WORKING EQUITATION azaz Munkalovaglás Magyarországon

A Working Equitation Magyarország Sportegyesületet 2018-ban alakult. Az egyesület célja, a working equitation lovassport Magyarországon való népszerűsítése, a klasszikus idomítólovaglás
eszméinek és filozófiájának terjesztése, valamint a hagyományos munkalovaglás megőrzése, ennek során nagy hangsúlyt fektetve a ló és a lovas közti harmóniára, valamint a korrekt és humán kiképzésre és versenylovaglásra.

A Working Equitation, magyarul Munkalovaglás egy országokat, különböző stílusokat és lovas szakágakat átívelő, komplex lovas sportág, amely a múlt században indult világhódító útjára
Portugáliából és Spanyolországból. Nemzetközi szervezetét 2004-ben alapították (World Association of Working Equitation – ) és jelenleg 20 ország a tagja.

Magyarország 2018-ban csatlakozott a szervezethez elfogadva azt a küldetést, amelyet az alapító országok tűztek ki maguk elé.

Elsődleges cél volt, hogy a lovaskultúrából ne tűnjenek el a hagyományos munkalovaglás elemei, feladatai és technikája. Az új sportág hivatott megőrizni, meghonosítani és népszerűsíteni a tradicionális lovas életet, megtartva az országok sokszínűségét, hirdetni és megteremteni a ló és lovas kiképzés rendkívül összetett mivoltát.

A rendezvényeken és versenyeken az adott ország sajátos munkalovas-stílusát képviselő versenyzők vesznek részt. Minden verseny egyben bemutató is, hiszen a versenyzőknek nagyon sok
feladatot kell teljesíteni, változatos pályákon, sok kreativitással, különböző lófajtákon, szabadon választott, de az előírásoknak megfelelő öltözetben, felszereléssel.

Középpontban a ló és lovasa egymás iránti tisztelete, bizalma, ami a ló idomítottságában, fegyelmezettségében és kezelhetőségén nyilvánul meg, illetve a ló és lovasa harmóniájában.
A versenyzők négy versenyszámban mérik össze tudásukat: díjlovaglásban (klasszikus díjlovaglás értékrendje alapján), stílusversenyben (akadálypályán zajlik és nagyon tiszta képet ad a ló és lovas páros összhangjáról), gyorsasági versenyben (szintén az akadálypályán, részeit gyors tempóban ismétlik, ami az elengedettség, a kontrollálhatóság, a bizalom tesztje) és marhaterelésben.

Hazánkban a szervezetet és a sportágat egyesületünk, a Workig Equitation Magyarország képviseli, most már 26 fős tagságával, valamint közel 2000 fős facebook csoporttaggal, akik aktívan követik az egyesület életét. Egy évben több edzőtábort, versenyt, és nyílt napot szervezünk, ahol a lovasok, érdeklődők és nézők megismerkedhetnek a sportággal, kipróbálhatják magukat. A tanulni, fejlődni vágyók év közben edzőink segítségével sajátíthatják el a Working Equitation feladatrendszerének legfontosabb részeit, valamint edzőképzéseken is részt vehetnek.

Célunk, és egyben küldetésünk is, hogy hazánkban meghonosítsuk és népszerűsítsük ezt a sportágat, minél szélesebb bázist építve szervezzünk versenyeket és a közeljövőben egy jól felkészült magyar
csapattal vegyünk részt a nemzetközi versenyeken.

Ehhez a munkához keresünk edzőtábor és verseny helyszíneket, tagokat, résztvevőket, versenyzőket, illetve támogatókat, mecénásokat és szponzorokat, akik részesei lehetnek a sportág sikerének és a nagyszerű élményeknek, amelyek öregbítik hazánk lovas hírnevét, hagyományait.

Tóth A. Péter
Frissítve: 2022.08.16.

Hozzászólások