Jó tanácsok látását elvesztett lóhoz

Dávid Dalma lovának történetéről már korábbi cikkünkben olvashattál. Dalma lova, Szellő súlyos autoimmun betegségben szenved, amit havivakságnak neveznek. Szellő teljesen vak, szemének meglétét gazdája gyógynövényes kezelésének köszönheti. A betegség ellenére Dalma tökéletesen harmonikus kapcsolatot alakított ki Szellővel. Cikkünkben Dalma ebbe az életformába való könnyebb belerázódáshoz ad tanácsokat.

A legfontosabb dolog ilyen esetben, hogy magunkban tegyünk rendet. Nagy trauma ez lónak és lovasnak egyaránt, és ha mindketten bizonytalanok vagytok, abból nem sok jó sül ki. Inspiráld magad, olvass ilyen ló-lovas párosokról történetek, nézz róluk videókat! Lovakban természetüknél fogva követési magatartás él, keresik a számukra biztonságot és magabiztosságot sugárzó társaságot. Ebben az esetben neked betöltened ezt a szerepet. Természetesen személyiség függő, hogy melyik ló mennyire igényli ezt a támogatást.

Ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott partnerség alakuljon ki köztetek, céltudatosságra van szükség. Legjobban közös kézen történő sétákkal tudjátok ezt kialakítani. Először a lovarda területén belül, kevés tereptárggyal rendelkező helyen, később pedig terepen is. Fontos, hogy a lovat laza száron vezesd és ne közvetlen a kötőféknél fogva! Hagyd, hadd keresse meg a helyét melletted, ezzel egyidejűleg ott vagy neki támogatásnak, de önbizalmat is építesz benne ahhoz, hogy magára odafigyelve tudjon járni, ne legyen bizonytalan.

Ilyen séták alkalmával lehet elkezdeni kiépíteni benne és saját magadban is a vezényszavak használatát. Célszerű kitalálnod állandó hangjelzéseket vagy szavakat a következő feladatokhoz: megállás, hozzád közelebb- vagy tőled távolabb menés, hátralépés, far és váll kimozgatás oldalra, felfelé-, lefelé menés, figyelj valami hozzád fog érni, figyelj talajváltozás lesz. Ezek később a lovaglások során rendkívül hasznosak lesznek. Utóbbiakként felsorolt esetekben biztonságosabb, ha az elején megállítod a lovat, így nem éri hirtelen meglepetésként, ha mondjuk pocsolyába lép, mert a vezényszavakat csak később fogja összekötni a várható történésekkel. Azzal, hogy megállítod, majd mondod neki a vezényszót/hangot, elkerülöd az esetleges pánikolást, fel tud készülni, hogy valami történni fog.

Leküzdjük a terepviszonyokat és iszonyokat is. Néha fel sem fogom mennyire hihetetlen ez a ló. Nyáron egy sajnálatos baleset miatt beleesett egy kis tóba, ami miatt az ember azt várná, majd tartani fog a víztől és íme a bizonyíték, amely mindenre rácáfol! Elég bátor és intelligens a Lányka, szóval izgatottam várom, hogy milyen feladatokat fogok tudni vele megcsinálni a jövőben, amire a legtöbben azt mondanák, ez lehetetlen egy vaklóval. 🙂

Közzétette: Amikor a szem már nem lát – 2018. március 15., csütörtök

Egy ilyen ló magadra vállalása hatalmas felelősség és ideális esetben egy életre szóló elköteleződés. A ló a megszokások rabja és akkor érzi magát nyugodtan, ha minden állandó körülötte, egy vak ló esetében ez hatványozottan érvényesül. Az, hogy mi az állandó, attól függ, mihez szoktatjuk a lovunkat. Ne legyél türelmetlen a lovaddal, ne mérd magatok másokhoz! Csak az tegnapi önmagatok számít, de ha úgy érzed elakadtál, ne félj segítséget kérni! Nem könnyű út ez, de ha úgy döntesz, hogy rálépsz, olyasminek lehettek részei a lovaddal, ami egy igazán különleges és semmihez sem hasonlítható dolog.

Kövessétek nyomon Dalma és Szellő történetét a Lovasok.hu oldalán! Közös munkájukba Amikor a szem már nem lát Facebook oldalukon is betekintést nyerhettek!

2019.03.02. Dávid Dalma, Both Anna
Kép és videó forrása: Amikor a szem már nem lát
Frissítve: 2022.08.30.

Hozzászólások