Ismét hazánkba érkezik Monty Roberts!

Bizonyára hallottál már a világhírű Monty Robertsről, akit a legtöbben úgy ismerünk, mint az Igazi Suttogó. Szeptemberben Te is találkozhatsz vele, hiszen  ismét hazánkba látogat!

Monty Roberts egész életét a lovaknak szentelte, az erőszakmentes lókiképzés és bánásmód elkötelezett hirdetője. Munkásságának célja: egy jobb, emberségesebb, bizalomra alapozott partnerkapcsolat kialakítása a lóval.

“Nemcsak a lovak, hanem az emberek élete is megváltozik, amikor a bizalom kerül a középpontba.”

Ez a gondolat nagyszerűen foglalja össze módszerének, a Join Upnak – azaz a csatlakozásnak – a lényegét, mely mind a lovakkal, mind az emberekkel való munkája alapjául szolgál.

A csatlakozás pillanatában a bizalom veszi át a félelem helyét

Az Igazi Suttogó így mesél az egész életét megváltoztató felismerésről:

“Édesapám a lovakat 6000 éves, generációktól örökölt, hagyományos módszerekkel képezte ki, mely gyakran erőszakos és tisztességtelen a lóval szemben. Azt várta el, hogy az Ő nyomdokaiba lépjek, így én is erőszakkal lettem fegyelmezve, fájdalom és erő révén, az egyetlen úton, amit ismert. Megfogadtam, hogy találok egy jobb módszert a lovaim számára.

A lovakra figyelni akkor tanultam meg, amikor 13 évesen vad musztángokat tanulmányoztam Nevadaban. Odaküldtek, hogy lovakat kutassak fel a Salinas Rodeo Egyesület Wild Horse Versenyéhez. Órákat töltöttem csendben, miközben figyeltem a vadlovak kommunikációját. Hamar rájöttem, hogy a lovak megfigyelhető és kiszámítható testbeszédet használnak a kommunikációhoz, hogy határokat állítsanak fel, kifejezzék félelmüket, bosszúságukat, nyugodtságukat vagy szeretetüket.

Abban a pillanatban megváltozott az életem. Megértettem, hogy ennek a néma testbeszédnek a használata sokkal hatékonyabb és humánusabb módon teszi lehetővé a kiképzést.

Roberts célja, hogy a világ, amikor majd távozik belőle, jobb hely legyen, mint amikor megérkezett. Ennek szellemében hirdeti hitvallását és módszerét, és tart előadásokat a világ minden táján lovasok ezreinek, Magyarországon már több ízben is járt. Két évvel ezelőtti, Kaposváron tartott bemutatója is hatalmas sikernek örvendett. Ekkor négy fiatal lóval dolgozott a Pannon Lovasakadémián, bemutatva, hogy a teljes bizalom elérése a legjobb járható út.

Monty Roberts ismét Kaposvárra érkezik Szeptemberben!

Az idei Kaposvári Állattenyésztési Napokon ismét találkozhattok vele, hiszen a világhírű instruktor szeptember 14-15-én visszatér a somogyi megyeszékhelyre! Bemutatójában helyet kap majd nyers csikók nyereg alá szoktatása, lovas felülése első alkalommal, ijedős és különböző problémás lovak tréningezése. A program végén pedig lehetőség nyílik fényképezkedésre és dedikálásra is a Suttogóval!

Te se maradj le a varázslatról, szerezd meg a jegyed és légy részese egy feledhetetlen délutánnak Monty Robertscel!

Viczli Adrienn, LOLA program, 2019.08.21.
Forrás: www.montyroberts.com
www.ke.hu
Képek forrása: Kaposvári Egyetem

Hozzászólások