keresés a lovardák között


Monty Roberts és Módszere

Monty Roberts, az Igazi Suttogó...

Monty Roberts, akit úgy ismerünk, mint az igazi Suttogó, kivételes életet él. Számtalan díjat nyert, a sajtó világszerte közvetítette munkáját, kiadott három New York Times bestseller könyvet, II. Erzsébet angol királynő számos lovát és lovászát képezte ki Londonban, és többek között a Zürichi Egyetem díszdoktora. Mint Bajnok lovak trénere, sikeres író, hollywoodi kaszkadőr és szakértő tanácsadó, 47 gyermek nevelőapja (a három sajátja mellett), és a világszerte ismert ló kiképzési technika, a Csatlakozás (Join-Up) kifejlesztője, Monty Roberts idős éveit akár kényelmes pihenéssel is tölthetné - de az nem ő lenne. A férfi, aki "suttog" a lovakkal, valószínűleg inkább a világ valamelyik részén hirdeti az erőszakmentesség üzenetét.

Nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy fiatalkorú bűnelkövetőknek szánt intézményben beszél az eltévelyedettekkel, a 15 000-ik lovat szelídíti meg egy bemutatóján, Solvangben tanítja a Monty Roberts Nemzetközi Oktatási Központ (MRILC) növekvő számú diákjait, vagy az 500 leggazdagabb cég egyikének vezetői hallhatják tanácsait.

Miért reagált több millió ember az élet különböző területeiről a televíziós műsoraira, a könyveire, a lovas bemutatóira és sajtómegjelenéseire ilyen hévvel? Mi teszi Monty üzenetét ennyire ellenállhatatlanná, hogy mindenki, a CIA-től kezdve a Volkswagenig, meghívja ezt a egyszerű cowboyt, hogy élettapasztalatairól beszéljen vezetőknek és igazgatóknak? Talán a személyes tapasztalat tagadhatatlan erejéből fakad, aminek során túl sok lovat látott erőszakos, hagyományos módszerekkel betörni. Talán az, hogy ő maga is erőszakkal teli gyerekkort élt meg.

Monty gyakran emlegeti, hogy az a célja, hogy a világ, amikor majd távozik belőle, jobb hely legyen, mint amikor megérkezett. Energiával és lelkesedéssel telve minden reggel, általában távol az otthonától, egy messzi város szállodájában, távol a lovaitól, a családjától és a farmjától, azért kel fel, hogy tovább beszéljen... és figyeljen.

Monty akkor tanult meg a lovakra figyelni, amikor vad musztángokat tanulmányozott Nevadában 13 évesen. Míg a Salinas Rodeó Szövetség Vadló Versenyéhez kellett befognia a musztángokat, volt alkalma órákon keresztül csendben figyelni őket, ahogy egymással kommunikáltak. Hamarosan rájött, hogy észrevehető, hatékony és kiszámítható testbeszédet használnak azért, hogy határokat szabjanak egymásnak, hogy kimutassák félelmüket vagy dühüket, nyugodtságukat vagy szeretetüket. Egy, az ő és a lovak életét megváltoztató pillanatban Roberts rájött, hogy e néma nyelv felhasználásával a lovak kiképzése sokkal hatékonyabban és emberségesebben kezdődhetne el, és valódi együttműködést alakítana ki ember és ló között. Később az együttműködés pillanatát Join-Upnak, Csatlakozásnak nevezte el, és azóta is ez szolgál egész, lovakkal és emberekkel való munkája alapjául.

