Hasznos tippek a nyári pataápoláshoz

Itt a nyár, az estékbe nyúló tereplovaglások és a kalandos lovastúrák időszaka. Ha megfogadod tanácsainkat és felkészülten vágsz neki a lovas kalandoknak, a nyár az élmények és nem az érzékeny, vagy kitöredezett paták, kotyogó patkók, és a patkolókovácsokkal folytatott hosszas beszélgetések miatt lesz emlékezetes.

Napi pataápolás nyáron:

A nyári melegben a paták ápolására is érdemes egy kicsivel több figyelmet fordítanod, mint az év többi szakában. Ha nem pótolod ugyanis az elvesztett nedvességet, a szarutok kiszárad, veszít rugalmasságából, a hordozószél bereped, feltöredezik.

A napi munka után elvégzett rendszeres lábmosás, az itatóhelyek környékének fellocsolása, a természetes vizeken való átlovaglás, vagy ahol van rá lehetőség, a pataáztató rendszeres használata segít megőrizni a paták egészségét. Hetente egy-két alkalommal egy-egy alaposabb mosás után a patákat érdemes pataolajjal, vagy patazsírral leápolni.

Úton a lovaddal:

Szép számmal akadnak lovasok, lótartók, akik hosszabb-rövidebb túrákra indulnak lóháton, vagy éppen fogattal. Érdemes egy-egy ilyen útra alaposan felkészülni.

Kezdd az előkészítést mindjárt azzal, hogy egyezteted a túra időpontját és útvonalát patkolókovácsoddal. Kérdezz rá bátran, hogy probléma esetén rendelkezésedre áll-e, vagy tud-e ajánlani az adott környéken megbízható kollégát. Ha nem, akkor irány a Kovácskereső. Csak nyomtasd ki a listát és vidd magaddal.

Ha lovad „mezítláb” van, tehát nem patkoltatod, akkor a túra kezdetét legalább egy héttel a körmölése utánra időzítsd. Ha van a lovadra való patacipőd, érdemes lehet magaddal vinni, felkészülve arra az eshetőségre, ha a hirtelen többletterheléstől (a megszokottnál több munka, aszfalton, vagy köves talajon való közlekedés) érzékennyé válna lovad patája. Patacipő híján pedig egy szakszerűen felütött patkó is nagy könnyebbség lehet lovadnak.

Patkolt lovak esetén az indulás előtt mindenképpen ellenőrizd alaposan a patkókat. Kotyogó patkókkal semmiképpen se indulj útnak, mert jó esetben csak bosszúság, rosszabb esetben pedig akár komoly sérülés lehet a túra vége.

Érdemes néhány szerszámot is bepakolnod a málhába, amik jó szolgálatot tehetnek:

  • kalapács
  • hagyományos, lapos fejű csavarhúzó
  • harapófogó
  • reszelő

A leggyakrabban előforduló pataproblémák:

  • Repedések, szarucsorbák

Minden lóval megesik, hogy egy-egy szarucsorba, vagy kisebb repedés keletkezik a patáján. A nagyobb felhajló szarudarabokat a harapófogó segítségével távolítsd el, majd szépen simítsd el a szarucsorba éleit a reszelővel, de figyelj arra, hogy a szaru hosszából ne reszelj el, mert felborulhat az ujjtengely egyensúlya.

  • Kotyogó patkó

Egy lelazult patkó jó esetben csak bosszúságot, rosszabb esetben azonban komoly sérülést is okozhat. Ha a szegek még biztonságosan tartanak, de már kicsit megnyúltak, meglazultak, akkor még jó eséllyel javíthatsz a helyzeten. Emeld fel a ló lábát, a harapófogó fejével támaszd meg a szegcsonkot, majd a kalapáccsal üss a szeg fejére. Ha a patkót ezzel a módszerrel már nem tudod biztonságosan rögzíteni, jobb, ha inkább eltávolítod.

A kalapács és a csavarhúzó segítségével óvatosan nyisd fel azokat a szegcsonkokat, amelyek még tartják a patkót. Minél inkább sikerül őket kiegyenesíteni, annál jobb. Ha megvan, a harapófogóval fogd meg a patkó egyik szárát és határozott mozdulattal húzd a hegyfal irányába, majd ezt ismételd meg a patkó másik szárával is. Az eltávolított, vagy leesett patkót semmiképpen se hagyd olyan helyen, ahol bárki is beleléphet.

A leesett patkó pótlásához érdemes a legközelebbi szakképzett patkolókovács segítségét kérned. 

Egy kis pihenés mindenkinek jár

Természetesen nem csak a lovas mehet szabadságra nyáron, hanem a patkolókovácsoknak is jár egy kis pihenés. Kérdezz rá nyugodtan, hogy patkolókovácsod mikor nem lesz elérhető, hiszen neki is jobb, ha jól megérdemelt szabadsága alatt nem zavarod. Kérdezd meg, hogy távollétében kire számíthatsz, ha probléma adódik. Ha senkit nem tud ajánlani, akkor ismét csak irány a Kovácskereső.

2016.06.09. Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
Fotó: Bigstock

Hozzászólások