Elfogyasztjuk a világunkat? – Túlfogyasztás napja 2019

Elfogyasztjuk! 1970-ben december 23-ra, 2019-ben július 29-re esett a globális Túlfogyasztás napja. Ez az a nap, amikor elfogynak a Föld éves erőforrásai.

A világunkat nem csak a hulladékszennyezés és a klímaváltozás sújtja, hanem társadalmunk egyre nagyobb és nagyobb fogyasztói étvágya.

A Föld lakosságának a száma egyre nagyobb, melynek következménye, hogy egyre előrébb kerül a túlfogyasztás napjának az időpontja.

A WWF Magyarország közleménye szerint tavaly még augusztusra esett ez a nap, idén azonban már kevesebb, mint 7 hónap alatt használtuk el a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Innentől kezdve a Föld csupán hitelez nekünk.

A Túlfogyasztás napja egy szimbolikus dátum:

Azt a hatalmas nyomást fejezi ki, amelyet az emberi tevékenység az ökoszisztémákra gyakorol. Fogyasztásunkat tekintve jelenleg ugyanis úgy élünk, mintha 1,75 Föld állna rendelkezésünkre, pedig mindenki tudja, hogy csak egy van.

Mit tehetsz Te, mint lovas, hogy csökkentsd a fogyasztásodat?

  1. Csak olyan terméket vásárolj, amire tényleg szükséged van.
  2. Figyelj oda az energiafelhasználásodra: ne pazarold feleslegesen az áramot, a vizet.
  3. Ha módodban áll, szigeteld a lakhelyedet, lovardádat.
  4. Használj megújuló energiát: a napelem-rendszerek ma már elérhető árakon kaphatóak.
  5. Hívd fel a lovastársaid figyelmét a tudatos fogyasztás fontosságára!
  6. Csatlakozz a környezetvédelem jegyében indított hazai #pacitrashtaghez vagy a nemzetközi műanyagmentes július kihívásokhoz.
  7. Gyermekeid vagy születendő gyermekeidet tudatosan neveld!

A Lovasok.hu csapatának fontos a tiszta és egészséges környezet. Ezért szerkesztőségünk rendszeresen foglalkozik a környezetvédelmet érintő témákkal.

A Földön mindenki abból él, amit a természet nyújt számunkra. Ha ezt mind idő előtt elfogyasztjuk el, akkor eljön az a pont, ami után már nincs tovább.

Rajtunk múlik, hogy teszünk-e ellene vagy haladunk a végzetünk felé, ami sajnos belátható időn belül be fog következni, ha nem teszünk ellene.

A túlfogyasztás napja egy időpont, ami mindenkinek jelez, hogy egyre nagyobb a gond.

Globális összefogásra van szükség, kormányok, ipari szereplők és az emberek között!

2019.08.08. Szebenyi Péter, Lovasok.hu külső szerkesztő

Borítókép: socialab.info
Forrás: wwf.hu

Hozzászólások