A vadlovak közötti ráeszmélés után Roberts hazatért a családja által a Salinas Rodeó Versenypályán vezetett lovasiskolába. Ott nőtt fel úgy, hogy látta, amint apja nap mint nap fájdalmat, irányítást, félelmet és kényszerítést alkalmazó hagyományos módszerekkel töri be a lovakat. Új tudását és megközelítését próbálgatva, Monty új felfedezését gyakorolta, amiért rendszerint megbüntették, mivel azokkal apja hagyományos módszereit kérdőjelezte meg. Montyt azonban nem lehetett eltántorítani, és bajnok western lovas lett. Hollywoodi hírességek lovas kaszkadőreként dolgozott, például Elizabeth Taylor dublőre volt a National Velvet című filmben, és még sok másikban is. James Dean-nel is dolgozott az Édentől Keletre című film előkészületei és forgatása alatt.

Monty jövőjét csak a lovakkal való munkában tudta elképzelni - hihetetlen karriert indított el a telivér versenylovak világában. Az évek folyamán sok bajnokkal dolgozott (köztük a híres Alleged-del), és 1966-ban nyitotta meg kiképző központját 623 000 m2-n a Santa Ynez völgyben. Ő és felesége, Pat, elképesztő sikereket értek el telivér lovak kiképzésben, és vezető consignorok voltak a kétévesek versenyében a Hollywood Versenypályán 18 éven keresztül. Még ma is Monty és Pat irodájának falait díszítik azok a művészeti tárgyak, újságkivágások és egyéb emlékek, amelyeket a versenypályák kapcsán gyűjtöttek össze.

Míg a házaspár három saját gyermekét nevelte, Pat és Monty befogadott 47 nevelt gyereket is. Sokan közülük a mai napig visszatérnek a Flag Is Up Farmsra látogatóba, és megköszönik Patnek és Montynak, hogy gyökeresen megváltoztatták életüket. Ma Pat és Debbie lányuk (férjével Tom Loucks-szal) vezetik a sokoldalú és nemzetközi családi vállalkozást a Flag Is Up Farmson lévő irodájukból. Az 1980-as évekre Roberts és tágabb családja a farmon élték boldog életüket és szorgalmasan gyűjtögették a versenylovakkal elért sikereket. Aztán egy telefonhívás újra gyökeresen megváltoztatta Monty életét.

A hívás II. Erzsébet angol királynő irodájából érkezett, aki szintén lelkes lovas. Hallott Roberts munkájáról és meghívta, hogy mutassa meg az alkalmazottainak a Csatlakozás (Join-Up®) módszerét. A királynőt annyira lenyűgözte a bemutató, hogy sürgette Montyt, írjon egy könyvet. Ez lett Az igazi suttogó (The Man Who Listens to Horses).

1996-ban jelent meg Az igazi suttogó (The Man Who Listens to Horses) és világsiker lett. Majdnem 5 millió példányban kelt el. Hirtelen Roberts és kiképzési módszere reflektorfénybe került. A farm telefonvonalai szüntelenül égtek, és a média keményen harcolt, hogy interjút adjon nekik az író. Ami azonban még ennél is fontosabb volt, az az, hogy lovasok százezrei hallották meg az üzenetet, hogy létezik másik út.

A PBS és BBC televíziós csatornák dokumentumfilmeket sugároztak munkájáról, még négy könyvet jelentetett meg, amelyek szintén bestsellerek lettek, és a világ országai fordításaikban adták tovább az üzenetet arról, hogy az erőszak soha nem válasz. Az elmúlt néhány évben Monty csak az Egyesült Államokban 1.6 millió dollárt gyűjtött össze lovakkal kapcsolatos jótékonysági célokra, többek között terápiás lovaglást kínáló szervezetek számára. Monty még mindig járja a világot, hogy a Csatlakozást (Join-Up®) bemutassa a nagyközönségnek.

Negyedik könyve, a From My Hands to Yours: Lessons from a Lifetime of Training Championship Horses (magyarul megjelent Első Kézből címmel), tankönyv formában adja át a Csatlakozás kiképzési elveit. Iskolája, a Monty Roberts Nemzetközi Oktatási Központ (the Monty Roberts International Learning Center, MRILC) a Flag Is Up Farmson, diákok százait képzi ki, hogy erőszakmentes technikáját alkalmazzák saját lovaikkal is. Az iskolát a Join-Up® International Inc. vezeti, ami azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Csatlakozás elvei az elkövetkezendő generációk számára is elérhetők legyenek.

Monty soha nem felejtette el, mit tanult a lovaktól. Ötödik könyvében meséli el az általa legkedvesebbnek tartott lovak történeteit, amelyeket több tízezer olyan ló közül kellett kiválasztania, amelyekkel dolgozott. A Lovak az életemben azon lovak dicsőítése, akiktől a legtöbbet tanulta, és azoké is, akik a legnagyobb benyomást tették életére és szívére.

Vissza az oldal tetejére >>


A Monty Roberts-módszer az erőszakmentes bánásmód magasiskolája!

A Monty Roberts által képviselt és kidolgozott erőszakmentes lókiképzés és bánásmód egyetlen magyar okleveles oktatója (instruktora) Pataky Kata. Iskoláját Amerikában, „az igazi Suttogónál” végezte el 2008. és 2010. között. A Monty Roberts-módszer hazai oktatása 2010. szeptemerében kezdődött. Kata számos hivatalos Monty Roberts tanfolyamot tart az ország számos pontján az egynapos képzésektől a világhírű Join-Up® Clinic-ig. A „Monty Roberts Alap Oklevél” is megszerezhető nála.

Pataky Kata bemutatkozik │ Pataky Kata hírei │ Pataky Kata válaszol │
Monty Roberts és módszereLovak erőszakmentes képzéseBemutatók │ 
 │ Kurzusok leírása │ Induló kurzusok

 

www.patakykata.hu 


Monty Roberts rövid életrajza évszámokkal

 • 1935. május 14. - Monty Marvin Earl Roberts néven megszüketik Kaliforniában, Salinas városában.
 • 1938 - Monty megtanul lovagolni. Egy évvel később indul első versenyén.
 • 1943 - elkezdi lovas kaszkadőri és tanácsadói munkáját Hollywoodban. Dolgozik többek között Elizabeth Taylor (National Velvet), Roddy McDowell, Mickey Rooney, Charlton Heston és James Dean filmjeiben. Jeames Deannel barátságot köt.
 • 1948 - 13 évesen kezdi figyelni a vadlovak viselkedését és rendszerezni  nyelvüket Nevadában.
 • 1955-1969 - Rodeo sikerek. 9 helyi bajnokság, 7 Nyugati államok bajnokság, 5 Nemzeti bajnokság, 3 Nemzeti csapatbajnokság, valamint Bulldogging  és Team Roping bajnokságok.
 • 1966 - létrehozza a Flag is Up farmot Solvangban, Kalifornia, államban, a Monty Roberts-módszer későbbi oktatási központját.  Kezdetben lovak képzésével foglalkozik. Olyan világhírű versenylovak kerülnek ki a kezei közül, mint Cathy Honey, An Act, Aladancer, Walk in the Sun, Tobin Bronze (USA); Alleged, Dajur (Európa); Lomitas, Quebrada, Risen Raven, Macanal, Lavirco (Németország); Bahroona (Ausztrália); Sharirari (Új-Zéland).
 • 1986 - a Join-Up® első nyilvános bemutatása Vancouverben, egy szemináriumon, ahova vendégként érkezett.
 • 1988 - Az Év Embere cím a National Reined Cow Horse Assotiation-től.
 • 1989 - II. Erzsébet királynő meghívására Windsorba érkezik, és bemutatja technikáját.
 • 1996 - megjelenik a "Az igazi suttogó" című könyv (The man who listens to horses), ami 58 hétig vezeti a The New York Times eladási listáit és 3 millió példányban fogy el. Mára 5 millió példány jelent meg belőle.
 • 1998 - Monty Roberts bemutatja Join-Up® technikáját több mint 40 államban. A BBC dokumentumfilmet készít vele, "Monty Roberts, The Real Horse Whisperer"címmel.
 • 1999 - megjelenik a Shy Boy (The Shy Boy, a horse who came from the wilderness) című könyv.
 • 2000 - Az Év Embere cím a George Angell Humanitarian Award-tól, a "Horse Sense for People"című könyvért.
 • 2002 - II. Erzsébet királynő kérésére megírja az Első Kézből  (From My Hands To Yours) című könyvet, ami a módszer technikai leírását tartalmazza. A királynő meghívására a jubileumi koronázási ünnepségen bemutatót tart.
 • 2002-2003 - turnék Nagy-Brittaniában, Németországban, Ausztriában, Ausztráliában, Dubaiban és Új-Zélandon.
 • 2003 - Monty, Pat (Monty felesége), és Shy Boy fellépnek a Tournament of Roses műsorban Pasadenában, az előadás közvetítését az emberek milliói láthatják világszerte. Roberts olyan tévécsatornák és műsorok állandó szereplője, mint az Animal Planet, a RFD-TV, az ARD-TV és a JB Kerner talk show.
 • 2003-2004 - a From My Hands to Yours turné bejárja az Egyesült Királyságot, Németországot, Ausztráliát, Kanadát, és az USA-t, és első alkalommal látható Roberts Lengyelországban és Csehországban.
 • 2008 - Monty bemutatója Budapesten, a Papp László Sportarénában
 • 2010 - Willing Partners turné Németországban, Svájcban és Ausztriában

