Elhunyt Dr. Laubál László

Elhunyt Dr. Laubál László

Szomorúság, fájdalom és döbbenet tölt el a hír hallatán, hogy eltávozott közülünk Dr. Laubál László agrármérnök, a növényvédelem, a takarmány alapanyagok, nemzetközi szintű tudósa, hazai lovaséletünknek az egyik legnagyobb tisztelője.

Régi, Baden-Württembergből származó óbudai családban született 1934. február 13-án. Az otthonról hozott értékrendje és anyanyelvi szintű német nyelvismerete meghatározó lett egész élete folyamán1959-ben általános agrármérnöki oklevelet szerzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, ami után a növényvédelem–növényvédelmi tevékenységek, és a takarmány alapanyagok összeállításában fejthette ki értékes tevékenységét. Tapasztalatai felhasználásával írta és védte meg doktori értekezését 1984- ben, a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen.

Külkereskedelemben szerzett tapasztalatai és kapcsolatai révén több évtizeden keresztül a Magyar Lovas Szövetség szakvezetésében tevékenykedhetett a magyar mezőgazdaság, a magyar lótenyésztés, a magyar ló,- és lovassport szürke eminenciásaként.

Életének legaktívabb idejére esett a nagyüzemi magyar mezőgazdaság virágzása, melyben Dr. Laubál Lászlónak is meghatározó szerepe volt. Anyavállalatán, a Hoechst AG-n keresztül német csoportokat hozott Magyarországra, akik hazai mezőgazdaságunkon keresztül megismerhették lovaséletünket, sikeres lovassportunkat. Ezzel egyidejűleg itthoni szakembereknek, sportolóknak, biztosított nyugati tapasztalatszerzési lehetőségeket.

Munkásságát, számtalan kiváló emberi tulajdonságát több magas rangú oklevéllel, érdemmel, ismerték el, többek között a Hoechst elnökségtől kapott arany emlékéremmel, 2001-ben Pro Silva Hungarie díjjal, 2004-ben miniszteri oklevéllel.

Halálával jó barátot, egy a szép, nemes, a lóért lelkesedni tudó idealista embert vesztett a hazai lovaséletünk, lovaséletünk nagyszámú baráti közössége.

Emlékét megőrizzük!

Fájó szívvel, Barátod:
Herneczky Frigyes

Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.02.

Hozzászólások