Átkeltek a Dunán a lovas huszárok

December elsején elérték Visegrádot a limanowai huszáremlékportya lovasai. A rendkívüli időjárási viszontagságok ellenére is töretlenül haladó katonák éjszakai pihenőjük után folytatták útjukat. A huszárok a lengyelországi Limanowába mennek, ahol az első világháborús ütközet századik évfordulójára rendezett ünnepségen vesznek majd részt december 14-én. 

A nyolc lovas és az öt főből álló logisztikai részleg Várpalotáról, az első világháborús emlékműtől indult útnak november 28-án, pénteken. 

Az ónos eső, a lefagyott utak és még a jeges terhük alatt letöredező faágak sem képesek a huszárok kedvét és küldetéstudatát szegni: december elsején az átlagos menetnapok 45 kilométeres távjaihoz képest még többet, 65 kilométert tettek meg a Pilisen keresztül, miközben gyakran szó szerint a nyakukba szakadtak a fák. Ám estére épségben megérkeztek Visegrádra, ahol a Duna melletti sportlétesítményben kaptak szállást.

A rögtönzött vánkosokat felcsévélve, reggel újra útra készen sorakoztak fel a huszárok, immáron a jól megszokott napi eligazításra. December másodikán – ahogy minden eddigi településnél is – a menet első útja a hősi halottak előtt tisztelgő emlékműhöz vezetett: itt gyertyagyújtással rótták le kegyeletüket az elesett katonák emléke előtt. Ezt követően a lovasok elvágtattak a helyi általános iskola kíváncsi gyermekekkel megtelt ablakai előtt is, és pár percre megállva felidézték a száz évvel ezelőtti eseményeket. A limanovai győztes csata történetét követően újra elhangzott az indulási parancs és a huszárok meg sem álltak a visegrádi−nagymarosi kompátkelőig, majd a túlpartra átérve folytatták útjukat Lengyelország felé. 

2014.12.03. Forrás: honvedelem.hu
A
 fotók a szervező felvérelei

Hozzászólások