(A www.montyroberts.com nyomán)

Vissza az oldal tetejére >>


 


Monty Roberts módszere

Monty Roberts neve Magyarországon már meglehetősen ismert, de maga a módszer kevésbé. E módszer a lovak saját, belső kommunikációján alapszik. Nagyon leegyszerűsítve: az a lényege, hogy a lovak nyelve, az „EQUUS” segítségével a ló és ember között rendkívül pontos és árnyalt kommunikáció jön létre, és ezáltal az elképzelhető legbensőségesebb és legbékésebb viszony, együttműködés. A ló megértése, a pontos kommunikáció és a bizalmon alapuló kapcsolat a lovakkal való foglalkozás minden területén segíti a lovast és fokozza a lovazás/lovaglás élményét. A Monty Roberts módszer hatalmas háttér-tudásanyaggal rendelkezik.

A ló anatómiája és élettana, a ló pszichológiája, etológiája, biokémiája, biomechanikája, története, tartás-, tenyésztés- és takarmányozáselmélet, lóápolás, istállótechnikai ismeretek és egyéb szakismeretek képezik azt az alapot, amire az elméleti és gyakorlati módszer épül.


Ismérvek

A Monty Roberts módszer legfontosabb ismérvei:

 • Equus. A Monty Roberts módszer szigorúan a ló természetes kommunikációjára épül, azt veszi alapul és azt veszi figyelembe a képzés, foglalkozás egésze során. s nem tér el a természetes jelektől akkor sem, amikor a  ló már a kívánt módon viselkedik. A lovakhoz a saját nyelvükön szólunk és értelmezzük azok jelzéseit.
 • Erőszakmentesség. A Monty Roberts módszer minden körülmény között az erőszakmentességet és a biztonságot tartja a legfontosabb vezérelvnek, ebben a tekintetben nem ismer semmilyen kompromisszumot.
 • Csatlakozás. A Join-Up® (Csatlakozás) az a folyamat, amikor a ló és az ember társakká válnak, egy pontos és helyes kommunikációs folyamat során a ló dönt úgy, hogy önként csatlakozik az emberhez. E folyamatot, annak pontos menetét Monty Roberts dolgozta ki és írta le.

