A Paddock Paradise természetes lótartási technika hátterében

“A természetes lótartás, nem hasonlítható össze a ma oly elterjedt lótartással, ahol istálló és kis karámok vannak. “

A Paddock Paradise egy szakkifejezés és fogalom is egyben, amely leírja, hogyan tarts egészséges és boldog lovakat.  Ez a természetes lótartás az US Great Basin területén élő szabad és vad lovak életét veszi alapul.

A Paddock Paradise-ról Jamie Jackson írt először 2006-ban az Útmutatás a természetes lótartáshoz című könyvében. A természetes tartás előfeltétele, hogy, mint lótartó nyújtsunk biztonságos és humánus életfeltételeket patás barátainknak, amely a természetes ösztöneiken alapulva stimulál, megkönnyíti a mozgásukat, lóként viselkedhetnek. Ezek a feltételek nélkülözhetetlenek, hogy mentálisan és fizikailag is egészséges lovak legyenek.

A vadlovak természetes viselkedésének négy éven át tartó tanulmányozásán alapuló teória kimondja, hogy mint bármilyen más faj, úgy a ló is akkor akkor szaporodik, ha olyan környezetben van tartva, ahol fizikálisan és mentálisan is jól érzi magát és a legalapvetőbb szokásai és igényei is kielégülnek.

Jackos szerint, aki 2002-ben alapította a  AANHCP-t, a lovak egészsége megmutatkozik a patáikon. Egy olyan környezet létrehozása, amely szimulálja a lovak természetes szokásait képes visszaállítani a pata természetes formáját és belső jellegzetességét. Ez nagyon sok mozgatást és ésszerű természetes takarmányozást követel, ahol a lónak szabad hozzáférése van alacsony cukor és szénhidrát tartalmú fűhöz és szénához.

Megfigyelte, hogy a vadonban a lovak ismerős útvonalakon haladnak miközben különböző helyekre barangolnak a változatos területükön belül. Mivel a lovak zsákmányállatok, ösztönösen egyesével mozognak igen közel egymáshoz, miközben felkutatják a vizet, a takarmányt, pihenő helyüket vagy bármi mást, amire biológiailag szükségük van vagy a túlélésüket segít elő.

A természetes lótartási modellben a pálya úgy van kialakítva, hogy a természetes mozgásukat kövesse le. A lovak igen gyorsan megmutatják a vágyukat, hogy hogyan használnák az adott területet. Ösvényeket taposnak és így létrejöjjenek olyan jól bejáratott utak, amelyeket különböző céljaik elérésére használnak majd, akár csak a vadlovak.

A természetes lótartás nem hasonlítható össze a ma oly elterjed lótartással, ahol istálló és kis karámok vannak. Ez a tartásforma azért jött létre, hogy a lovaknak biztosítva legyenek az alapvető igényeik mint szociális, nomád zsákmányállatoknak, akiknek az alapvető biológiai szükségletük, hogy a nap 24 órájában biztosítva legyen számukra az elegendő élelem. A Paddock Paradise még megkönnyíti a ménesbeli hierarchia kialakulását, a kölcsönös ápolást, játék és alvási szokásokat is.

Cikksorozatunk folytatásában megtudhatod, milyen hatással van ez a természetes lótartás a lovak egészségére!

2019.01.09. Horesnyi Szilvia
Forrás: Cdn.shopify.com
Képek forrása: canva.com
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások