Kunos lovarda: A ló szeretete

Kunos lovarda: A ló szeretete

 

Székesfehérvár – Hazánkban csak két fedett csarnokban versenyezhetnek a fogathajtók, a kaposvári mellett a fehérváriban. A létesítmény egyre népszerűbb a sportolók körében.

Az elmúlt évek során a Kunos lovarda a különböző sportágak Fehérvárra csábításával szinte észrevétlenül Magyarország egyik leglátogatottabb helyszínévé vált. Ebben Kunos Csaba tulajdonosnak elévülhetetlen érdemei vannak, hiszen az ő filozófiája szerint, mindennek, ami lóval kapcsolatos, helye van nála. Ennek a szemléletnek köszönhető, hogy a díjlovaglást, a díjugratást és a fogathajtást időről időre megcsodálhatjuk. Az egyre több verseny minőségi javulást hozott. Egyrészt, díjugrató versenyek lebonyolításában már óriási tapasztalattal rendelkezik a stáb, másrészt olyan kiváló szakembergárda gyűlt össze, akik garantálják a minőségi munkát. Nem véletlen tehát, hogy egyre nevesebb versenyzők is megfordulnak a lovardában, sőt elismerően nyilatkoznak az itteni állapotokról. Legutóbb – szombaton – a négyesfogathajtáson az ötszörös magyar bajnok, háromszoros hajtóderbi győztes, világbajnoki 6. helyezett vecsési ifj. Dobrovicz József járt a fehérvári létesítményben.

– Most vagyok itt először, de nagyon tetszik a létesítménymondta elégedetten a tavalyi világranglista 3. helyezettje, ifjabb Dobrovicz. – Ezt a versenyt csak felkészülés gyanánt iktattam a programba, hiszen a hét végén Göteborgba, a Fedeles Világkupa hatos döntőjére utazom és most, továbbá majd Svédországban is a jó barátomtól, Juhász Lászlótól kölcsönkért lóval ismerkedem.

– Honnan ered a lovak iránti szenvedélye?

– A családom jelenleg is mezőgazdasággal foglalkozik – egyébként édesapám, Dobrovicz József a legfőbb támogatóm – így tulajdonképpen világéletemben körülvettek a lovak. Versenyszerűen 94 óta hajtok, 2002 óta nemzetközi szinten, s nagyjából akkorra datálható, hogy profiként űzhetem ezt a sportot, és nem kell részt vennem a családi vállalkozásban.

A tanulópénzt Dobrovicz József is megfizette, profi karrierje nem indult éppen zökkenőmentesen.

– Csupa rossz lovam volt mikor kezdtem, akiktől vettem, elképzelhetetlennek tartották, hogy valaha is egy irányba húznak. Érdekes, de nekem mindegyikükkel sikerült megtalálnom a közös hangot. Most kizárólag lipicai lovakkal versenyzem, de tenyészetem is őket, jelenleg 12 kancám van. Emellett lókiképzéssel is foglalkozom, de fogathajtást is oktatok.

Mikor pihen?

– Nem nagyon van rá időm, mert nyáron, amikor beindul a versenyszezon, körülbelül két hónapot külföldön tartózkodom. Négy éve a világ legjobb tíz fogathajtója között vagyok, így automatikusan meghívnak a világkupákra. Télen felkészülök – például itt Fehérváron -, mert a fedeles versenyek, amellett, hogy rendkívül látványosak, kiválóan ötvözik a maratoni és az akadályhajtást. Örömmel tapasztaltam, hogy sokan kíváncsiak voltak ránk, persze csak magyar léptékben mérve, hiszen külföldön nem ritka, hogy tizenhatezer ember tapsol, dübörög egy-egy ilyen látványos versenyen.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap
2007-02-21
Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.02.

Hozzászólások