Előzd meg a lovasbaleseteket! – 1. rész

A téli nagy hidegben egy-egy plusz rétegnek mindig örül az ember, így nem érezzük nagy fáradságnak felhúzni a kobakot, a védőmellényt és a többi biztonsági felszerelést. A nyári kánikulában azonban könnyebb megfeledkezni viseletükről, holott ez életmentő lehet! Ezúttal három részes cikksorozatunkban azon túl, hogy körbejárjuk, melyek azok az eszközök, amelyek egy nyári túra alkalmával bármikor kihúzhatnak a bajból, néhány tippel is szolgálunk, amellyel felkészítheted a lovad a váratlan helyzetekre!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a lovaglás veszélyes sportág, ami alatt a lovas figyelme egy pillanatra sem lankadhat. A veszély a lovak természetéből ered, hiszen a ló növényevő, menekülő állat és bármilyen erős kapcsolatot sikerül is vele kialakítanod, az alapvető természetét nem lehet megváltoztatni. A balesetek túlnyomó többsége a ló kiszámíthatatlan, hirtelen ijedtségére vezethető vissza, amely folyamatos elővigyázatosságra sarkall. Az ijedés utáni pánikszerű menekülés kockázatát, mértékét különböző módszerekkel, kellő felkészüléssel csökkentheted.

Ahogy minden ember különböző, úgy minden egyes lónak megvan a saját személyisége. Van, amelyik rögtön bizalmába fogad és van amelyik rendszerint megkérdőjelezi vezetői alkalmasságodat. A lovak nyelvét nem könnyű elsajátítani, hiszen számtalan apró jelzésből áll. Sok esetben a lovas észre sem veszi, hogy csutakolás vagy akár leheltetés közben a ló folyamatos dominancia játékokat űz.

Egy ménest távolabbról vizsgálva gyakran láthatjuk, hogy a hierarchiában magasabb szinten álló ló határozott mozdulatokkal terelgeti a másikat. Egy jóleső tereplovaglás utáni legeltetésnél, mikor a ló szabadon válogathatja körülöttünk a legízletesebb fűcsomókat, nem egyszer tapasztalni, hogy szinte a lábunk alól igyekszik kienni a füvet, mintha a legfinomabb falat éppen ott bújt volna meg. Azonban e mögött a cselekedet mögött épp olyan finom, bújtatott terelgetés lapul, mint amelyet a lovak rendkívül szigorúan felépített hierarchiarendszerében, a ménesben figyelhetünk meg.

Többek között éppen erre épül a jól ismert Pat Parelli módszer, amely nem csak abban segít, hogy a lovad bizalmába fogadjon, de az elsajátított technikákat nyeregből is hasznosíthatod. Így aztán nem csak a viselkedési problémák tűnnek apránként el, de az ijedések száma is minimumra esik.

 

2018.07.06. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Frissítve: 2022.08.30.
Fotó: Canva

Hozzászólások