Teendők, ha a lovas motorossal találkozik

Nem is gondolnánk, mennyi közös dolog van a lovasok és a motorosok között és itt most nem csak arra gondolunk, hogy mindkét tábor köszönti sporttársait, ha elhaladnak egymás mellett. Bizonyos szituációkban hasonló mozdulatokat alkalmazunk, közel azonos mértékben vagyunk oda a természetért, a szabadságérzetért. Szeretjük a megfelelő kontroll alatt tartott sebességet, az adrenalint. Ritka az a torlasz, ami tényleg elvágja az utunkat és még sorolhatnánk.

Azt is elmondhatjuk, hogy sokan vannak, akik mind a két sportot aktívan űzik. Ők vannak a legjobb helyzetben, hiszen jól tudják, mit kell tenni, ha lovas és motoros összetalálkozik. Ez a cikk tehát elsősorban nem Nekik szól, de nagyon köszönjük, ha ebbe a táborba tartozol és tovább osztod.

Az alábbi sorokban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy viselkedj, ha lovassal vagy motorossal találkozol.

Az alábbi példák elsősorban a terepmotorosokra vonatkoznak. De erdőszéli túrázások alkalmával is gyakran találkozhattok egymással.

Motorosként…

 • Ha megpillantottad a lovast, feltétlenül bizonyosodj meg róla, hogy Ők is észrevettek-e Téged. Ha nem és még messze vagy, óvatosan közeledj, folyamatosan figyelve a lovas esetleges kézjelzéseit. Ha oldalra kinyújtva folyamatosan fel-le mozgatja a kezét, valószínűleg azt kéri, lassíts. Ha tenyerét feléd mutatja egyenesen kinyújtott kézzel, azt kérheti, állj meg. Ilyenkor nagy segítség lehet a lovasnak, ha le is állítod arra a rövid időre a gépet, amíg elhaladnak melletted.
 • Ha látszólag minden rendben van, akkor is minél nagyobb ívben próbáld elkerülni a közvetlen találkozást, lehetőleg felesleges gázhúzás nélkül.
 • Ha a motorosként utoléred a lovast, semmiképp se dudálj. A járó motort a lovas általában meghallja. Várd meg, míg ennek egyértelmű jelét látod, valószínűleg szembefordítja a lovat veled. Ha van lehetőséged, ezt mindenképpen várd meg, utána haladj el óvatosan mellette.
 • Ha többen motoroztok, nagy segítség, ha jelzed a lovasnak/lovasoknak, hányan vagytok.
 • Ha a ló már szemben áll Veled, de a ló látszólag nyugtalan, mindenképpen állítsd le a motort, még ha a lovas nem is kér rá. A megrémült állatról a lovas könnyen leeshet.
 • Sokszor nem is a motor, hanem a nagy bukósisak, protektor ijeszti meg a lovat, hiszen számára nehezen felismerhető benne az ember. Érdemes lehet nyugodt hangnemben köszönni, szólni pár szót, hogy a ló felismerhesse az emberi hangot. 
 • Minden elővigyázatosság ellenére, előfordulhat, hogy a lovas leesik. Ebben az esetben az első, amit tehetsz, hogy felméred a lovas sérülésének mértékét, ahogy azt annak idején KRESZ mellett EÜ-n megtanultad. A ló valószínűleg mindezt nem fogja tétlenül várni, így lehetőség szerint mielőbb tájékoztassátok a lótartóhelyet a ló szabadon létéről. Ha a lovas eszméletlen, erre nem fog tudni megkérni, hálás lesz Neked, ha a mobilodon kikeresed, felhívod a környék legközelebbi lovardáját, hátha ismerik vagy tudnak segíteni a ló megforgásában, mielőtt újabb balesetet okoz.
 • Ha a ló még a közeledben van, megállt valahol legelni, ne próbálkozz a megfogásával. Motorral semmiképp ne próbálj utánamenni. Csekély az esélye, hogy megtudod fogni és benned is kárt tehet.

