A csömöri kaszaboló

A csömöri kaszaboló

A józan ész hiánya, avagy csődöt mond minden, amit tenni szeretnénk?! – Vérdíj egy állatkínzó fejére!

A Fehérkereszt Állatvédő Liga összeállítása

Az elmúlt napokban egy email érkezett hozzánk Budapest XVI. kerületéből ezzel a tartalommal:

„Segítségét szeretném kérni, 07.13-án udvaromra már több alkalommal bejövő illetéktelen személy az állataim összeszabdalásában éli ki a vandalizmusát, csak azt tudnám miért bántja szegény lovaimat. Tavaly nyáron is ugyanez megtörtént, a rendőrség ismeretlen személy miatt felfüggesztette a nyomozást. Ismét itt vagyok tehetetlenül. Kérem tisztelettel, ha tudnak, segítsenek!”

A Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátoraként kimentem a helyszínre és fényképeket készítettem a megvagdosott orrú lóról, illetve beszéltem a lovak tulajdonosával. Kiderült, hogy régebben egy lovát megölték már, egy kutyájának a hasát is felvágták – a tulajdonos szerint bosszúból.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga véleménye szerint a rendőrségnek kötelessége volna alapos gyanú alapján házkutatást tartani annál a személynél, akire a lovak tulajdonosa hosszú ideje gyanakszik. Véleményünk szerint be lehetne azonosítani az elkövető eszközt.

Nem tartjuk elfoghatónak, hogy a rendőrség, illetve a jogalkalmazók nem tesznek semmit és tavaly sem tettek érdemlegeset ebben az ügyben! Nem fogadható el, hogy elfordulunk és tűrjük csendben, ha állatot bántalmaznak!

Fehérkereszt Állatvédő Liga munkatársai felajánlanak saját anyagi keretükből 50.000 forintot annak, aki hasznos információval tud szolgálni az esetről, aki segít a tettes kézre kerítésében.

Egy állat bántalmazása önmagában is szörnyű dolog, ám a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az állatokkal szembeni erőszak az esetek többségében együtt jár gyermekbántalmazással, családon belüli erőszakkal és erőszakos bűncselekmények elkövetésével is!

Egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy az olyan gyerekek, akiket szüleik bántalmaznak, nagy valószínűséggel erőszakosak az állatokkal, mivel dühösek saját helyzetük miatt, és azt tanulják meg, hogy az erőszak és a brutalitás hatalmat jelent.

Állatokat bántalmazó emberek sokkal nagyobb valószínűséggel válnak erőszakos bűnözővé, mint mások. “A leghírhedtebb sorozatgyilkosok közül sokról tudjuk, hogy állatokkal is kegyetlenkedtek. A kapcsolat azonban ennél sokkal szélesebb körű”állítja Dr. Randall Lockwood pszichológus, állatjóléti szakértő és a Human Society of the United States (HSUS – Az Egyesült Államok Humánus Társasága) kutatási és oktatási aligazgatója. A szakember példaként felhoz egy 1997-es tanulmányt, ami szerint a megkérdezett állatbántalmazók majdnem 40%-a emberek ellen is elkövetett már erőszakot.

“Az állatkínzás, gyermekbántalmazás és erőszakos bűncselekmények közötti átfedésre utaló bizonyítékok mennyisége már évek óta nő” – teszi hozzá Dr. Randall Lockwood.
A Fehérkereszt Állatvédő Liga is arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy mi nem csupán állatokat, de áttételesen embereket is védünk azzal, hogy szeretnénk visszaszorítani az állatokkal szemben elkövetett erőszakot.

“Egy hatvannégy férfiból álló mintában az elítélt nemi erőszakot elkövetők körülbelül negyvennyolc százaléka és a gyermekmolesztálók durván harminc százaléka beismerte, hogy gyermek- vagy serdülőkorában állatokat bántalmazott” idézi Margit Livingstone “A Bárka Megszentségtelenítése: Állatokkal Szembeni Erőszak és a Törvény Szerepe a Megelőzésben” című cikkében egy 1986-os tanulmány adatait.

Szilágyi István kurátor
(Fehérkereszt Állatvédő Liga)
Kép: Canva
Frissítve: 2024.04.17.

Hozzászólások