Lovaspóló relikviák a Nemzeti Múzeumban

Kovács Dezső egykori tüzérségi tiszt kiváló lovaglótudásának köszönhetően tagja volt annak a magyar olimpiai lovaspóló válogatottnak, amely a negyedik helyen végzett az 1936-os berlini olimpián. Családjának köszönhetően a magyar lovaspóló sport történelmének egy kis szelete hamarosan megtekinthető lesz a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Lovaspóló viadal az 1936-os Berlini Olimpián

A lovaspóló mindig is  drága csapatsportnak számított, hiszen minden játékosnak négy, kimondottan erre a lovassportra kiképzett lóval kellett rendelkeznie. Speciális ütővel és labdával, nyeregben ülve játszották a 60 percig tartó mérkőzést. Főleg arisztokraták és a honvédség lovas tisztjei körében volt népszerű ez a sportág. Hazánkban a Margitszigeten, Vérmezőn és Mátyásföldön rendeztek versenyeket, melyre még a magyar kormányzó, Horthy Miklós is kilátogatott.

A lovaspóló 1900 és 1936 között szerepelt a nyári olimpiai játékok programján is. A magyar csapat Berlinben kvalifikálta magát és az előkelő negyedik helyen végzett. A csapat tagjai: Bartalis Kálmán, Bethlen István, Dienes-Öhm Tivadar, Kovács Dezső, Szentpály Imre voltak.

Az 1996-ban elhunyt Kovács Dezső családja a relikviák méltó, Magyarországon történő megőrzése érdekében kereste fel a Magyar Nemzeti Múzeumot. Az intézmény örömmel fogadta Dr. Peter Spyers-Duran professzor Floridából érkező levelét, amelyben felajánlotta a múzeum részére a féltve őrzött családi hagyatékot. A relikviák között látható az olimpiáról származó ezüst dísztál, öt kupa, egy pólóütő, Kovács Dezső kengyele, fotók és nyomtatványok.

“Ezek a relikviák az 1920-as évek végétől a világháború befejezéséig reprezentálják a magyar lovaspólócsapat történetét. Egy honvédségi válogatottról van szó, mert ez egy olyan drága sport volt, hogy magánemberek nem engedhették meg maguknak.” – mondta Peter Spyers-Duran, Kovács Dezső nevelt fia.

Kovács Dezső tüzérségi katonatiszt, aki a lovaspóló válogatott tagjaként az 1936-os olimpián

2016.10.04.
Forrás és fotó: MTI
Magyar Nemzeti Múzeum
Frissítve: 2022.09.12

Hozzászólások