keresés a lovardák között


Mágikus Camelot

Tizenkilenc éves zsoké nyerte az Angol Derbyt


A mögöttünk hagyott hétvégén Európa két galoppfellegvárában is derbyt rendeztek. Szombaton Angliában mindössze kilenc indulót találtunk az Epsom Derbyben (ilyenre utoljára 1907-ben volt példa), míg vasárnap a franciáknál igazi mamutmezőnyt, húsz lovat szólítottak a startgéphez a Prix Du Jockey Club-ban.

Az Egyesült Királyságban már pénteken megkezdődött a hivatalos derbymeeting.
Ekkor az Epsom Oaks, azaz az  angolok Kancadíja jelentette a legfőbb látnivalót. A gyengébbik nem számára kiírt 2400 méteres klasszikus futamnak tizenkét telivér vágott neki, közülük öt indulót jegyzett az ír trénerzseni, Aidan O'Brien.

A fogadóirodák többségénél The Fugue (William Buick) és Maybe (Joseph O'Brien) képviselte a legjobb esélyt, de Vow (Johnny Murtagh) tétosztaléka is csak egy kevéssel maradt el a vezető kettősétől. Ők hárman azonban csak a képzeletbeli dobogó legalsó fokáért küzdöttek, ugyanis az első két helyen két outsider Was (Seamus Heffernan) és Shirocco Star (Daryll Holland) osztozkodott.


Epsom Oaks 2012 : Was by FranceSire
A Derby napján százezres tömeg tolongott Epsom Downs-ban, s maga a királynő, II. Erzsébet is megjelent a Londonhoz közeli versenypályán. Persze nem véletlenül. Uralkodásának hatvanadik évfordulója alkalmából, néhány az év folyamán lefutásra kerülő kiemelt viadalt átkereszteltek a tiszteletére, többek között azt a Coronation Cup-ot is, melyet a favorit St. Nicholas Abbey, nyergében a mindösszesen tizenkilenc esztendős Joseph O'Brien-nel, nagy fölénnyel nyert meg.

A „kis” Joseph-re azonban várt még egy hatalmas feladat a délután későbbi részében. Apja, a már fentebb is említett Aidan O'Brien idomítottját, a kasszafavorit Camelot-ot lovagolta a 233. Epsom Derbyben. A befutóban úgy tűnt Astrology (Ryan Moore) komoly feladat elé állíthatja a Montjeu ivadékot, de végül Camelot megoldotta az istállótárs jelentette problémát. Camelot mögött öt hosszal lemaradva Main Sequence (Ted Durcan) ért célba. A sokáig vezető Astrology az utolsó pillanatban szorult a harmadik helyre.
<
Epsom Derby 2012 - Camelot by FranceSire
„Camelot nagyon különleges telivér.” - mondta Joseph a versenyt követően, majd hozzátette: Szerencsés vagyok, hogy lovagolhattam. Szeretnék köszönetet mondani a tulajdonosoknak, és mindazoknak, akik ebben a sikerben részt vállaltak.”

A tulajdonosi kör tagjai közül Derrick Smith állt a sajtó munkatársainak rendelkezésére: „Ez az a futam, amit mindenki meg akar nyerni. A derbygyőzelem álmaink netovábbját jelenti.”

Aidan O'Brien, aki korábban két nagyszerű angol telivér, Galileo és High Chaparral révén már elhódította a szigetország derbytrófeáját ekképp beszélt trenírozottjáról: „Az első naptól kezdve érezni lehetett rajta, hogy rendkívüli teremtmény. Kétévesen látványos teljesítményt nyújtott, amikor pedig idei első futására megnyerte a 2000 Guineas Stakes-t, olyan  volt mintha a felhők felett járnánk.”

Az elengedhetetlen merre tovább kérdésre, így felelt az idomár: „Rengeteg különböző opció van. Indíthatjuk a hazai Derbyben, de az is elképzelhető, hogy kihagyjuk vele ezt a megmérettetést, és rövid pihenőt kap.”
Camelot továbbra is őrzi makulátlan mérlegét (négy futás, négy siker a neve mellett).

Ráadásul a mérföldes (kb. 1600 méteres) 2000 Guineas-ben, és az Epsom Derbyben (2400 m) aratott győzelmei után, életben maradt a remény, hogy a legendás Nijinsky 1970-es Triple Crown diadalát követően, újra Hármas Korona nyerőnek tapsolhassanak angol honban.

Ehhez az utolsó leküzdendő akadály a szeptember eleji 2800 méteres St. Leger Stakes lesz Doncaster-ben.
Ami Aidan O'Brien-t illeti ritkán látható sorozatot tudhat magénak (Group 1-es szinten). 2012-es produktuma kapcsán, azok is kalapot emelnek neki, akik sok esetben kritikával illetik a mestert. Májusban 1000 és 2000 Guineas siker Newmarket-ben, míg a mostani hétvégén a Derbyt, a Coronation Cup-ot és az Oaks-t is az ő idomítottja nyerte. Hab a tortán (s talán ezzel kellett volna kezdenem) a több mint két évszázada íródó Epsom Derby krónikája során először jegyezhettünk fel apa és fia által közösen véghezvitt győzelmet.
Vasárnap minden tekintet a franciákra irányult, hiszen a festői szépségű Chantilly-ban a gallok derbyje, azaz a Prix Du Jockey Club volt programon. Az angolok évjárat összehasonlító versenyével ellentétben, Franciaországban igazi mamutmezőny, egész pontosan húsz résztevővő várta a  2100 méteres futam startját.

A játékosok leginkább French Fifteen-től (Christophe Soumillon) és Imperial Monarch-tól (Joseph O'Brien – akinek, mint azt Önök is láthatják nem jutott túl sok ideje ünnepelni) vártak eredményes 
futást, de hatalmas meglepetésre az egyik legszélső sanszként számon tartott ló, Saonois (Antoine Hamelin) nyerte a tülekedések sokaságával tarkított,  kimondottan lassú taktikai versenyt. Az „ezüstérem” sorsáról hármas célfotó döntött. Saint Baudolino (Maxime Guyon) lett a második, az ötvenszeres odds-szal rendelkező Nutello (Flavien Prat) pedig a harmadik. Az eleddig veretlen Kesampour (Christophe-Patrice Lemaire) szoros negyedik. A két favorit csak a vert mezőnyben.


2012.06.05., Alpári Gergő, Lovasok.hu
Címkék: Camelot, Epsom Derby, Oaks, Coronation Cup,
Joseph O'Brien, Aidan O'Brien, Prix Du Juckey Club
Fotók: Guardian


KapcsoLódó cikkeink:

Kilencen szállnak harcba az angol kékszalagért >>>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés