz!

fényképezd le a hulladékot, Csatlakozz a Lovasok.hu instagram közösségéhez és oszd meg a lovasokkal tapasztalataidat!

Posztold közösségi csatornáidon #pacitrashtag és a #horsetrasgtag használatával a lovaglás alkalmával talált szemetet és az ott általad kitakarított helyszínt.

Felvettél egy műanyag palackot a földről, eltakarítottál néhány törött üveget, esetleg elszállítottál néhány zsák hulladékot?

Oszd meg velünk!

Mindössze egy szemétszedés előtt és egy utána kép segítségével példát mutathatsz a #nagylovasközösség-nek, hogy nem csak lovagolsz, de teszel is azért, hogy tiszta környezetben tehessük ezt meg!

Összességében minden eldobált szemét veszélyt jelent a környezetre és a benne élő összes életformára is. Ezért arra kérünk Titeket, lovasokat, hogy fogjunk össze a tiszta környezetünkért.

Ha úgy gondolod, hogy fontosak a mindennapi jó cselekedetek, akkor oszd meg a Miért veszélyes a lovadra az eldobált szemét? című cikkünket barátaiddal, ismerőseiddel a közösségi oldalakon.

Részt kívánsz venni a programban? Köszönettel várjuk képeidet, videóidat a szerkesztoseg@lovasok.hu e-mail címre!

2019.06.09. Szebenyi Péter Lovasok.hu külső szerkesztő, Frisch Andrea főszerkesztő

Hozzászólások