Tervben van egy lovastúra? Így készülj fel rá! Második rész: a ló és a lovas megfelelő felszereltsége

Előző cikkünkből megtudhattad, hogyan kell felkészítened magadat és lovadat, ha közös túrára készültök. Most röviden összefoglaljuk, melyek azok az öltözékek, és felszerelések, amelyeket mindenképp érdemes magaddal vinned!

Milyen ruházat alkalmas lovastúrázáshoz?

A legfontosabb, hogy praktikus és kényelmes viseletet válasszunk magunknak, csakúgy, mint négylábú túratársunknak. Lovaglócsizma helyett érdemes túrabakancsot használni lábszárvédővel kombinálva, mert akadhat olyan szituáció, hogy hosszabb ideig vezetned kell a lovadat például sziklás, vagy meredek szakaszokon, ha azok nem elkerülhetőek. Ezen kívül a túrabakancs jobban szellőzik és ellenáll az időjárás viszontagságainak.

A lovaglónadrág természetesen legyen kényelmes, az adott évszaknak megfelelő kivitelben. Ma már kaphatók többé-kevésbé vízálló anyagból készült nadrágok, amelyek egy hirtelen érkező nagyobb zuhé esetén is szárazon tartják viselőjüket. Ilyen esetekre egy könnyű, kicsire összecsomagolható esőkabátot is mindig vigyél magaddal!

A kobak viselete erősen ajánlott, hiszen akármennyire is jó lovas vagy, még egy ismerős terepen is érhet kellemetlen meglepetés, amikor életmentő lehet!

A ló megfelelő „öltözéke”

A túraló esetében is mindig a kényelem és a biztonság a legfontosabb. Ha lehet, használjunk zsinóros hevedert, amely kisebb eséllyel töri fel lovunk bőrét a hosszú út során. A nyereg lehetőleg ló és a lovas számára is kényelmes túra-, vagy western nyereg legyen.

 

A jól megválasztott, megfelelően rögzített nyeregtáska nagyon hasznos! Mindent ebbe helyezzünk, amely a kezünk ügyében kell, hogy legyen! Hosszabb túrára, ahová több élelem és váltásnemű szükséges, induljunk málhás lóval, vagy szervezzünk „cserefuvart” holmiainknak!

szügyelő és/vagy a farokmartingál használata megakadályozza a nyereg, illetve a málha elcsúszását, de nagyon ügyeljünk rá, hogy lovunknak ne okozzunk vele kényelmetlenséget! A hátaslovak esetében helyes nyergeléssel használatuk elkerülhető!

A kantár esetében érdemes ún. kötőfékkantárt választani, amelynek zablája egyszerűen kioldható, így nem zavarja a lovat pihenő közben.

Mit kell magunkkal vinnünk egy lovastúrára?

Amikor hosszabb túrára indulunk, alaposan át kell gondolnunk, mely dolgok nélkülözhetetlenek, és melyek a leghasznosabbak utunk során. Egy kisebb „túlélőcsomagot” kell összeraknunk.

Ha nincsenek előre leszervezett szálláshelyeink, akkor értelemszerűen szükségünk lesz sátorra és hálózsákra, esetleg polifoamra. Érdemes éjszakára meleg, kényelmes ruhát csomagolni, ezzel a plusz takarókat akár meg is lehet spórolni.

Mindig legyen nálunk az alapvető tisztálkodáshoz szükséges csomag („utazós” tusfürdő, wc-papír, kézfertőtlenítő, kullancsriasztó, stb…), amelyet mindenesetre egészítsünk ki egy kisebb gyógyszeres szettel (fájdalomcsillapító, bélfertőtlenítő, széntabletta). Vigyünk magunkkal sebkezelésre alkalmas fertőtlenítőszert és krémet, amelyekkel adott esetben lovaink kisebb felületi sérüléseit is elláthatjuk!

A felsoroltakon kívül mindenképp legyen nálad bicska, fejlámpa és a lovak ápolásához szükséges alapfelszerelés (pucoló kefék, patakaparó).

Mindig legyen a csomagban kötél és mobil villanypásztor szett, hogy lovainkat biztonságosan elhelyezhessük éjszakára. A domináns, könnyedén felfedezőútra, vagy hazainduló lovakat mindenképp ki kell kötni, mert adott esetben az egész ménest, vagy egy kisebb részét „magukkal viszik”, ha sikerül kiszabadulniuk. Nagyon körültekintően járjunk el, ügyeljünk rá, hogy lovaink ne gabalyodhassanak egymás kötelébe, vagy a villanypásztorba!

2019.05.23. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége
A képek forrása: Canva.com
Frissítve: 2022.09.22.

Hozzászólások