Vissza az oldal tetejére >>


Alkalmazási területek

A lovak alaposabb, pontosabb ismerete, a ló-ember viszony elmélyítése és az erőszakmentes bánásmód elsajátítása a lovakkal való foglalatosságok minden területén hatékonyabbá, pontosabbá, biztonságosabbá és élvezetesebbé teszi a munkát. A Monty Roberts-módszert világszerte nagy sikerrel alkalmazzák többek között a különböző területeken:

 • problémás lovak képzése, terápiája
 • lovaglási problémák korrekciója
 • fiatal csikók elindítása
 • hobbilovasok alapismereteinek szélesítése
 • természetes lovaglás tanulása
 • egyedi kérések betanítása lovaknak
 • vezetői képzés (coaching)
 • versenylovak felkészítése, képzése, korrekciója
 • lószállítás
 • lógyógyászat

Képzési szintek

A módszer ismeretének hivatalosan három szintje létezik.

Az első szint az "intro", vagyis bevezető szint, amely egy kéthetes tanfolyam elvégzésével, vagy különböző tanfolyam-modulok összegyűjtésével, egy tízhónapos gyakorlati idő megfelelő eltöltésével és egy egyhetes vizsgasorozat letételével szerezhető meg a világ számos pontján, ahol okleveles Monty Roberts oktató dolgozik.
A bevezető/intro kurzus a Monty Roberts módszer mély, részletes elsajátításának a megalapozása. A kurzus előfeltétele a lovak körüli mindennapi tevékenységek legalább alapszintű ismerete. A kurzus a haladó szint első lépcsőjeként is szolgál, ezért a tanulók megtanulhatják és gyakorolhatják a Csatlakozás helyes kivitelezését, mint minden további lóval végzett foglalkozás, tréning megalapozását, valamint gyakorolhatják a Kettős kötőfék és a Kettős Futószár használatát, és a problémamentes lószállítás folyamatát. A módszer ezen alapszintű ismerete és alkalmazása a ló és ember bensőséges kapcsolatának megteremtését és folyamatos fenntartását teszi lehetővé.

A második szint az "advanced", vagyis haladó szint. E szintig jelenleg Amerikában, Monty Roberts iskolájában lehet eljutni. E kurzusnak alapfeltétele a bevezető szintű oklevél megszerzése. Haladó szinten a tanuló kiszélesítheti tudását a nyers és érintetlen lovakkal kapcsolatos teendőkre is. Ezen a kurzuson sok gyakorlati képzésben részesülnek a meghívottak, Monty farmján ehhez minden eszköz és sok lóalany rendelkezésre áll. A problémamegoldás és kreativitás kerül előtérbe, a megszerzett tudás gyakorlati használatának készségei. Ezáltal mélyül el a sérült lovak viselkedérséról tanult ismeretanyag is. Újabb többhónapos otthoni gyakoltati időszak után kéthetes vizsgaidőszak következik, a szóbeli, írásbeli és gyakorlati vizsgák sikeres letétele esetén a tanuló átveheti a Haladó Oklevelet.

A harmadik szint az "instruktor", vagyis oktatói szint. E szintre meghívásos alapon, szintén Amerikában, a Monty Roberts International Learning Center-ben lehet lépni egy három hónapos tanítási gyakorlat után.  Az oktatási gyakorlaton a tanulók részt vesznek a farmon az oktatásban, felkészülnek a módszer önálló  tanítására. Végzett instruktorok irányítják a képzést Monty Roberts felügyelete alatt. A gyakorlat sikeres elvégzése után a tanuló instruktori címet kap Monty Robertstől, és taníthatja a Monty Roberts módszert, az "intro" szintig.