Lovasként…

 • Ha látod, hogy motoros közeledik feléd, adj Neki egyértelmű jelet, hogy észrevetted és használd a kézjelzéseket! Ha a lovadról tudod, hogy nem tart a motoroktól, ints Neki, hogy jöhet. Ha tart tőle akkor oldalra kinyújtva folyamatosan fel-le mozgatott a kézzel a lassítást jelezheted, tenyeredet felé mutatva egyenesen kinyújtott kézzel pedig a megállást kérheted a motorostól.
 • A legfontosabb, hogy maradj nyugodt bármi is történik, hiszen a legtöbbször nem is a motoros ijeszti meg a lovat, hanem a lovas idegessége terjed ki a lóra. Beszélj a lóhoz, simogasd és maradj határozott, nyugodt.
 • Ha a motoros hátulról érkezik, húzódj félre és ha szükséges, állj meg és állítsd szembe a lovat, hogy megadd Neki a lehetőséget a biztonságos elkerülésre.
 • Ne várd meg az utolsó pillanatot, készülj fel már jó előre a motoros érkezésére.
 • Ha a ló megijed, bizonyára a motorostól távolodni kíván. Előzd meg, hogy ügetni kezdjen vagy beugorjon vágtába – minél lassabb tempóban lovagolj vele szűk köröket, míg meg nem nyugszik.
 • Tegyél meg mindent, hogy Te és lovad is jól látható legyen. Már lovak számára is léteznek fényvisszaverő eszközök, amelyekkel megelőzhetőek a balesetek. Fontos, hogy terepen mindig legyen rajtad megfelelő védőfelszerelés és vidd magaddal a mobilod. Érdemes valamilyen módon jelezni (ruházaton, lófelszerelésen), hogy melyik lovardához tartozol vagy honnan indultatok arra az esetre, ha a lovad elszabadulna.

Ne feledkezzünk meg a hajtókról sem!

Tévhit, hogy a lovaskocsit könnyebb lenne irányítani, kevesebb energia fékentartani. A lovaskocsikat ugyanúgy lovak húzzák, akik különböző tapasztalati szinten állnak. Kevésbé fordulékonyak és sokkal veszélyesebb helyzetek alakulhatnak ki, “ha a szekér elszabadul”. Éppen ezért lehetőség szerint motorosként inkább állítsd le a motort ha lovaskocsit észlelsz és add meg Nekik az elsőbbséget. A hajtó minden bizonnyal hálás lesz érte!

Mi a helyzet főútvonalon, településeken?

Ritkább eset, hogy főútvonalakon kevésbé tapasztalt lóval-lovassal találkozol motorosként, de például a szüreti felvonulások idején vagy más rendezvények alkalmával gyakrabban előfordulhat.

Természetesen nem elvárható, hogy minden közlekedésben résztvevő megálljon csak azért, mert lovas került az útra. A közlekedésben résztvevő lovasoknál éppen ezért feltételezhető, hogy tapasztaltabb lovasok, akik képesek uralni a helyzetet, amellett, hogy ismerik a KRESZ általános szabályait.

Ettől függetlenül, minden lovas nagy hálával fogadja, ha motorosként…

 • Nagy ívben, lassan és türelmesen kerülöd ki a lovast/lovaskocsit.
 • Figyeld a lovas/hajtó kézjelzéseit. Ha le szeretne térni az útról, a kezével fogja jelezni a kanyarodási szándékát és annak irányát. Ha ezt látod, nagy segítség, ha megállsz és megvárod, míg elhagyja az utat.
 • Ha lovas akar átkelni az úton, jobb megállni. A közlekedés többi résztvevője hamar rájön, hogy elsőbbséget akarsz nyújtani. A lovas addig nem fog megindulni, míg nem biztos benne, hogy épségben át tudnak kelni az úton. Ehhez az kell, hogy lássa, hogy az érkező járművek mindkét oldalról megadták az elsőbbséget. Ha Te állsz, a szembejövő jármű azonban nem mondott le elsőbbségéről, megköszönjük türelmedet, amíg valóban szabad út nem nyílik a lovasnak.

Lovasként a legfontosabb itt is, hogy legyél nyugodt, türelmes és legyél tisztában a KRESZ általános szabályaival.

Van még amivel kiegészítenéd a felsoroltakat? Segítsük egymást! Küldd el nekünk e-mailben a szerkesztoseg@lovasok.hu-ra, amit hozzáfűznél és mi hozzátesszük a cikkhez!

Lovasként egyébként egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a motorosok sokszor ösztönösen érzik, mi a teendő, amikor lovassal állnak szemben.

Zárásul, egy kis közös terep

2021.06.25. Lovasok.hu, Frisch Andrea
Fotó: Perjés Ferenc, Canva

Hozzászólások