Ifj. Szabó Gábor a díjugrató Magyar Bajnok

Ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész megőrizték a CSIO-n mutatott kirobbanó formájukat és megszerezték a magyar bajnoki címet Bábolnán.  

Ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész sikert sikerre halmoz – a CSIO után Bábolnán is diadalmaskodtak
Fotó: csiobudapest.hu

Ezúttal a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok díjugrató központjában került megrendezésre a Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság, ahol a bajnoki döntő győztese egy Fiat Tipo személyautót is hazavihetett az aranyérem mellé. 

Népes közönség előtt, két 150 cm-es pályával dőlt el, ki lesz 2016 felnőtt díjugrató bajnoka. Az már a kezdés előtt eldőlt, hogy ezúttal nem lesz címvédés, hiszen az elmúlt három év győztese, Horváth Balázs lovai sérülése miatt nem tudott starthoz állni.

A nyíregyházi Timpex Ménes lovasa, ifj. Szabó Gábor Timpex Bölcsésszel hibátlan első forduló után, a második körben egy oxernél ejtett verőhibája ellenére 6,95 hibaponttal megőrizte első helyét és megszerezte a magyar bajnoki címet.

A Sáripusztai Ménes lovasa, ifj. Gombos László 7,72 hibaponttal, verőhiba nélkül a második helyen végzett, ifj.Tóth László és Isti pedig idén is a dobogó harmadik fokára ugrott fel.

Busi Sándor az amatőr bajnok

Az elmúlt időszakban a kategóriájában jobbnál jobb eredményeket elérő, idén hatodik x-et betöltő Busi Sándor egyedüli tiszta hibátlan teljesítménnyel megérdemelten lett 2016 amatőr magyar bajnoka.

A négy hibapontos lovasok között további öt helyért összevetés döntött. A második helyet Sarkadi Petra szerezte meg Bognár Tingli Tangli nyergében, megelőzve csapattársát, Balogh Andreát és Diegot.

A fiatal lovasoknál ifj. Lázár Zoltán győzött

A 140 és 145 cm-es, kétfordulós fiatal lovas Országos Bajnokság döntőjében Pirik Zsolt tanítványa, ifj. Lázár Zoltán verhetetlen volt, nulla hibaponttal szerezte meg az aranyérmet Lacrima Di Felicitával. 

Varga Zoltán tanítványa, Vándor Zsófia lett az ezüstérmes a kirobbanó formában lévő Quintusszal, harmadik a Horváth Balázs által felkészített Lehotai Máté Kacziba Pál nagyszerű lovával, Princesszel. 

Ifj. Lázár Zoltán és Lacrima di Felicita egy korábbi versenyükön

Az utolsó meredek döntött az ifjúsági korosztályban

A 15 éves Tóth Boglárka a sárga Claudiusszal az ifjúsági díjugrató döntő mindkét pályáját hiba nélkül lovagolta, így ő vihette haza korosztálya aranyérmét. Második helyen korábbi Európa-bajnokunk, Weinhardt Virág végzett Bognár Jen Corral. Füzér Gábor tanítványa a verseny alatt egyetlen verőhibát sem vétett, megnyerte a vadászugratást, de két vízbe lépés miatt végül nyolc hibaponttal maradt le a győzelemről.

Réti Dávid tanítványa, Ódor Evelin a sárga Babettel a második forduló utolsó ugrásánál hibázott, ami azt jelentette, hogy idén is a harmadik helyen végzett.

Alasztics Aliz a dobogó tetején

Két lovas a gyermek kategória mind a négy pályáját hiba nélkül tudta teljesíteni, ezért az aranyérem sorsáról összevetés döntött. Az egész évben sikert sikerre halmozó Alasztics Aliz Charnevállal az összevetésben is bizonyított: hiba nélkül, gyors pályával előzte meg Bognár Dórát Rádiháza Bohókással. A bronzéremért is ketten lovagoltak, végül a 12 éves Janik Anna állhatott fel a dobogó harmadik fokára. 

Az utolsó oxer döntött az utánpótlás csapatbajnokságban

Jobbnál jobb lovaglásokat láthatott a közönség az ifjúsági és fiatal lovas korosztály kombinált csapatbajnokságán. Hét csapatból két együttes zárt nyolc hibaponttal, így összevetéssel dőlt el az aranyérmek sorsa. 

Varga Zoltán csapatvezető Pest megye egyes csapatáért ugyanúgy, mint három évvel ezelőtt, most is Vándor Zsófiát és Quintust indította az összevetésben, aki lendületes hibátlannal 37,78 századmásodperccel lovagolta le az összevetés hat ugrását.

A Máchánszky Gyula régió vezetője, Füzér Gábor pedig lányára, Füzér Flórára és Opálra bízta a feladatot, aki nagyon bátran és gyorsan lovagolva haladt, de az utolsó oxernél vétett verőhiba miatt hiába volt gyorsabb ellenfelénél. 

2016 csapatbajnoka így Pest megye csapata (Reisz Panna – Captain, Kis Bendegúz Dávid – Fáraó, ifj. Lázár Zoltán – Lacrima Di Felicita, Vándor Zsófia – Quintus), megelőzve a Dél-keleti országrész együttesét (Ódor Evelin – Babett, Weinhardt Virág – Bognár Jen Cor, Lehotai Máté – Prince és Füzér Flóra – Opál). A bronzérmet tizenhárom hibaponttal Szotyori Nagy Kristóf által vezetett Némethy Bertalan régió egyes csapata szerezte meg (Jármy Vince – Príma, Tóth Amanda – Timpex Csárdaszépe, Hollé Sára – Clintus, Sopronyi Réka – Donald).

Csongrád megyéé az amatőr csapat arany

A csapatverseny nem hozott szoros küzdelmeket, hiszen a Réti Dávid vezette csapat (Sarkadi Petra – Bognár Tingli Tangli, Sajti Fanni – Linnea, Balogh Andrea – Diego, Busi Sándor – Géniusz) négy hibaponttal biztosan állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Második lett Pest megye négyes számú csapata, a harmadik helyen pedig a kettes számú Pest-megyei együttes végzett. 

Kelet-Magyarország diadala a felnőtt csapatbajnokságban

145 cm-es pályán zajlott a felnőtt csapatbajnokság, melyben hét együttes 51 párosa indult.

A papírforma beigazolódott, a Platthy József régió csapata (Krucsó Szabolcs – Chacco Blue II, ifj. Szabó Gábor – Timpex Bölcsész, James Wingrave – Quirosa, ifj. Tóth László – Isti összeállításban) Szabó Gábor vezetésével nagy előnnyel vihette haza az aranyérmet.

Második helyen a Németh István által vezetett dunántúli, Némethy Bertalan régió kettes csapata végzett, megelőzve Pest megye kettes csapatát.

2016.09.05. Forrás: Díjugrató OB

Hozzászólások