Apró paták, nagy felelősség: ezért kell kéthetente körmölni a csikót

Megszületett a várva várt kiscsikó, határtalan a boldogság. A kis jövevény gyönyörű és egészséges. Az állatorvostól majd megkapja a szükséges védőoltásokat, de mi a helyzet a körmöléssel? Milyen ápolást igényelnek a csikó patái? És egyáltalán: milyen gyakran látogassa a patkolókovács a kiscsikót?

Az állatorvosok és patkolókovácsok egyetértenek abban, hogy a csikókat tanácsos kéthetente körmölni. Nem az a lényeg, hogy ilyenkor mennyi szarut távolít el a szakember, hanem sokkal inkább az odafigyelés. Túlzás? Aligha.

Nőnek, mint a bolondgomba

A csontok növekedési zónái a csikó 6 hónapos koráig lezáródnak. Pontosabban a pataízületnél az első, a csüdízületnél három, a lábtőben pedig hat hónapos korig lezárulnak ezek az érzékeny képletek. A patkolókovácsnak csak eddig van lehetősége arra, hogy korrigálja a hibás lábállást. A kritikus hat hónapos kor után már nincs mit tenni, együtt kell élni a kialakult lábszerkezettel, illetve szóba jöhetnek még sebészeti megoldások is.

Napjaink egyik tipikus problémája, hogy a lótartók szinte hizlalják a csikókat, hogy azok minél mutatósabbak legyenek, érettebbnek, idősebbnek látsszanak koruknál. A plusz súly pedig plusz terhelést jelent az ízületeknek. A nyitott növekedési zónák eleve fájdalmasak lehetnek a csikónak, ezt tetézheti még az esetleges túlsúly.

Előfordulhat az is, hogy a növekedési zónáknál gyulladás alakul ki, ezt az állatorvos gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapító adagolásával kezeli. Ilyenkor a csikót célszerű az anyjával együtt egy kisebb karámban elhelyezni. Hogy miért? Mert a csikók igazi kis energiabombák: akkor is együtt rohangálnak és ugrálnak a többiekkel, ha már nagyon sánták, ezzel pedig tovább rontanak a helyzeten.

Hogyan alakul ki a hibás lábállás?

Ha a csikónak fáj az egyik lába, azt teszi ilyenkor, amit bárki tenne: kíméli, tehermentesíti a fájdalmas végtagot. A csüd ilyenkor felfelé mozdul, a sarokfalak elemelkednek a talajtól. A másik lábát viszont jobban fogja terhelni, ezáltal a csüd lefelé mozdul. Ha a patkolókovács, az állatorvos, vagy a lótartó ezt nem veszi észre időben, az ízületek ebben az állásban fognak csontosodni, ami később már nem korrigálható.

Azt is csak kevés lótartó tudja, hogy a pata egyensúlyán már az is változtat, ha a hordozószélből letörik egy darab, mert csökken és aszimmetrikussá válik az alátámasztás területe. Egy csikó esetében nem tanácsos hónapokat várni, hogy lenőjön a hiány.

Vezess csikónaplót

A szakemberek azt javasolják, hogy minden csikónak legyen egy adatlapja, amin jelölve, illetve súlyosság szerint kategorizálva vannak az adott csikó adatai és egészségügyi kezelései mellett lábállásbeli- és pataproblémái is. Így folyamatosan figyelemmel kísérhető, hogy mikor, melyik csikó esetében történik valamilyen változás.

A legsúlyosabb elváltozásokat azonnal kezelni kell, míg a legenyhébbekkel ki lehet várni egy-két hetet, hátha megoldódik a probléma.

Megéri? Bizony, hogy meg!

A kéthetente történő körmölés és ellenőrzés a csikó hathónapos koráig 12 alkalom. 12 alkalom, ami többlet munka a patkolókovácsnak és többletkiadás a lótartónak. Ha belegondolunk, hogy a végeredmény egy egészséges, erős lábszerkezetű sportló lesz, kijelenthetjük, hogy megéri a fáradságot. 

2016.07.24. Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
Fotó: Haga Zsuzsa

Hozzászólások