Mi is az a tájékozódási lovaglás?

Manapság az autóban GPS-t használunk, a papírtérkép ideje leáldozott – legalábbis legtöbben így gondoljuk. De mi van akkor, ha az utak nincsenek betáplálva a GPS-be? Hogyan tájékozódjunk lóháton, terepen, erdőn-mezőn? 

A tereplovaglás teljes kikapcsolódás lónak és lovasnak. Most hogy jön a tavasz, szinte csalogat a természet, hogy minél több időt töltsünk kint a szabadban, és lovunk is nagy örömmel mozgatná át magát egy hosszú, egyenes vágtával, amire télen a lovaspályán nem nyílt lehetősége. Tereplovaglás során kiszélesedik a horizont, elmélyülnek a távolságok. Egy óra alatt is akár egész messze juthatunk az istállótól. Ha lovunk nem gyakorlott, egy idő után ő is dezorientálttá válhat – csakúgy, mint mi. Hogyan előzhetjük meg, hogy eltévedjünk terepen?

Sok év gyakorlással kialakulhat lóban és lovasban is az “irányérzék”, mely segítségével mindig érezni fogjuk, hogy merre van az irány hazafelé. Azonban ha ismeretlen terepen vagyunk, nem biztos, hogy az utak is ebbe az irányba vezetnek! Előfordulhat, hogy egy kereszteződésben a szélrózsa minden irányában visznek utak, de amerre nekünk mennünk kéne, egy sem. Ilyenkor ideje elővenni a papírtérképet és tájolót. Ezek alapján előre el tudjuk tervezni, hogy melyik kereszteződésben melyik utat válasszuk, be tudjuk tájolni magunkat.

A térképeknek sokféle fajtájuk van. Lovagláshoz katonai-, tájfutó- vagy kirándulótérképet szoktak használni, esetleg egyéb speciális térképeket, melyek nincsenek köznapi használatban. Ezek egészen mások, mint az “autós” térképek, amikkel már kialakulhatott egy kis ismeretségünk. Nem árt, ha ezeknek a használatát tőlünk tapasztaltabb lovasok mutatják meg nekünk, illetve az egyéb praktikákat is, hogyan tároljuk, használjuk ezeket az eszközöket lóháton.

Erre a tökéletes lehetőség a tájékozódási lovaglás! Hazánkban évente több edzőtábor, közös kilovaglás, terepek és túrák, illetve elméleti képzések vannak. Nézzétek meg ezt a videót, hogy egy kis ízelítőt kapjatok erről a sportról:

Tájékozódási Lovaglás – Bemutató videó

Ismerd meg, hogy mi is pontosan a tájékozódási lovaglás!

Közzétette: Tájékozódási lovasok – 2019. február 26., kedd

Mindamellett, hogy rengeteget tanulhatunk tereplovaglásról, tájékozódásról, izgalmas, kihívással teli versenyeken is részt vehetünk évente többször. Minden aktuális versenyt megosztunk veletek a Lovasok.hu – Lovas események, rendezvények Facebook oldalunkon. Ha a verseny előtt szeretnél megismerkedni a helyi adottságokkal, és a lovakkal, itt informálódhatsz a közös lovaglásokról: Lovasok.hu Lovastáborok, lovastúrák. Ha szeretnéd magad jobban beleásni az elméletbe, tanulni térképolvasásról, jelkulcsokról, tervezésről, ne feledd követni Lovasok.hu Képzések, kurzusok oldalunkat, ahol a rendszeresen rendezett kurzusokat láthatod minden információval.

Tudsz olyan eseményt, túrát, amely még nem szerepel a Lovasok.hu programajánlójában? Töltsd ki a következő adatlapot és hamarosan megjelenítjük: http://bit.ly/esemeny-ajanlo

2019.03.05., Both Anna
Kép forrása: Pixabay.com
Videó forrása: Tájékozódási lovasok

Hozzászólások