Hogyan válassz lovastábort gyermekednek?

Gyakorló anyukaként és a nemesvitai Equital lovasudvar egyik vezetőjeként én is feltettem magamnak ezt a kérdést, amikor saját gyermektáborunk ismertetőjét állítottam össze. Csak egy kicsit másképp: mik azok a kritériumok, amit egy szülő felállít, amikor tábort keres gyermekének? Mi az, amire lovas táborszervezőként oda kell figyelned? Nézzük végig a szempontokat!

Fotó: Equital Lovasudvar

Fekvés:

A gyerekek mozgásigénye igen nagy, ezért legyen sok hely a szabadban, ahol ezt biztonságos körülmények között levezethetik. Nagy valószínűséggel városi gyerekek érkeznek majd, ezért legyen sok zöld, sok állat és egy kis vidéki romantika sem árt a flaszteren felnövő csemetéknek. Ha nyári tábort keresel, ideális, ha víz is van a közelben.

Környezet:

A szülő kíváncsian tanulmányozza az adott lovarda honlapját, árgus szemekkel keresi az árulkodó jeleket, hogy vajon valóban azt kapja majd a helyszínen is, amit a képeken lát. Ebben, mint szolgáltató mondom, soha nem szabad csalni! Nincs annál kellemetlenebb, amikor megérkezik az egész család hatalmas izgalommal (talán ez lesz a gyermek első tábora) és a helyszínt élőben látva futva menekülnének, de hát már ott a foglaló a lovarda számláján…

Ha mód van rá, még mielőtt beíratod egy szem gyermekedet a táborba egy kirándulás keretében látogassatok el a helyre vagy kérjetek meg egy közelebb élő rokont, ismerőst, hogy nézzen szét a kiválasztott lovardában. Így senkit nem érhet meglepetés.

Épített környezet

Nyilván nem kell túl sokat magyarázni: te is szereted, ha gyermeked tiszta, rendezett, biztonságos környezetben van, ahol az alapvető higiéniai és biztonsági feltételek adottak.

Személyzet 

Nagyon-nagyon fontos a gyermekek biztonsága. Ehhez szakképzett lovas oktató, megbízható lovak, a célnak megfelelő, jó állapotú felszerelések és képzett felügyelők kellenek a lovas és egyéb programokhoz is. Mindig kérdezd meg a tábor szervezőjét erről. 

Alapszabály: a köntörfalazást, hímezést-hámozást ne fogadd el. Egy szolgáltatást vásárolsz, és – akár csak egy termék esetében – pontosan jogod van tudni, hogy mit kapsz cserébe, még ha nehezebb is részletekbe menően megfogalmazni.

Szolgáltatás

A gyermek is egy vendég, ő sem igényel kevesebb törődést, mint egy felnőtt, sőt! Gondold csak végig azt, hogy milyen költsége is merül fel a lovardának egy gyerektábor esetében: 

  • megfelelő lovakkal és felszerelésekkel rendelkezik (ezek költségét hagyjuk, mert jó esetben eleve adottak)
  • szállás (+rezsi) 
  • étkezés (jó esetben naponta ötször) és innivaló 
  • lovasoktató (aki csak a táborosokkal foglalkozik, amíg azok lovagolnak)
  • pedagógus (aki éjjel-nappal velük van),
  • színvonalas programok (belépők, óradíjak a vendég előadóknak, esetleg közlekedés)

Ezekre költeni kell, nyilván minél magasabb színvonalon szerzi be ezeket a szolgáltatásokat maga a lovarda is, az neki is annál drágább lesz. És valljuk be őszintén: ez is egy üzleti vállalkozás – senki nem fogja még a te gyermekedet sem ráfizetéssel, vagy önköltségen vendégül látni.

Tehát, ha megteheted, ne a legolcsóbb tábort válaszd és nyugodtan érdeklődj a részletek felől! Például: Mik azok a programok, amik a gyerekekre várnak? Kik fognak velük foglalkozni? Milyen lesz a napirendjük, menüjük?

Programok

Ismét fontos szempont… Ne legyen telezsúfolva feszített programokkal a tábor, de legyenek lefektetett pontok a programban, amit elvárhatsz a pénzedért cserébe. És legyen benne egy kis flexibilitás is, hiszen ezeket a táborokat az időjárás nagyban befolyásolja és hát az, mint tudjuk kiszámíthatatlan.

És nem utolsósorban a lovaglás:

Tőlem a szülők 90%-a megkérdezi a jelentkezéskor, hogy mennyi időt fognak a gyerekek lovon ülni. Nekik is mindig elmondom, itt sem a mennyiség a fontos alapvetően, hanem a minőség. Egy 14 év alatti gyerek intenzív lovasoktatás során – akár futószáron, akár osztályban – 30-40 perc után úgy elfárad, hogy szó szerint leszédül a lóról. Ha ez nem is történik meg, akkor a fáradtságtól már nem tud koncentrálni és az esetleges balesetveszély megnő. Másnap pedig már ereje sem lesz felülni a lóra.

Tehát ne hidd el, ha ennek a sokszorosát mondják neked, mert vagy túloznak, vagy a gyereket nem oktatják, csak sétál egy hétig a lovon, aztán ugyanannyi lovastudással jön haza, mint ahogy elment otthonról. Találkoztam olyan gyerekkel is, aki már négy lovastáborban is volt, de nem tudta hogyan fogja meg a szárat.

Személyes tapasztalat a legeslegelső táborunkból:

Első reggel: gyerekek hatkor kukorékolnak és verik az istálló ajtaját, hogy most már aztán lovagolni akarnak. Ebédnél minden második gyerek fujjog valamire. Este szó szerint kidöntik a ház falát, amikor tízkor takarodót fújunk. Mi lesz itt még egy hétig? – gondolom.

Másnap már egy kicsit visszafogottabbak és harmadnap reggel nyolckor úgy kell kihúzkodni őket az ágyból, szó nélkül burkolnak be mindent az asztalnál, és délután a lovaskocsin tízből hatan elalszanak.

Kedves Szülő, alaposan járj utána,
hová küldöd lovastáborozni a család szeme fényét!

Horgosi Réka, Equital Lovasudvar, 2009.05.25.
Frissítve: 2014. 05.26.
Fotók: Pinterest.com

Hozzászólások