A Monty Roberts módszer hazai képviselője:
Pataky kata okleveles Monty Roberts instruktor

 

www.patakykata.hu 

Pataky Kata bemutatkozik │ Pataky Kata hírei │ Pataky Kata válaszol │
Monty Roberts és módszereLovak erőszakmentes képzéseBemutatók │ 
 │ Kurzusok leírása │ Induló kurzusok


Az Equus, a ló és az ember közös nyelve

Monty Roberts 13 éves korától kezdve figyelte a vadlovakat természetes környezetükben, a nevadai sivatagban. Észrevette, hogy a lovak - mint minden csapatban élő állat - pontos hierarchiában élnek, a csapat egyes tagjai más és más jogokkal és feladatokkal rendelkezik. A hierarchia kialakítása és fenntartása a lovak közötti kommunikáció segítségével történik, amely alapja a lovak jelrendszere, testbeszéde. Monty egyre több jelet tudott megkülönböztetni és értelmezni, és elhatározta, hogy a jeleket átülteti az emberi gesztusok és testbeszéd világába.

Munkája nyomán született meg az Equus, ami azt a kommunikációs rendszert jelenti, amellyel az ember és a ló kölcsönösen és pontosan tudnak kommunikálni egymással. Az Equus több mint 170 különböző jelzést különböztet meg. Az Equus ismerője e jeleket ki tudja olvasni lova viselkedéséből és mozgásából, és a megfelelő jeleket saját viselkedésével és mozdulataival tudja közölni a lóval. Az Equus ismerete szükséges ahhoz, hogy a lóval erőszakmentesen el lehessen érni a kívánt viselkedést.

A Monty Roberts-módszer az Equus-ra, mint kommunikációs közegre épül. A közös nyelv megtanulásához meg kell ismerni a ló pszichológiai, élettani, anatómiai, történeti és etológiai sajátosságait is. Így jutunk el ahhoz a tudáshoz, állapothoz, amelynek segítségével erőszakmentes és biztonságosan tudunk bánni a lóval, elnyerni annak bizalmát, hogy társának tekintsen bennünket.

Vissza az oldal tetejére >>


Join-Up®, vagyis Csatlakozás

A Join-Up®, vagyis a Csatlakozás a Monty Roberts módszer legfontosabb mozzanata. A Csatlakozás az a pillanat, amikor a ló úgy dönt, hogy inkább marad az ember mellett, az ember közelében, minthogy elmenjen tőle. Ez a pillanat egészen különleges, megható érzés, hiszen semmilyen erőszak, kényszerítés nem előzi meg, hanem a ló saját maga dönt úgy, hogy csatlakozik az emberhez. A Csatlakozás folyamata során egy közös nyelven (Equus) kommunikálunk a lóval, és ezáltal egy nagyon szilárd bizalmat alapozunk meg. A folyamatnak minden elemében erőszakmentesnek kell lennie, és mindkét félnek készségesen kell részt vennie benne ahhoz, hogy sikeres legyen.

A Csatlakozás célja a ló bizalmának elnyerése és megszilárdítása.

Monty Roberts éveket töltött vadlovak megfigyelésével a természetes környezetükben. Megfigyeléseit rendszerezte és ez alapján dolgozta ki azt a módszert, jelrendszert, amivel az ember képes kommunikálni a lovakkal – a saját nyelvükön. Elnevezte a lovak jelrendszerét és e jelek emberi mozdulatokra fordított nyelvét Equusnak. E kommunikációra és a lovak viselkedésének pontos ismeretére épül a teljes Monty Roberts módszer, így ez a Join-Up® alapja is. Ez szükséges ahhoz, hogy a lóval megértessük magunkat és ezzel lehetővé tegyük számára a velünk való együttműködést.

A Join-Up® technikája tanulással és gyakorlással elsajátítható. A Monty Roberts által kidolgozott tanfolyam, a Join-Up Clinic egy négynapos képzés, amely során a Csatlakozás elméleti és gyakorlati ismeretére lehet szert tenni.

Vissza az oldal tetejére >>


A  MONTY ROBERTS MÓDSZER HAZAI KÉPVISELŐJÉNEK ELÉRHETŐSÉGEI:

Pataky Kata
Okleveles
Monty Roberts Instruktor

E-mail: kata@patakykata.hu
Web: www.patakykata.hu
Tel: +36 30 508-7196

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés