Drámai lómentő akciók Amerikában

Drámai lómentő akciók Amerikában

Bravúros lómentő akciók tartották lázban az amerikai lóbarátokat az elmúlt hetekben. Május 4-én három szakadékba zuhant ló szorult segítségre, majd május 15-én a Csendes-óceánból kellett kimenteni egy rémült hátast.

Drámai körülmények között mentettek ki három lovat a biztos halálból a kaliforniai speciális mentőegységek, amelyek egy túralovaglás során egy szakadékba zuhantak Dél-Kaliforniában – kettőt közülük helikopterrel repítettek ki.

A szerencsétlenség május 4-én, pénteken történt, a kora reggeli órákban. A lovas csoport, amely a Trabuco kanyon közelében egy négynapos túrán vett részt, ismeretlen körülmények között a szakadékba zuhant. Egy ló azonnal elpusztult, a másik három azonban szinte sértetlen maradt, ám a szakadékban rekedt.

A US Forest Services különítménye, valamint a tűzoltóság segítségének köszönhetően egy ló a saját lábán hagyta el a kanyont, a másik két hátas esetében azonban ez nem volt lehetséges. Az egyetlen esély az állatok megmentésére az volt, ha helikopterrel repítik ki őket a nagytestű állatok megmentésére szakosodott speciális csapat segítségével.

A három megmentőt – köztük egy állatorvost – is helikopter segítségével juttatták le a megközelíthetetlen szakadékba. Mialatt az állatorvos nyugtatót adott be a lovaknak, a másik két segítő felcsatolta rájuk a speciális mentőfelszerelést, majd az állatokat biztos helyre repítették, ahol megint csak állatorvos várta őket. Kimerültek voltak ugyan, és még a nyugtató hatása alatt álltak, azonban nem szenvedtek komolyabb sérülést. Lovasaik is épségben vészelték át a veszélyes kalandot.


Május 15-én egy William névre hallgató arab telivér került bajba: megrémült a hullámoktól egy, a Santa-Barbarai tengerparton zajló fotózáson, ledobta lovasát és egyenesen a vízbe menekült.

Mintegy négy kilométerre távolodott el a parttól és a parti őrség segítsége nélkül nem lett volna esélye a túlélésre. A megmentésére indult egységeket sürgette ez idő, hiszen meg kellett találniuk a lovat, mielőtt az teljesen kimerül az úszásban. A mentésben a motorcsónakok mellett egy helikopter is részt vett.

Megmentői egy motorcsónak oldalához csalogatták a megrémült jószágot, majd nyergénél fogva egy hajókötéllel a csónakhoz erősítették. Nyakára egy mentőöv került, hogy a kimerült állat fejét a víz felett tudják tartani. A több mint két órás mentőakció után Williamet állatorvos várta a parton, de a kimerültségen kívül szerencsére más baja nem esett.

2012.05.21.
Veszelka Réka, Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: PferdPlus, BBC, KTLA.com
Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.05.

Hozzászólások