Miért egy ágaskodó ló a Ferrari jelképe?

A Ferrari cég védjegyét leggyakrabban a „Cavallino Rampante”, azaz az „ugró lovacska” néven emlegetik, bár mi lovasok inkább ágaskodó lóként értelmezzük. A sárga címerpajzson általában egy „S” és egy „F” betű is látható a ló mellett, ez a „Scuderia Ferrari” (azaz „Ferrari istálló„) név rövidítése. Az embléma tetején az olasz zászló színei – zöld, fehér, piros – láthatóak.

Természetesen nem volt ez mindig így… Az ágaskodó ló csak 1923-ban került az autókra.

Történt ugyanis, hogy 1923. június 17-én Enzo Ferrari megnyert egy Grand Prix versenyt Ravennában, s a futam után találkozott Paolina grófnővel, Francesco Baracca gróf édesanyjával. Baracca első világháborús olasz hős volt, aki a légierőnél szolgált és mindig egy fekete ágaskodó lovat festetett repülőgépe oldalára. A grófnő megkérte Enzo Ferrarit, hogy fesse a lovat az autóira, mert szerencsét hoz.

Enzo Ferrari némileg módosított az emblémán: a fekete lovat sárga címerbe helyezte, mivel ez volt szülővárosa, Modena színe. Baracca lovának farka még lefelé lógott, Enzo Ferrari ágaskodó lova már felcsapja a farkát.

Nem teljesen tisztázott, hogy Baracca miért éppen ezt a lovat festette repülőgépére. Egy feltevés szerint egyszerűen azért, mert nemesi családja sok lovat tartott Lugo di Romagna-i birtokán. Egy másik elmélet szerint az ötletet egy német pilóta repülőgépéről vette. Ezt alátámasztja az is, hogy a Ferrari ágaskodó lova rendkívül hasonlít a Stuttgart címerében látható lófigurára.

Érdekes, hogy Stuttgart neve az „istálló” szóból ered, mint ahogy a Scuderia Ferrari nevében a „Scuderia” is ugyanezt jelenti. Stuttgart egyébként a DaimlerChrysler és a Porsche autógyárak otthona – emiatt az utóbbi gyár védjegyében is ló látható.

A Ferrari versenyautók piros színe pedig a nemzeti hovatartozást jelöli. Annak idején meghatározták ugyanis, mely országot melyik szín illeti meg. Míg az angolok a sötétzöldet, a németek a fehéret, a franciák a kéket kapták meg, addig az olaszoknak a piros jutott. Ezt átvéve Enzo Ferrari versenyautóit is piros színben szerepeltette.

Forrás: http://hu.wikipedia.org
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.10.

Hozzászólások