Búza Krisztián

Búza Krisztián

Búza Krisztián Hódmezővásárhelyen kezdte pályafutását 10 évesen. 20 évesen Dunaharasztiba került, onnan 2003 második félévében a Dabasi Lovas Kör lovasa lett. Itt lett lovasa a nem egyszerű lovaglású, de nagyszerű képességű ménnek, az akkor 9 éves Cézárnak, aki megállós volt és a vizes akadályt (árkot) egyáltalán nem ugrotta.

Krisztiánnak sikerült teljes összhangba kerülni Cézárral, így a következő évben, 2004-ben tűntek fel először, amikor megnyerték a nemzeti Széchenyi versenyen az amatőr kategóriát, számos „A” kategória győztese,  valamint Pest megye bajnoka lett. 2005- ben a CSN Széchenyi Nagydíjért indult Cézárral, ugyan itt Calvaro Z nevű lovával nyerte a „Fiatal lovak” kategóriát. Ebben az évben részt vett az Országos Felnőtt Bajnokságon is, ahol 6. helyezést szerezte meg ez a nagyszerű páros, ezzel addigi pályafutásuk legjobb eredményét elérve.

Ezek után sor került az első nemzetközi négycsillagos CSIO-jukra Kecskeméten, ahol a szintén eredményesen szerepeltek, a Győztesek Körében az előkelő 7. helyezést érték el. Ez évi sikersorozatot a zágrábi CSIO*****-W versennyel, a válogatott csapatban fejezték be. 2006-ban hozták formájukat, hasonlóan, mint az előző éven. Ebben az évben az Országos Bajnokságon már egy helyet előre lépve 5. helyezést érték el.  És ez csak néhány eredmény a sok közül.

Cézár mellett számos fiatal lóval nyert, illetve lett helyezettje a korosztályos versenyeknek. 2007-ben folytatódtak az eddig elért sikerek. Ez év nyarán kapott egy lehetőséget, hogy egy angol istállóban Cézárral együtt tréningezzenek. Cézár patája szeptemberben megsérült, így Krisztián a téli szezonra egyedül ment ki tanulni és tapasztalatot szerezni több világhírű lovastól. 2008. márciusában tért volna haza, de sajnos nem sikerült Cézár tulajdonosával a jó viszonyt megtartani, így úgy gondolta, nincs értelme hazatérni.

Így kint ragadt, ami előnyére vált. Sokat tanult, versenyzett, fejlődött. 5 évestől a 8 éves lóig lovagolt és versenyzett minden héten 3-4 lóval. Sokat lehetett tanulni a versenyeken is a világhírű lovasoktól (pl. Robert Smith, William Funnell, és a Whitaker család). Hogyan melegítenek, készítik a lovakat illetve hogyan versenyeznek.
Most viszont családi okok miatt tervezi hazatérését. A kint szerzett tudást, kapcsolatait és tapasztalatát szeretné hasznosítani a magyar lovas életben.

Frissítve: 2023.02.09.
Fotó: Canva

Hozzászólások