A magyar lovak bizalmát is elnyerte Monty Roberts

Monty Roberts ezúttal is lelkes készülődéssel várta 2017-es tavaszi turnéja utolsó állomását, Magyarországot. Kaposvári bemutatója során a Suttogó négy fiatal lóval dolgozott, s egytől-egyig sikerült elérnie náluk a teljes bizalmat. Császár Csilla Monty Roberts instruktor kétrészes cikksorozatban meséli el a bemutatóhoz fűződő élményeit.

„A jó tréner eléri, hogy a ló megcsinálja a feladatot. A kiváló tréner eléri, hogy a ló meg akarja csinálni a feladatot.” /Monty Roberts/

Monty Roberts lovas nemzetként látja a magyart, Magyarországra pedig úgy gondol, hogy a hely, ahol különleges lovas barátságokat kötött. Várta ezeket a találkozásokat és azt, hogy a bemutató által a legjobbat nyújthassa azoknak, akik szeretnének egy másik szinten foglalkozni a lovakkal. Az erőszak helyett a kommunikációt választva. A lótól nem kierőszakolva a feladat végrehajtását, hanem kérni tőle, hogy maga tegye meg.

A nagyszabású rendezvénynek a kaposvári Pannon Lovasakadémia adott helyet, népes közönség előtt. A nyitóbeszédet hazánk legendás lovasíjásza, Monty Roberts barátja, Kassai Lajos tartotta. A Suttogó olyan oldaláról beszélt a közönségnek, amelyet eddig csak kevesen ismertek. Elmondta, hogy Join-Up (csatlakozás) által a súlyos traumában élő emberek számára is van remény a teljesértékű életre. Nemcsak lovak, hanem az emberek élete is megváltozik, amikor a bizalom kerül a középpontba.

A nyitóbeszédet Varga Zsuzsa, többszörös díjnyertes színésznő előadása váltotta fel, aki a Suttogó 82. születésnapja alkalmából énekelt. A megható ének és a beleszőtt „Lovas Imája” megérintette mind az ünnepelt, mind pedig a jelenlevő közönség szívét. Mindenki ráhangolódott a küszöbön álló különleges bemutatóra.

Monty Roberts a szívélyes üdvözlés után elkezdte munkáját a körkarámban. Az első ló egy gyönyörű, nyers kancacsikó volt. A csatlakozás után felkerült rá élete első nyerge. Eleinte magasra ugrálva próbált megszabadulni az őt körbeölelő tehertől, majd a Suttogóban bízva megengedte, hogy kettős futószárazás után első lovasa, Tóth Gábor is a hátára üljön. Úgy sétált vele körbe, mintha mindig ezt csinálta volna. Félelemnek nyoma se volt.

A második ló egy egyéves csődör csikó volt, Tinker. Monty Roberts megmutatta, mi mindent lehet és kell megtanítani egy fiatal csikónak, hogy mire eléri azt a kort, amikor komolyabb feladatokat lehet tőle kérni, elfogadó és kezelhető legyen. A lábak felvételétől a nyeregalátét felhelyezéséig sorra mutatta a feladatokat.

A harmadik ló, Glória egy mindentől megrémülő kanca volt, aki hamar levette a lábáról a nézőket, ahogyan a határtalan ijedőssége átalakult bizalommá. Először még a saját árnyékán sem mert átlépni, később pedig Monty válla mellett szabadon sétálgatott a rikító kék színű, susogós ponyván.

A következő ló egy szintén nyers, képzése elején lévő ló volt, akinek újdonságot jelentett a lószállító. A tágas legelőn való élet után elég szűknek tűnik egy európai kétlovas lószállító. Miután egy-két óriási ugrással átugrotta az elé terített kék ponyvát, Monty-val hamarosan bent találta magát a lószállítóban. Nem ellenkezve, nem ijedten, hanem bízva követte többször is a Suttogót, majd jövendőbeli lovasát a kis lószállító belsejébe.

A siker nem maradt el, nézők százai álltak türelmesen sorba aláírásokért és közös fotókért. Monty pedig szívélyesen fogadott minden egyes rajongót, és örömmel válaszolt kérdéseikre. Arra buzdította az érdeklődő lovasokat, hogy folytassák ezt a fajta munkát, keressék és kérjék trénerei segítségét.

Nagyszerű csapatot sikerült összehozni a sikeres bemutatóhoz, akiknek köszönettel tartozom:

  • előadók: Kassai Lajos és Varga Zsuzsa
  • közreműködő okleveles instruktorok: Joanna Lowes, Pintér Szabolcs és Anna Thomas
  • Pannon Lovasakadémia
  • szervezésben való segítség: Molnár Zsolt, Furka Ildikó, Németh Judit, Walter Ress
  • lovasíjászok és tanítványaim
  • valamint édesanyám, aki a legnagyobb segítséget jelentette számomra.

Folytatása következik…

2017.05.29. Császár Csilla, okleveles Monty Roberts instruktor
Frissítve: 2022.08.28.

Hozzászólások