A természetes lókiképzés hátterében

„A természetes lókiképző mozgalom olyan öreg, hogy már újnak számít!”

Pat Parelli

A régebbi lovas feljegyzésekből jól tudjuk, hogy mindig is voltak, akik erőszakkal hódoltatták be a lovaikat és olyanok is, akik a lovak kommunikációját megfigyelve, elsajátítva, szelíd és támogató módszereket alkalmaztak. Ez utóbbi barátságosabb eljárás az, amit napjainkban természetes lókiképzésnek nevezünk.

Az ipari forradalom idejére különösen jellemző volt a lovakkal való nagyon rossz bánásmód. Ebben az időben az emberek igyekezték a belovaglást a lehető legrövidebb időn belül megvalósítani – ez pedig nem sok jót ígért a lovak és lovasok közötti kapcsolatnak.

A XX. század elejére tehető, amikor néhány bátor ember szembefordulva az akkori erőszakos módszerekkel, egy gyengédebb kiképzési módszert kezdett el terjeszteni. Eleinte nem kaptak túl nagy elismerést, azonban később újabb hasonló gondolkodású, vállalkozó szellemű emberek jelentek meg, akik jobb technikával hozakodtak elő. Köztük volt Monty Roberts, John Lyons, Pat és Linda Parelli is, idővel pedig még több ember csatlakozott a mozgalomhoz.

Pat Parelli azért küzdött, hogy a lovas emberek számára a természetes lókiképzés egyet jelentsen a lókiképzés fogalmával.

Szóval mi a természetes lókiképzés?

Dióhéjban a természetes lókiképzés egy pszichológiára épülő edzésprogram a lovaknak és a trénereknek egyaránt, amely 5 alap koncepcióból áll. A pszichológiára épülő azt jelenti, hogy elsősorban a ló érzelmeivel és értelmével kell foglalkozni a mozgása fejlesztése helyett. Az 5 alap koncepció a következő:

1.Megközelítés és visszavonulás

A koncepció lényege, hogy magabiztosságot nevelj a lóba. Például ha észreveszed, hogy a lovad megijedt a nyeregtől, akkor nem visszarakod a lovad hátára és reménykedsz, hogy elmúlik a félelme, hanem finoman a háta felé emeled, majd visszaengeded, hogy esélyt adj Neki arra, hogy megszokja, mi fog történni. Ez után újra és újra megismétled a gyakorlatot. Lassan meglengeted a nyerget, picit közelebb viszed, de mindig elveszed mindaddig, amíg meg nem nyugszik. A nyereg csak akkor kerül a ló hátára, amikor már teljesen megszokta és nyugodtan várja a felhelyezést.

2. Nyomás és engedés

A nyomás és engedés koncepciója igen egyszerű, a gyakorlat azonban kicsit bonyolultabb. Például, ha a ló nem akar felmenni a lószállítóra, nem az a megoldás, hogy erőszakkal feltolod, hanem szorosan fogod a kötelet, megfeszíted és vársz. Amint egyetlen lépést is tesz a helyes irányba, engedsz a kötélen, hogy elismerd az erőfeszítését. Ezt folytatod mindaddig, míg fel nem lépdelt utánad. Az időzítés a legfontosabb ebben a feladatban. A lényeg, hogy a nyomás motiválja a lovat és a szabadság (vagyis az engedés) pedig a jutalom legyen számára.

3. Jutalmak és következmények

Mi motivál egy lovat? A répa vagy egy répabot? Minden ló más, de ezen felül a környezet és a szituáció is meghatározza az alkalmazott eszközöket. Például ha a ló rálép a lábadra, akkor ellököd gyorsan, hogy érezze, hogy rossz dolgot tett. Az érmének azonban két oldala van: tehát ha a ló helyesen végez el egy feladatot vagy látszik rajta, hogy igyekszik helyesen cselekedni, akkor jutalmazni kell az erőfeszítését.

Lovat élelemmel jutalmazni nem jó technika, már csak azért sem, mert az mindig elérhető számára. Kézenfekvő megoldás, ha megsimogatod, majd hagyod pihenni, ellazulni.

4. Érzéketlenítés

Az érzéketlenítéssel azt lehet elérni, hogy a ló egyre kevésbé reagáljon negatívan egy számára ijesztő helyzetben. Például ha a ló fél az ostortól, akkor meg kell Neki mutatni azt. Szaglássza meg, majd ha nyugodtan eltűri a jelenlétét, dicséretképpen az ostort használd simogatásra is. Érezze, hogy az ostor nem egy rossz dolog, nem azért van Nálad, hogy bántsd vele, hanem hogy könnyebbé tedd a kettőtök közötti kommunikációt.

5. Alapozás

Mindig mindent az alapoktól kell kezdeni, hiszen a stabil, biztos tudásra lehet építeni. Nem lehet egyből a nehéz feladatokkal kezdeni, hiszen “nem lehet úgy lovat vezetni, hogy a ló nem ismeri a kötőféket”.

2019.01.07.
Virág Dorottya és Frisch Andrea
Forrás: Medium.com
Képek forrása: Bigstockphoto.com

Hozzászólások