Új lovas modul segíti a gyerekek oktatását

Manapság is sok általános iskolában fontos dolognak tartják, hogy a gyerekek bepillantást nyerjenek a haza lovaskultúrába, megismerkedjenek lovas örökségünkkel és megszeressék a lovakat, a lovaglást.

Így érez Málik György, a mátranováki általános iskolai tanító is, aki oktatási modulokat is ír, ráadásul az idei tanévben kezdte meg pedagógusi pályájának 17. tanévét.

Málik György nagy hangsúlyt fektet a lovak szeretetére is a velük járó feladatokkal együtt

Málik György igazi  kisparaszti családból származik, felmenői az Alföldön művelték a földet, nevelték a jószágokat. Nem is volt kérdéses, hogy az állatartás közel áll hozzá. Néhány éve még a ló és a sertés is helyet kapott háza körül, de mára már állattenyésztői tevékenysége a baromfikra és húsgalambokra korlátozódik.

“Fontosnak tartom a mai világban, ahol rengeteg negatív információ zúdul a gyermekekre, hogy kissé nyugalmasabb vizekre evezzünk, s néhány értékes dologgal is foglalkozzanak. Ezért születtek és születnek ezek a modulok, kicsit új színt víve az oktatás szürkeségébe. Hisz a gyermek akkor tanul a legjobban, ha megtapasztalja a dolgokat, ezért látogattunk el a galambászhoz, ezért próbáltuk ki a lovas modult és ezért töltöttünk egy tartalmas napot egy gazdánál a tanyán. Számomra különösen fontos az ilyesfajta oktatás népszerűsítése mind a pedagógusok, mind a gazdák körében, hogy merjék egyik részről elvinni, másik részről meg fogadni a nebulókat.”

Málik György szívügye, hogy a gyerekek felelősség és nemzettudatát valamint állatszeretetüket erősítse, így olyan modulokat dolgozott ki, ahol az oktatás és a tanórák adta keretek közé próbált ritkaságokat beilleszteni, amelyek felkeltik az alsós tanulók érdeklődését, de ugyanakkor rengeteg új információt is tartalmaznak.

Az ősi magyar paraszti kultúra fejlesztő, nevelő hatásai ismertek, de a régi öregek kihalásával ezek az értékek korunkban veszendővé válnak. Szerinte a korosztályok közötti különbségek szakadékká nőttek, így joggal fenyeget az ősi mesterségek, a paraszti tevékenységek, a hagyományos aktív kikapcsolódási lehetőségek kiveszése életünkből. Saját bevallása szerint ezeknek az űröknek a kitöltésére születtek oktatási moduljai, hogy hídként szolgáljanak a korosztályok között.

Fontos cél a hagyományok népszerűsítése

“Sajnos ma a falusi gyerekek sem rendelkeznek olyan aktív tudással, olyan gyakorlati dolgokkal, amiket mi annak idején vidéki gyermekként már magunkénak tudhattunk. A mezőgazdaság korosztályváltásához szükség van arra, hogy kisgyermekkortól ilyen érdekes és színes tananyagokat is belevegyünk az oktatásba. Erre most nagyon jó lehetőség kínálkozott az Oktatásfejlesztő Kutató Intézet kutatási keretein belül, ahol az Egész Napos Iskola kidolgozásán munkálkodunk. Ez egy olyan program, ahol végre alulról lehet építkezni, ahol aktív, gyakorló pedagógusok készítik az oktatási modulokat.”

Lovas modul segítheti a kisiskolások oktatását

Málik György moduljai többek között a lovakról, a postagalambokról, a paraszti élet mindennapjairól, a palóc emberek kultúrájáról, és a ragadozó madarainkról szólnak. Ezek jelenleg  folyamatos kipróbálás alatt állnak, melyről videó anyag is készül majd, megkönnyítve az adaptálást más iskolák számára, hisz a távlati cél a népszerűsítés, a minél szélesebb körben való megismertetés lenne.

Ha az ország bármely területéről érdeklődő pedagógusok kipróbálnák ezen modulokat az ENI (Egész Napos Iskola) keretében, ezt bátran megtehetik, hiszen bárki számára ingyenesen elérhetők, mivel cél szentesíti az eszközt, ahol a gyermekek állnak a középpontban.

A modul alsó tagozatos gyermekek számára íródott, eddig első osztályban lett kipróbálva-alkalmazva. A kisiskolások képességeikhez, felfogásukhoz igazítva készült, megalkotásában a pedagógiai szempontok elsőbbrendű szerepet kaptak. A kipróbálás igen jól sikerült:  még olyan elsős is felült a ló hátára, aki előtte ezt kizártnak tartotta. Sikerült leküzdeniük félelmeiket, és egy értékes több órás foglalkozás kerekedett. A kidolgozott Lovas Nemzet c. modul az alábbi linkre kattintva tölthető le:

Kapcsolat:

Málik György, általános iskolai tanító, modulíró, Mátranovák
malikgy11@gmail.com

2014.07.25. Szajbert Bettina, Lovasok.hu

 

Hozzászólások