Európa legjobb női amatőr lovasai a Kincsem Parkban

Már egymás után harmadik évben látta vendégül a Kincsem Park a világ – jelen esetben inkább Európa – legjobb női amatőr lovasait május 3-án. A zsokéhölgyek Ausztriából, Franciaországból, Norvégiából, Svédországból, Németországból, Belgiumból és Írországból érkeztek, valamint természetesen magyar lovas, nevezetesen Bihari Alexandra is csatába szállt velük.

16 képünk van a nemzetközi női amatőrlovas verseny hazai fordulójáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A női amatőr lovas világbajnokság futamát a legjelentősebb nemzetközi amatőr lovas szervezet, a FEGENTRI (Fédération Internationale des Gentlemen-Riders et des Cavalières) vagyis Férfi és Női Amatőr lovasok Nemzetközi Szövetsége keretin belül rendezte meg a magyar versenyszervező. A szövetség idén ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Eredetileg öt európai ország a Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország, valamint Svájc által alapított szövetség mára már 25 tagországgal büszkélkedhet. Elsősorban a jelentősebb amatőr lovas hagyományokkal rendelkező európai országok csatlakoztak, de rajtuk kívül az USA, Malajzia, Mauritius, Madagaszkár, illetve Tunézia, Katar és Omán is belépett. A tagság azzal jár, hogy az adott ország egy női és egy férfi amatőr lovast, illetve idéntől akár három ugrólovast is indíthat az éves versenysorozaton, valamint a tagoknak legalább egy saját versenyt is rendezniük kell.

A női lovasok az év során legalább négy földrészre elutaznak. A versenysorozat idén a melegebb, arab országokban kezdődött, így februárban Katarban két futamban, majd márciusban Ománban egyszer szálltak nyeregbe.

Erre az évre összesen 25 női FEGENTRI futamot írtak ki világszerte. Budapest után májusban még Olaszország és Svájc, majd júniusban négy amerikai futam szerepel a programon. Június közepén a Prix de Diane, azaz a Francia Kancadíj napján lovagolnak a szerencsések Chantilly-ben, majd Csehország és Norvégia következik. Július első versenyét a múlt évhez hasonlóan ismét a Kincsem Parkban a Derby-napon rendezzük, aztán Tunézia, Franciaország, Svédország, Belgium, Törökország és három német helyszín következik. A nyolc legtöbb pontot gyűjtött lovas pedig decemberben szokás szerint Mauritiuson versenyezhet a döntőben.

16 képünk van a nemzetközi női amatőrlovas verseny hazai fordulójáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Magyarország 2002 óta tagja a FEGENTRI-nek, azonban két év után alvó tagokká váltunk. Ennek az elsődleges oka az volt, hogy a versenyeken való részvétel meglehetősen költséges. Tavaly azonban ismét lehetőségünk nyílt az aktív részvételre.

A magyar színeket idén tavalyhoz hasonlóan Bihari Alexandra, a 2011-es amatőr lovas champion képviseli. Alexandra tavaly 12 FEGENTRI futamban lovagolt, ami után nagyon jó eredménynek számított, hogy a sorozatot a nyolcadik helyen zárta. Idén eddig nem igazán volt szerencséje, két hatodik és egy tizenegyedik helyet tudott szerezni. A jó eredményekhez, persze elsősorban jó lóra van szükség a lovas ügyessége mellett.Azt viszont a helyszínen sorsolják ki, hogy melyik lovas melyik lóval versenyezhet.

A Kincsem Parkban ezen a májusi hétvégén a svéd Joséphine Chini győzött Miserend hátán. A két dobogós helyezés az ír Sheila Ahernhez és az osztrák Carolin Stummerhez került.

16 képünk van a nemzetközi női amatőrlovas verseny hazai fordulójáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A verseny eredménye: 

FEGENTRI- Női Amatőrverseny Hendikep
(III. o.) szintetikus pálya, 1400 m

  • A verseny összdíjazása: 580.000 Ft (290.000, 116.000, 87.000, 58.000, 29.000 Ft)
  • A nyertes ló tulajdonosa: Parádiné Faragó Mariann
Helyezés
Lovas neve
Ország
Ló neve
Pontszámai:
1.
Joséphine Chini
Svédország
Miserend
20
2.
Sheila Ahern
Írország
Szarkaláb
12
3.
Carolin Stummer
Ausztria
Glenda
8
4.
Alice Bertiaux
Belgium
Orkán Wiro-Dancing
6
5.
Kovács Fruzsina
Magyarország
My Fairy
0
6.
Dina Heggum
Norvégia
Lara
2
7.
Michelle Blumenauer
Németország
Staféta
1
8.
Bihari Alexandra
Magyarország
Sasheverő
1
9.
Marie Rollando
Franciaország
Demokrácia
1

Bővebb információ az amatőrlovas világbajnokságról >>

2015.05.11. Vonczem Gabriella
Fotók: Juszel Béla

Hozzászólások