Frankie Dettori: egy zsoké hét csodája

Sokan emlékezhetnek Frankie Dettori hihetetlennek tűnő győzelemsorozatára, mellyel 1996-ban írta be magát a lóversenytörténelembe: az 1996-os ascoti versenynap mind a hét futamát megnyerte. De hogyan kezdődött a népszerű lovas karrierje és vajon mit csinál mostanában?

Még 11 képünk van Frankie Dettoriról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Pontosan szeptember 28-án volt húsz éve, hogy Frankie Dettori az ascoti versenynapon olyat tett, amelyre előtte és azóta sem volt senki képes: megnyerte a nap mind a hét futamát. Ez a hihetetlen sorozat a lóverseny-történelembe Magnificant Seven (jelentése: csodálatos hetes) néven vonult be. Előzetesen annyira lehetetlen teljesítménynek tűnt, hogy a bukmékerek azon a napon 40 millió angol fontot vesztettek, (ez mai áron több mint 14 milliárd forint) miközben a bátor fogadók fejenként akár több ezer fontot nyertek.

Lanfranco Dettori (vagy ahogy mindenki nevezi Frankie) ma is fogalom a lóversenyzésben, a világ minden táján tömegek rajonganak érte és nevezhetjük jelenlegi lóversenyzés talán legnagyobb sztárjának. 

A 46 évvel ezelőtt Olaszországban született lovas édesapja is zsoké volt, így a kis Frankie már 13 évesen eldöntötte, hogy ő is ezt a pályát választja. Rövid időn belül áttelepült Angliába a szintén olasz, de Newmarketben máig is tréningező Luca Cumani istállójába, ahol hihetetlenül fiatalon, 15-16 évesen első zsokénak nevezték ki. Ez hatalmas eredmény, mert az első zsoké lovagolja egy istálló lovait, ő választja ki, hogy mire ül több futó esetén, ő kerül a legjobb lovakra, a legjobb esélyekre és így ő is lesz az, aki a legjobb eredményeket érheti el, ismertté válik, tehát ez a lehető legjobb pozíció. 

 Ezek után már majdnem természetes, hogy a zsokéchampioni címet is elhódította három alkalommal Angliában. 

Pályafutását nagyban meghatározta, amikor a Dubai uralkodó az istállójába őt választotta első számú lovasának. Ezt a pozícióját 18 évig tudta megtartani és a legnagyobb sikereit is a Godolphin istálló kék színeiben aratta. Végül 2012-ben váltak külön az útjaik, ami eléggé megviselte Dettorit, ráadásul kábítószer-fogyasztás miatt féléves eltiltást is kapott. Ez idő alatt azonban maradt ideje elgondolkodni a jövőjéről és sokak meglepetésére ismét talpra állt. Sőt! 

Azóta is sorra nyeri a nagyobbnál nagyobb versenyeket. Ebben hatalmas segítséget jelentett, hogy a katari uralkodó öccsének istállója, az Al Shaqab szerződést kötött vele.

Amellett, hogy erős, jó taktikai érzékkel és hihetetlenül nagy tapasztalattal rendelkezik, vidám természetének köszönhetően nagy népszerűségnek is örvend. Számos tévéműsorban szerepelt Angliában és filmszereplőt is mintáztak már róla. Védjegyévé vált, hogy győzelmei után nem csak egyszerűen leszáll a lóról, hanem egyéni stílusban leugrik, amit már mindenki előre vár. 

Angliában augusztus elején aratta a 3000. győzelmét, ő a hatodik zsoké, akinek ez sikerült a szigetországban az ottani lóversenyzés több mint 200 éves történelme során. Pályafutása alatt bejárta a világot és minden nagy lóversenyüzemben sikerült nagy versenyekben győzelmeket aratnia. A Group versenyekben elért elsőségeinek a száma meghaladja az ötszázat.

Még 11 képünk van Frankie Dettoriról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Magyarországon még soha nem lovagolt, azonban Overdose utolsó futásakor, 2011 novemberében Rómában ő ült a magyar csodaló nyergében. Évekkel ezelőtt (2002-ben) Szlovákiában is járt, ahova sokáig minden Derby-napra meghívtak egy nemzetközi hírű zsokét, akik természetesen többnyire meg is nyerték a szlovák nagyversenyt. 

Az 1996-os ascot-i Champions Day-t soha senki nem felejti el, aki azon a napon követte az eseményeket. Már az is hatalmas eseménynek számított, amikor Dettori sorozatban a hatodik versenyt megnyerte és ezzel beállította az addigi rekordot.

Az utolsó verseny esetleges megnyerése egy előzetesen teljesen esélytelen lóval annyira lehetetlennek tűnt, hogy lázba hozta egész Angliát, és még a BBC is megszakította a műsorát, hogy a futamot élőben közvetíthesse. A hetedik győzelmet hozó lovat Fujiyama Crest-nek hívták, őt Frankie Dettori a pályafutása végén megvásárolta, majd hazavitte az otthoni istállójába örök hálája jeléül.

2016.10.04. Írás és fotó: Vonczem Gabriella

Hozzászólások